Το μποζόνιο Χιγκς έτοιμο να «εμφανιστεί»

Πριν από λίγες εβδομάδες, το πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν η ανακοίνωση των δύο ερευνητικών ομάδων που αναζητούν το μποζόνιο Χιγκς σχετικά με τελευταία πειράματά τους στα οποία εντοπίστηκε ένα σωματίδιο που φαίνεται ότι είναι το μυστηριώδες «σωματίδιο του Θεού». Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει τότε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη και προσπάθεια επιβεβαίωσης των ευρημάτων και ότι τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν τον Οκτώβριο. Μια από τις δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσε τώρα ότι αυξήθηκαν και άλλο οι πιθανότητες τα πειράματα να στέφθηκαν με επιτυχία και να εντοπίστηκε το μποζόνιο Χιγκς.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν η ανακοίνωση των δύο ερευνητικών ομάδων που αναζητούν το μποζόνιο Χιγκς σχετικά με τελευταία πειράματά τους στα οποία εντοπίστηκε ένα σωματίδιο που φαίνεται ότι είναι το μυστηριώδες «σωματίδιο του Θεού». Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει τότε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη και προσπάθεια επιβεβαίωσης των ευρημάτων καθώς και ότι τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν τον Οκτώβριο. Μια από τις δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσε τώρα ότι αυξήθηκαν και άλλο οι πιθανότητες τα πειράματα να στέφθηκαν με επιτυχία και να εντοπίστηκε το μποζόνιο Χιγκς.

Τα κρίσιμα σίγμα

Τον περασμένο Δεκέμβριο το επίπεδο βεβαιότητας για την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς περιοριζόταν στα 2 σίγμα (τυπική απόκλιση 2), συγκριτικά με τα 5 σίγμα που απαιτούνται συνήθως προκειμένου να αναγνωριστεί επίσημα μια ανακάλυψη στο χώρο της Φυσικής. Όταν η στατιστική βεβαιότητα φτάνει τα 5 σίγμα, η πιθανότητα να είναι εσφαλμένο το τελικό συμπέρασμα είναι μία στα 3,5 εκατομμύρια. Στις αρχές Ιουνίου οι ομάδες CMS και ATLAS που εργάζονται στο CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ιουνίου το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου είχε φτάσει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις της τάξεως του 0,00006%.

Η νέα ανακοίνωση

Η ομάδα CMS υποστηρίζει τώρα ότι το επίπεδο βεβαιότητας αυξήθηκε στα 5,9 σίγμα, γεγονός που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις μία στα 300 εκατομμύρια. Οι ερευνητές έχουν μάλιστα υποβάλει προς δημοσίευση και σχετικό άρθρο στην επιθέωρηση «Physics Letters B» το οποίο δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

Το μποζόνιο Χιγκς

Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk