Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το καθεστώς δεν πρόκειται να «παραδώσει» τα όπλα και να σταματήσει τις αιματηρές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών έστειλε την Τετάρτη ο Μπασάρ αλ Άσαντ, εξανεμίζοντας τις έστω και λιγοστές ελπίδες για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.

«Η μοίρα των πολιτών μας και του έθνους μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, εξαρτάται από αυτή τη μάχη» αναφέρει ο Άσαντ, σε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων, υμνώντας παράλληλα τους στρατιώτες που μάχονται τις «εγκληματικές τρομοκρατικές συμμορίες».

Πρόκειται για την πρώτη δήλωσή του δύο εβδομάδες μετά τη φονική έκρηξη στη Δαμασκό που στοίχισε τη ζωή σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος.

Ο Άσαντ υποστηρίζει ακόμα ότι ο στρατός έχει αποδείξει «μέσα από την αντιπαράθεση με τις τρομοκρατικές εγκληματικές συμμορίες κατά την τελευταία περίοδο ότι διαθέτει ατσαλένια αποφασιστικότητα και συνείδηση και ότι είναι ο θεματοφύλακας των αξιών του λαού».

«Σας έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και ο λαός σας εμπιστεύεται ότι είστε… οι υπερασπιστές των δίκαιων σκοπών του» υπογραμμίζει στο μήνυμά του, που κατά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των ενόπλων δυνάμεων.

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης σημειώνονται μάχες σε γειτονιές της Παλαιάς Πόλης της Δαμασκού, όπου κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικαθεστωτικών εξακολουθούν να μαίνονται και στο Χαλέπι, με τους ανταποκριτές του Reuters να μιλούν για τουλάχιστον 10 ισχυρές εκρήξεις στη διάρκεια της νύχτας.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς ότι διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Χαλέπι και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να επιβάλει εμπάργκο όπλων.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας και τους πιστούς στο καθεστώς πολιτοφύλακες ότι άνοιξαν πυρ κατά ειρηνικών διαδηλωτών και αμάχων, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ακόμα και μέλη ιατρικών και νοσηλευτικών αποστολών δέχθηκαν επιθέσεις από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.