Ανοδος τον Ιούνιο στα επιτόκια των νέων καταθέσεων

Άνοδο παρουσίασαν, τον Ιούνιο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων και το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των νέων επιχειρηματικών δανείων.

Άνοδο παρουσίασαν, τον Ιούνιο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων και το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των νέων επιχειρηματικών δανείων.

Αντίθετα, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων παρουσίασαν πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά, αμετάβλητο στο 0,48% παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά, όπως και το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις που παρέμεινε στο 0,46%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5%. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης (0,03%) και διαμορφώθηκε στο 2,94%.

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε μικρή πτώση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,96%.

Πτώση κατά 11 μονάδες βάσης παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε σε 8,16%, τον Ιούνιο του 2012, έναντι 8,27% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,69% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε πτώση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,27%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,47% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 6,55% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε σημαντικά κατά 71 μονάδες βάσης στο 6,55% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,42%.

Εξαιτίας πάντως της μεγάλης αύξησης του μέσου επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε άνοδο κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,27%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk