Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Μάριο Ντράγκι ενόψει συνεδρίασης της ΕΚΤ

Μετά τη σχετική απογοήτευση που επικράτησε στις αγορές εξαιτίας των (μη) αποφάσεων της FED, η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο και τώρα πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εν μέσω προσδοκιών ότι η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε ένα νέο γύρο αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν νέα μείωση πριν το τέλος του έτους, αλλά μόνο επτά από τους 70 περιμένουν μια τέτοια κίνηση τον Αύγουστο.

Μετά τη σχετική απογοήτευση που επικράτησε στις αγορές εξαιτίας των (μη) αποφάσεων της FED, η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλείται να ζυγίσει από τη μία τις έντονες αντιδράσεις της Bundesbank και από την άλλη τις αγωνιώδεις φωνές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να αποφασίσει μέχρι πού μπορεί να φτάσει τελικά η υλοποίηση της δέσμευσης ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.

Οι αγορές περιμένουν γενναίες αποφάσεις από τον Μάριο Ντράγκι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται νέα επίθεση κερδοσκόπων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα. Το κλίμα θα φανεί ήδη πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, καθώς η Ισπανία δημοπρατεί τριών τύπων ομόλογα, ελπίζοντας να συγκεντρώσει 2-3 δισ. ευρώ.

Ο Μάριο Μόντι έχει δείξει ότι δεν φοβάται να έρθει σε αντιπαράθεση με την Bundesbank, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι συγκεντρώνει αρκετούς συμμάχους στο πλευρό του. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχώρησε στη δέσμευση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» χωρίς να έχει έρθει σε συνεννόηση με όλα τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Ωστόσο, η Bundesbank φαίνεται να είναι απομονωμένη, καθώς ακόμη και το Βερολίνο – διά στόματος Μέρκελ – χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, η συζήτηση για την παροχή τραπεζικής άδειας στον ESM (που θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πράσινο φως του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο) είναι ένα ζήτημα που έβαλε στο τραπέζι πρώτος ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Έντβαλντ Νοβότνι και υποστηρίζεται από το Παρίσι, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι απόψεις Νοβότνι απηχούν και εκείνες του Ντράγκι, ωστόσο η τραπεζική άδεια για τον ESM (που θα εξασφάλιζε στο ταμείο ρευστότητα από την ΕΚΤ για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων) είναι «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο, το Ελσίνκι και άλλες χώρες του Βορρά.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ποικίλουν: τέτοιου είδους λειτουργία της ΕΚΤ και του ESM θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις· η ΕΚΤ υπερβαίνει την αποστολή της και χάνει την ανεξαρτησία της έναντι των κυβερνήσεων· η κίνηση αυτή αποκλιμακώνει τις πιέσεις που ασκούν οι αγορές στις χώρες με προβλήματα δημοσιονομικά ή χρέους για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας.

Παρ’ όλ’ αυτά, το γεγονός παραμένει ότι πολλοί περιμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να χρησιμοποιήσει το «μπαζούκα» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό μένει να φανεί. Οι πιο συντηρητικοί αναμένουν ανακοίνωση-προαναγγελία μέτρων που θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο.

Το πιθανότερο είναι ότι για τον Σεπτέμβριο θα αφήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση το επιτόκιο μειώθηκε από 1% σε 0,75%.

Τα άλλα φύλλα που έχει στο τραπέζι ο Μάριο Ντράγκι είναι να θέσει ξανά σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή να προχωρήσει σε νέο γύρο τριετούς δανεισμού των τραπεζών με φθηνό επιτόκιο (LTRO).

Κοινή δράση ΕΚΤ – EFSF/ESM

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι θα σηματοδοτήσει κοινή δράση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και EFSF/ESM, για την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται, πάντως, ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Εάν η αγορά αρχίσει να αποδέχεται από μόνη της χαμηλότερα επιτόκια σε επικείμενη έκδοση ομολόγων, ο ESM θα μπορεί ακόμα και να αποσύρει την όποια προσφορά του την τελευταία στιγμή.

Αμφίβολο είναι πάντως, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, αν ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Όπως εκτιμάται, το πιθανότερο είναι να δώσει το στίγμα των προθέσεων, εν όψει πραγματικής δράσης το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στις άλλες επιλογές του Ντράγκι, το πιθανότερο είναι ότι για το Σεπτέμβριο θα αφήσει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση το επιτόκιο μειώθηκε από 1% σε 0,75%.

Τα άλλα φύλλα που έχει στο τραπέζι ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι να θέσει ξανά σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή να προχωρήσει σε νέο γύρο τριετούς δανεισμού των τραπεζών με φθηνό επιτόκιο (LTRO).

Αδιάλλακτη η Bundesbank

Καμία ένδειξη διαλλακτικότητας εκ μέρους της Bundesbank μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, από την οποία οι αγορές αναμένουν ανακοινώσεις που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιούργησε η διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατευθεί το ευρώ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν τόνισε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει μεγαλύτερο λόγο από άλλες κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της ΕΚΤ και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει με σθένος τις απόψεις της Bundesbank την Πέμπτη, σηματοδοτώντας ότι η συνεδρίαση θα είναι θυελλώδης.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, η Bundesbank έχει ήδη απορρίψει, ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Ντράγκι, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο EFSF/ESM.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Κυριακή, πάντως, ότι η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με τον EFSF/ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ESM θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και η ΕΚΤ να ενισχύει την προσπάθεια, αγοράζοντας ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Στο «θερμό» κλίμα προστίθεται η πληροφορία του Bloomberg ότι ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, πιέζει για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Μαδρίτη ότι μία τέτοια κίνηση θα ανταμειφθεί από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές για τη στήριξη των ισπανικών ομολόγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk