Eτοιμοι για δείπνο
Αν τα υλικά που σας προτείνουν οι ειδικοί για την κουζίνα σάς φαίνονται προβλέψιμα, αναποδογυρίστε το σύμπαν του πιο οικείου χώρου του σπιτιού και αυτοσχεδιάστε χρησιμοποιώντας κεραμικά πλακάκια με ρετρό μοτίβα για τον πάγκο, τον τοίχο ή ακόμη και για να δημιουργήσετε μια πρωτότυπη τραπεζαρία. Μπορείτε μάλιστα να εξελίξετε ακόμη περισσότερο την ιδέα δημιουργώντας μια μεγάλη επιφάνεια που να θυμίζει installation, η οποία θα επεκτείνεται ως το ταβάνι. Αν δεν είστε τόσο τολμηροί, περιοριστείτε στο τραπέζι της κουζίνας ή της βεράντας.

Φέρτε τα πάνω κάτω 
Πλακάκια που τον περασμένο αιώνα θα πατούσαν στη γη, σήμερα κοιτάζουν το καθιστικό ή την κρεβατοκάμαρα αφ’ υψηλού αναλαμβάνοντας τον ρόλο της ταπετσαρίας. Επιλέξτε χρώματα που ταιριάζουν σε λιτές συνθέσεις καθιστικών, με απαλούς κατά προτίμηση συνδυασμούς, δημιουργώντας ένα αναπάντεχο πάνελ που θα σας γλιτώσει από το δίλημμα «ποιον εικαστικό να κρεμάσω». Στην κρεβατοκάμαρα με μερικές σειρές από ρετρό πλακάκια μπορείτε να φτιάξετε ένα αναπάντεχα όμορφο κεφαλάρι, το οποίο θα αναδείξει με εξαιρετικό τρόπο ένα κατά τα άλλα απλό κρεβάτι (στρώμα-υπόστρωμα). Και μια και μιλάμε για υπνοδωμάτια, αν η ιδέα «κεφαλάρι» σάς πέφτει πολύ βαριά, ντύστε την επιφάνεια ενός εκ των δύο κομοδίνων με ρετρό πλακάκια και δώστε μια νότα Μεσοπολέμου στις νύχτες σας.

Τα 101 σκαλιά της φαντασίας
Η σκάλα, χαρακτηριστικό και χρηστικό σημείο του σπιτιού, συχνά έχει βαρετή εμφάνιση. Καιρός, λοιπόν, να κάνετε το καθημερινό «ανέβα-κατέβα» πιο ενδιαφέρον, με ένα απλό εύρημα. Αποφύγετε το προφανές, τη διακόσμηση δηλαδή του τοίχου της σκάλας με κορνιζαρισμένες φωτογραφίες ή έργα τέχνης, και χρησιμοποιήστε ρετρό πλακάκια για να επενδύσετε τα σκαλοπάτια. Μια ιδέα για ακόμη πιο κομψό αποτέλεσμα είναι να μην ντύσετε όλο το σκαλοπάτι, αλλά να αφήσετε ελεύθερη την ξύλινη ή μαρμάρινη επιφάνεια (το πάτημα) και να ντύσετε μόνο το ρίχτι. Η απόφαση είναι δική σας.

WC με χαρακτήρα 
Ακουμπήστε έναν απλό νιπτήρα σε έναν λιτό πάγκο όπου «τρέχει» το ρετρό μοτίβο μιας σειράς από πλακάκια και δώστε στο WC σας υπόσταση χώρου υποδοχής. Οι επισκέπτες σας θα ενθουσιαστούν σίγουρα. Μπορείτε να συνδυάσετε το vintage ύφος που θα προσδώσουν στον χώρο με ντιζάιν μπαταρίες – πάντα στον δρόμο του mix ’n’ match. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την ίδια ιδέα και στο κυρίως μπάνιο του σπιτιού, επενδύοντας και άλλα, όχι προφανή σημεία, όπως για παράδειγμα το δάπεδο της μοντέρνας, χτιστής ντουσιέρας.

Χίλιες και μία νύχτες 
Το διαχρονικό μαροκέν στυλ, που τόσο αρέσει, θέλει το ύφος του να «χτίζεται» με ανάλογα κεραμικά πλακάκια. Στα εξειδικευμένα καταστήματα θα βρείτε υλικό για έγχρωμα όνειρα σε διάφορες αποχρώσεις, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι τόνοι του μοβ και του μπλε είναι ιδανικοί. Φυσικά, όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, έτσι και τα πλακάκια δεν κάνουν από μόνα τους το στυλ. Γι’ αυτό προτιμήστε για το συγκεκριμένο καθιστικό μεγάλες άνετες μαξιλάρες, προσθέστε μπόλικα μικρά μαξιλάρια, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, και συμπληρώστε το σκηνικό με παλιά κομμάτια ή με διακοσμητικά που έχουν μαροκινή προέλευση ή, τουλάχιστον, έτσι δείχνουν. Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να βγάλουν τα παπούτσια τους και προσφέρετέ τους χουρμάδες και ρόφημα μέντας. Αν πάλι σας αρέσει το μαροκέν στυλ αλλά το θεωρείτε υπερβολικό για τη διακόσμηση εντός του σπιτιού, υιοθετήστε κάποια στοιχεία του στη βεράντα ή στον κήπο. Για παράδειγμα, ντύστε με ρετρό πλακάκια τα παγκάκια από μπετόν.

Χαλί να… τα πατήσεις 
Βάλτε τα ρετρό κεραμικά στο στοιχείο τους, δηλαδή στο δάπεδο, και απαλλαγείτε από το τίναγμα, το καθάρισμα και το μάζεμα του χαλιού. Ακριβώς επειδή θα έχετε ένα «χαλί» που δεν θα μπορείτε να αλλάξετε εύκολα, σκεφτείτε πολύ καλά προτού αποφασίσετε: μονοτονία ή πάτσγουορκ, διχρωμία ή πολυχρωμία. Αισθητικά η διαφορετικότητα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά η επανάληψη βοηθάει ώστε να μη χάνετε το βήμα σας. Για ποπ αποτέλεσμα, πάντως, τα έντονα χρώματα είναι θεμιτά – αν και οι παστέλ αποχρώσεις ταιριάζουν ευκολότερα με τα περισσότερα έπιπλα.

Ελεύθερη κατάδυση 
Κάντε την ανατροπή ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα. Αντί για τυρκουάζ, πράσινη, γαλάζια ή μπλε επένδυση για την πισίνα σας, ζητήστε να σας φτιάξουν ένα πολύχρωμο «χαλί» από vintage κεραμικά πλακάκια που θα την κάνει πραγματικά ξεχωριστή. Δείτε τον βυθό της να αναδεικνύεται μέσα από ένα εκρηκτικό ψηφιδωτό μοτίβων που καταργούν τη συνηθισμένη μονότονη εικόνα της – αν κάποιος καλεσμένος σας βουτήξει στα νερά της με μάσκα και βατραχοπέδιλα θα είναι διότι, πράγματι, θα βρει την πισίνα σας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προς εξερεύνηση.

Στοπ καρέ
Εδώ δεν ισχύει το ένα ίσον κανένα, καθώς τα ρετρό κεραμικά πλακάκια διατηρούν το στυλ τους ακόμη και ως μονάδες με εξαιρετικά χρήσιμη παρουσία: Απλώστε τα σε ένα μοναστηριακό ή ντιζάιν τραπέζι ως σουπλά, διαλέξτε δύο μεγαλύτερα κομμάτια για να ακουμπήσετε επάνω τους το καυτό πυρέξ με το σπανάκι σουφλέ, κρατήστε κάνα δυο για το γραφείο όπου θα βρουν τη θέση τους ως πρες παπιέ ή χρησιμοποιήστε τα ως στοπ στις πόρτες του εξοχικού ξεγνοιάζοντας από τον απειλητικό αέρα του νησιού.

Σπάστε τη μονοτονία 
Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ρετρό πλακάκια οπουδήποτε στο μπάνιο: ως λεπτομέρεια στον τοίχο ή ως επένδυση στο εσωτερικό της μπανιέρας – και όχι, όπως συνηθίζεται, στην εξωτερική της επιφάνεια. Προσοχή στις υπερβολές: Οι μικρές δόσεις κάνουν τη διαφορά στο συγκεκριμένο concept, διαφορετικά δεν θα έχουν καμία διαφορά από τα κοινά πλακάκια μπάνιου. Στο συγκεκριμένο στυλ τα μοτίβα που θα επιλέξετε και ο τρόπος με τον οποίο θα τα συνθέσετε θα προσδώσουν μια νότα Ανατολής ή πολυτέλειας στον χώρο. 

 

πού θα βρείτε ρετρό πλακάκια

• Moda Bagno: 210 8036.700, www.modabagno.gr

•Patiris: 210 9428.362, www.patiris.gr

• Porcelana: 210 9607.010, www.porcelana.gr

• Veneti: 210 6777.080-2, www.veneti.gr

• Damask: 2310 365.400, 210 6718.004, www.damask.gr

• Ηλιόπουλος Bathroom: 210 8083.189, www.iliopoulos.com.gr