Ψήφισμα που καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει τη βία στη Συρία πρόκειται να εκδώσει η Ολομέλεια του ΟΗΕ την Παρασκευή. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό αλλά αποσκοπεί στο να αυξήσει την πίεση για την ανάληψη δράσης.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι εκείνες που μπλοκάρουν τις προσπάθειες του ΣΑ να επιβάλει κυρώσεις στη Δαμασκό.

Την Πέμπτη παραιτήθηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν επειδή το ειρηνευτικό σχέδιο που προώθησε δεν κατάφερε να σταματήσει την αιματοχυσία. Ανακοινώνοντας την απόφασή του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι η αυξανόμενη βία καθιστά το σχέδιό του ανεφάρμοστο και επιτέθηκε στο ΣΑ κατηγορώντας το ότι εμποδίζει κάθε προσπάθεια για δράση.

Η κυβέρνηση της Συρίας εξέφρασε την «λύπη» της για την παραίτηση του κ. Ανάν η οποία αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η πολιτικοδιπλωματική διαδικασία έχει αποτύχει.

Μόνο την Πέμπτη, 170 άτομα σκοτώθηκαν στη Συρία. Στην μεγαλύτερη πόλη, Αλέπο, συγκεντρώνονται κυβερνητικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν περιοχές που έχει καταλάβει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Σύμφωνα με παρατηρητές, η μεγάλη μάχη πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Για να περάσει το ψήφισμα της Ολομέλειας, χρειάζεται απλή πλειοψηφία ανάμεσα στα 193 μέλη του ΟΗΕ. Όμως αντίθετα προς τα ψηφίσματα του ΣΑ, αυτό της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτικό. Το κείμενο το συνέταξε η Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μπασάρ Αλ – Ασαντ, και καταδικάζει τη χρήση «βαρέων όπλων» από τη συριακή κυβέρνηση και την άρνησή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές όπου ζουν άμαχοι -όπως προέβλεπε η ειρηνευτική πρωτοβουλία του κ. Ανάν.

Σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τις θετικές ψήφους στην Ολομέλεια, οι διπλωμάτες χαμήλωσαν τους τόνους του κειμένου αφαιρώντας την απαίτηση να παραιτηθεί ο Ασαντ.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε ότι το ψήφισμα θα δείξει πως η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν μια «μικροσκοπική μειοψηφία» στην Ολομέλεια. Οι δυο αυτές χώρες έχουν ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του ΣΑ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε δράση μπορεί να θεωρηθεί προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος.

Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσουρκίν δήλωσε ότι «οι χώρες που προωθούσαν τα ψηφίσματα αυτά είναι εκείνες που εξοπλίζουν την αντίσταση. Αυτό έκανε την δουλειά του Κόφι Ανάν τόσο δύσκολη».