Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος στη Συρία Κόφι Ανάν

Εν μέσω καθαρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ανακοινώνει ότι παραιτείται από το ρόλο του την 31η Αυγούστου, επικρίνοντας σφοδρά τις διεθνείς δυνάμεις για την αδυναμία τους να ενωθούν στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας

Εν μέσω καθαρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ανακοινώνει ότι παραιτείται από το ρόλο του την 31η Αυγούστου, επικρίνοντας σφοδρά τις διεθνείς δυνάμεις για την αδυναμία τους να ενωθούν στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας. Ο Κόφι Ανάν δηλώνει φανερά απογοητευμένος ότι η ειρήνη και ρόλος του υπονομεύονται από τη ρήξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανάμεσα στον σινορωσικό πόλο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία στην άλλη πλευρά, που αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και εμπορικό κόμβο της Συρίας, με τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ να βομβαρδίζουν συνοικίες, και τους αντάρτες να επιτίθενται σε στρατιωτική βάση-κλειδί του καθεστώτος χρησιμοποιώντας άρμα μάχης που πήραν από τον τακτικό στρατό.

Ο Κόφι Ανάν παραιτείται

Ο τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «υπέγραψε» το διεθνώς υποστηριζόμενο ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε από καμία εκ των δύο πλευρών και η βία επιδεινώθηκε δραματικά.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι αναμένει να παραμείνει στο «τραπέζι» το ειρηνευτικό σχέδιο και να συνεχίσει το έργο της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, όμως παραδέχθηκε πως ο διάδοχός του ενδέχεται να επιχειρήσει μία διαφορετική προσέγγιση για το ζήτημα.

Ο Ανάν υπογράμμισε ότι ανέλαβε το ρόλο του μεσολαβητή (το Φεβρουάριο του 2011) όταν διαφαινόταν πως η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της βίας, να επιβάλει μία εκεχειρία και να προωθήσει μία πολιτική μετάβαση.

Όμως, τόνισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να συνεχίσει όταν το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέχει καμία στήριξη στο ρόλο του, ιδίως εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών.

Φανερά απογοητευμένος, υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Δεν έλαβα όλη την υποστήριξη που άξιζε αυτό το θέμα […] Υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά περιπλέκουν το καθήκον μου» είπε στη συνέντευξη Τύπου.

«Ως απεσταλμένος, δεν μπορώ να θέλω την ειρήνη περισσότερο από τους πρωταγωνιστές, περισσότερο από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε.

Την απόφαση του Κόφι Ανάν να μην αποδεχθεί την ανανέωση της εντολής του, που λήγει στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε επίσημα νωρίτερα με «βαθιά λύπη» ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο για να καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου ειδικού απεσταλμένου.

Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι «ο συνεχιζόμενος διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξελίχθηκε σε εμπόδιο για την διπλωματία, καθιστώντας τη δουλειά του μεσολαβητή πολύ πιο δύσκολη».

Λύπη για την αποχώρηση του Κόφι Ανάν εξέφρασε και η Ρωσία -η οποία έχει μπλοκάρει μαζί με την Κίνα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο καθεστώς Άσαντ.

«Υποστηρίξαμε πολύ σθεναρά τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν. Απομένει ένας μήνας πριν φύγει, και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί όσο αποτελεσματικά υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες» επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.

Αίμα στη μάχη για το Χαλέπι

Σύροι αντάρτες έστρεψαν το πυροβόλο ενός άρματος μάχης που κατέλαβαν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, βομβαρδίζοντας μια αεροπορική βάση που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακό κέντρο των ενισχύσεων των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην μάχη για το Χαλέπι.

Από την πλευρά τους, οι τακτικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι με τα πυροβόλα αρμάτων μάχης και με πυροβολικό, όπως και την περιοχή Τελ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό δυνάμεις κατέλαβαν μια συνοικία και σκότωσαν τουλάχιστον 43 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άοπλους πολίτες, ανέφεραν κάτοικοι και οργανώσεων ακτιβιστών.

Οι μάχες για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας σηματοδοτούν την ταχεία ολίσθηση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο, 17 μήνες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που αποτέλεσαν την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μεταδόθηκε από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών να υποστηρίξουν μυστικά τους εξεγερμένους.

