Ρουμανία: Στις 31 Αυγούστου «κληρώνει» για τον Μπασέσκου

Στις 31 Αυγούστου θα εκδοθεί τελικά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας σχετικά με την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Προέδρου της χώρας. Η απόφαση επισπεύδεται κατά δύο σχεδόν εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα από αυτή τη μετέωρη κατάσταση που έχει που αναμφίβολα επιβαρύνει τη θέση της στις αγορές

Στις 31 Αυγούστου θα εκδοθεί τελικά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας σχετικά με την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Προέδρου της χώρας. Η απόφαση επισπεύδεται κατά δύο σχεδόν εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα από αυτή τη μετέωρη κατάσταση που έχει που αναμφίβολα επιβαρύνει τη θέση της στις αγορές.

Το κεντρο – αριστερό κυβερνών κόμμα, Κοινωνική Φιλελεύθερη Ενωση (USL) του Βίκτορ Πόντα, πρωθυπουργού της Ρουμανίας, που απέπεμψε τον κεντροδεξιό πρόεδρο Τραιάν Μπασέσκου, ζητεί τη μόνιμη απομάκρυνση του από το αξίωμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τη συγκεκριμένη ενέργεια ενώ παράλληλα έθεσε και ερωτηματικά σχετικά με τη συμφωνία οικονομικής στήριξης της Ρουμανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Να σημειωθεί εδώ ότι αργότερα σημερα ο Πόντα θα ζητήσει (και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λάβει) ψήφο εμπιστοσύνης από το ρουμανικό κοινοβούλιο. Χθες Πέμπτη η κυβέρνηση του κατέληξε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποκατάσταση μισθών και την ελάφρυνση των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων, που είχαν προκαλέσει κάθετη πτώση του βιοτικού επίπεδου.

Τα ακραία μέτρα λιτότητας ηταν αυτά είχαν προκαλέσει την καταψήφιση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ρουμανίας τον Απρίλιο, μετά από μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν, δηλαδή την ηττα του κεντροδεξιού συνασπισμού και την απόπειρα αποπομπής του προέδρου Μπασέσκου.

Το δικαστήριο παντως επρόκειτο να ακυρώσει το δημοψήφισμα της Κυριακής, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μολονότι η πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης Μπασέσκου, η συμμετοχή τους δεν υπερέβαινε το απαιτούμενο όριο του πενήντα τοις εκατό.
Η ανακοίνωση λοιπόν του δικαστηρίου την Τρίτη, ότι θα αναβάλει την απόφαση του μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, λόγω αντικρουόμενων δεδομένων ως προς το μέγεθος του εκλογικού σώματος, προκάλεσε εκ νέου υποτίμηση του ρουμάνικου λεβ έναντι του ευρώ.

Το δικαστήριο σε νέα ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα αποφανθεί τελικά επί του θέματος στις 31 Αυγούστου, καθώς θα έχει μάλλον καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Μέχρι τότε, μεταβατικός πρόεδρος θα παραμείνει ο συνεργάτης του Πόντα Κριν Αντονέσκου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2011, μπορεί ο πραγματικός πληθυσμός της Ρουμανίας να μην αντιστοιχεί σε αυτό των 18.3 εκ που αναγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους που χρησιμοποιήθηκαν για το δημοψήφισμα. Αν οι Ρουμάνοι αποδειχθούν κατά ένα περίπου εκατομμύριο λιγότεροι, τότε το ποσοστό αυτών που προσήλθαν στις κάλπες θα ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό, γεγονός που προκαλεί με τη σειρά του νέα ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η απογραφή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk