ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος, Μιτ Ρόμνι σε ομιλία που έδωσε στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για οπισθοχώρηση σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας, ενώ εξήρε την Πολωνία ως λαμπρό παράδειγμα οικονομικής προόδου, πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Ο Ρόμνι κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πρώτη του απόπειρα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να προκαλέσει έντονα αρνητικές αντιδράσεις ή να υποπέσει σε γκάφες παρόμοιες με εκείνες που στιγμάτισαν τις πρώτες ημέρες της περιοδείας του.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την ακολουθία του, η οποία επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφους που τους συνόδευαν, όταν εκείνοι παραπονέθηκαν ότι σε διάστημα έξι συνολικά ημερών μπόρεσαν να απευθύνουν στον διεκδικητή της προεδρικής καρέκλας μονάχα τρεις ερωτήσεις- και μάλιστα καμία αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν των δηλώσεων του στο Ισραήλ.

Καθώς ο Ρόμνι εισερχόταν στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και μετά την απότιση φόρου τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ακούστηκαν ερωτήσεις και σχόλια όπως: «Κυβερνήτη Ρόμνι, ανησυχείτε για τα όσα έχουν συμβεί στο ταξίδι σας;», «Έχετε να πείτε κάτι στους Παλαιστινίους;», «Κάτι για τις γκάφες;», «Κυβερνήτη Ρόμνι, λίγες ερωτήσεις, σε όλο ταξίδι έχετε δεχθεί μόνο τρεις ερωτήσεις».

Επίσης, όταν ο Ρικ Γκόρκα, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανού προεδρικού υποψήφιου, τους απηύθυνε τελικά το λόγο ήταν για να τους πει: «Πάρτε τα αρ… μου». Είμαστε σε έναν ιερό χώρο. Δείξτε λίγο σεβασμό». Ενώ λίγο αργότερα είπε σε έναν άλλο δημοσιογράφο «να ξεκουμπιστεί», κάτι για το οποίο όμως απολογήθηκε άμεσα.

Κατά την επίσκεψη του στη Βρετανία, ο Ρόμνι προσέβαλε τους οικοδεσπότες του για τις ολυμπιακές προετοιμασίες, ενώ στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η πρόοδος της χώρας οφείλεται στην ανωτερότητα της εβραϊκής κουλτούρας έναντι της αραβικής, προκαλώντας την οργή της παλαιστινιακής πλευράς.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε υποδείξει τη Ρωσία ως τον υπ’ αριθμόν ένα «γεωπολιτικό εχθρό των ΗΠΑ» παρομοίασε τον πρόεδρο Πούτιν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας, υπερτονίζοντας τις διαφορές του με τον αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ως γνωστόν από την αρχή της θητείας του θέλησε να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Ο Ρόμνι που υπολογίζει στις ψήφους των Ρωμαιοκαθολικών αλλά και σε εκείνες των μεταναστών από κεντροευρωπαϊκές χώρες, επαίνεσε την Πολωνία με κάθε τρόπο, λέγοντας ότι «πάντα οι λαοί μας διαπνέονταν από αμοιβαίο σεβασμό και ευγενή αισθήματα» και ότι «ο λαός της Πολωνίας, εξ ονόματος όλων των λαών, τιμά και υπερασπίζεται την έμφυτη εκείνη επιθυμία του ανθρώπου να είναι ελεύθερος».

Η Πολωνία, ανέκαθεν αφοσιωμένη σύμμαχος των ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να απομακρύνεται από το πλευρό της Ουάσιγκτον εξαιτίας της απροθυμίας της τελευταίας να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας, κάτι που από την πολωνική πλευρά εκλαμβάνεται ως αχαριστία απέναντι στα όσα έχει προσφέρει στον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Επιπλέον, η ματαίωση των αμερικανικών σχεδίων για εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία καθώς και η γκάφα του Ομπάμα τρεις μήνες πριν όταν έκανε λόγο για «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» εννοώντας τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Πολωνία, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει προβλήματα στη μέχρι πρότινος ειδυλλιακή σχέση τους.

Ο Ρόμνι μετέβη στην Πολωνία προσκεκλημένος του πρώην προέδρου και ηγέτη του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», Λεχ Βαλέσα. Η σημερινή ηγεσία του συνδικάτου, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί συνεργασία μαζί του, εκφράζοντας έτσι την αμέριστη υποστήριξη της στο πρόσωπο του Ομπάμα.