Η βία στη Συρία, η οποία έχει ήδη στοιχίσει 18.000 ζωές κατά εκτιμήσεις, επιδεινώνεται. Πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη: οι 133 ήταν πολίτες, περιλαμβανομένων ανταρτών και πρώην ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 20 αντάρτες, ενώ οι 45 ήταν μέλη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αδύνατη στο Χαλέπι από το απόγευμα της Τετάρτης, γεγονός που οδηγεί τους αντικαθεστωτικούς και κατοίκους να θεωρούν ότι επίκειται άμεσα η έναρξη μιας γενικευμένης στρατιωτικής επιχείρησης.

Στην Δαμασκό, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «δεκάδες τρομοκράτες και μισθοφόροι παραδόθηκαν ή σκοτώθηκαν», όταν ο στρατός επιτέθηκε και κατέλαβε τη συνοικία Τζντάιντετ Αρτούζ, ενώ αντίθετα αντικαθεστωτικοί έκαναν λόγο για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα από την εξέγερση για ένα μεγάλο διάστημα, η κατάσταση έχει ανατραπεί. Μεγάλο μέρος των κατοίκων του, που φθάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ενώ όσοι έχουν μείνει σε αυτή βρίσκονται παγιδευμένοι σε πεδία μάχης, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φυσικό αέριο, και τα νοσοκομεία και οι κλινικές εκστρατείας πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους αριθμούς των τραυματιών έπειτα από μια εβδομάδα αδιάκοπων μαχών.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για περαιτέρω «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και ανακοίνωσε ότι στέλνει προμήθειες σε τρόφιμα για έως και 28.000 ανθρώπους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, στο μεταξύ, εκτίμησε ότι τρία εκατ. Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα τους επόμενους 12 μήνες, αφού η σύγκρουση έχει εκμηδενίσει τη συγκομιδή των γεωργικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα συναντήθηκε στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άφιξη όλο και μεγαλύτερων αριθμών Σύρων προσφύγων, και εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι συνέπειες της κρίσης στη Συρία ενδέχεται να πλήξουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι ΗΠΑ «συνεργάζονται πολύ στενά» με τους Ιορδανούς για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους περίπου 150.000 Σύρους που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, διαβεβαίωσε ο Πανέτα.

Τουλάχιστον 276.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από τον Μάρτιο του 2011 και έχουν φθάσει κυρίως στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Λίβανο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί υποστήριξαν την Τετάρτη ότι η παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στη Συρία αποτελεί «κοινή απειλή», ενώ η Άγκυρα κατήγγειλε την διείσδυση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία.

«Οποιαδήποτε απόπειρα από οιαδήποτε βίαιη ομάδα ή οργάνωση να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας θα θεωρηθεί κοινή απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», ανέφεραν.

Οι ασκήσεις του τουρκικού στρατού με τη συμμετοχή δεκάδων αρμάτων μάχης και συστοιχιών πυραύλων κοντά στα σύνορα αποτέλεσε μια επίδειξη δύναμης έναντι των Κούρδων ανταρτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η Ελβετία καλεί τον Κόφι Ανάν να συνεχίσει τις προσπάθειες

Η Ελβετία χαιρέτισε σήμερα τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον παραιτηθέντα Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν και κάλεσε για τη συνέχιση αυτών των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

«Η Ελβετία θέλει να επαινέσει τις προσπάθειες του Κόφι Αναν και της ομάδας του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων στην κρίση της Συρίας», αναφέρει το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωσή του που εστάλη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης .

«Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν», τονίζει η Βέρνη.

Για την Ελβετία, «μόνο μια πολιτική συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων με όλα τα μέρη που θα πληροί τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Συρίας, θα επιλύσει την κρίση που συγκλονίζει τη Συρία και προκαλεί κάθε μέρα πολλά θύματα».

Η Ελβετία, η οποία έχει ήδη φιλοξενήσει τη σύνοδο για τη Συρία στις 30 Ιουνίου, κατά την οποία τα κράτη-μέλη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία είχαν συμφωνήσει στις αρχές μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης υπό την καθοδήγηση των Σύρων, αναφέρει ότι «παραμένει έτοιμη να παράσχει την υποστήριξη της στην αναζήτηση μιας τέτοιας λύσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk