Οι νεοάστεγοι μας κερνούν ουζάκι και μεζέδες… κάθε Σάββατο βράδυ στην αυλή του Κέντρου Στήριξης Αστέγων «Κλίμακα», στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ και δύο μήνες οι άστεγοι είχαν την ιδέα να μετατρέψουν το χώρο της αυλής του ξενώνα, η οποία είναι μια κλασική παλιά αυλή με πολλά δωματιάκια τριγύρω σ’ έναν χώρο συνάντησης και διασκέδασης. Τα πολλά τραπεζάκια, που έχουν στηθεί μέσα αλλά και έξω στο πεζοδρόμιο, τα κεράκια και η ωραία μουσική, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στους επισκέπτες.

Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στον αριθμό 30 στο Γκάζι, «οι άστεγοι νέας φουρνιάς, οι οποίοι είναι λειτουργικοί, ανήκαν στη μεσαία τάξη και δεν έχουν προβλήματα εξαρτήσεων, πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν αυτές τις βραδιές για να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο χωρίς τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις» όπως αναφέρει η κυρία Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη της συγκεκριμένης δράσης της Κλίμακας.

Με την ευρηματικότητά τους για αυτοδιαχείριση των πόρων τους, προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον υπόλοιπο κόσμο και ζητούν την κατανόηση όλων για τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν. Οι πελάτες, που επισκέπτονται το ουζερί πίνουν το ποτό τους, τρώνε νοστιμότατους μεζέδες, διασκεδάζουν και αποχωρώντας, ρίχνουν ό,τι προαιρούνται στον κουμπαρά, που υπάρχει στο χώρο.

«Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για εμπορική επιχείρηση, αλλά ούτε για φιλανθρωπική δράση. Δεν γνωρίζουν όλοι όσοι έρχονται τι ακριβώς γίνεται και πολλοί έρχονται από περιέργεια. Εμείς τους ενημερώνουμε από τραπέζι σε τραπέζι και ενθουσιάζονται με την ιδέα. Πολλοί μάλιστα έρχονται κάθε σαββατόβραδο κι έχουν γίνει φίλοι μας πια. Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη της γειτονιάς και των καταστηματαρχών της περιοχής, οι οποίοι μας εφοδιάζουν με φαγητά, ρούχα αλλά και πράγματα» λέει η κυρία Αλαμάνου.