Γαλλία: απολύθηκαν επειδή νήστευαν στο Ραμαζάνι

Τέσσερις εκπαιδευτές απολύθηκαν από κατασκήνωση στη Γαλλία επειδή τηρούσαν την ολοήμερη νηστεία που απαιτεί το Ραμαζάνι. Στη διάρκεια έκτακτου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτές δεν έφαγαν τίποτα.

Τέσσερις εκπαιδευτές απολύθηκαν από κατασκήνωση στη Γαλλία επειδή τηρούσαν την ολοήμερη νηστεία που απαιτεί το Ραμαζάνι. Στη διάρκεια έκτακτου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτές δεν έφαγαν τίποτα.

Η κατασκήνωση βρίσκεται στη Λαντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας και φιλοξενεί παιδιά από την Ζενεβιλιέ, προάστιο του Παρισιού. Το δημαρχείο της Ζενεβιλιέ απέλυσε τους εκπαιδευτές αφού τους υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, όφειλαν να τρέφονται και να υδατώνονται κανονικά στη διάρκεια της μέρας για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

Ενας από τους εκπαιδευτές, ο Νασίμ, έγραψε σε μπλογκ ότι εξήγησε στους ελεγκτές πως «είχε τραφεί και υδατωθεί επαρκώς» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν εξέθεσε σε κίνδυνο τα παιδιά». Ομως το ίδιο βράδυ, απολύθηκαν και οι τέσσερις.

Το άρθρο 6 του συμβολαίου τους αναφέρει ότι οι εκπαιδευτές οφείλουν «να φροντίζουν ότι τα παιδιά και οι ίδιοι τρέφονται και υδατώνονται επαρκώς, ιδίως στη διάρκεια των γευμάτων». Το ίδιο άρθρο αναφέρει και «την αρχή της κοσμικότητας» που πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Το άρθρο αυτό το πρόσθεσε το δημαρχείο της Ζενεβιλιέ στα συμβόλαια πριν από δυο χρόνια, όταν μια εκπαιδεύτρια που νήστευε αισθάνθηκε ζαλάδα την ώρα που οδηγούσε αυτοκίνητο και, ως αποτέλεσμα, τραυματίστηκαν δυο παιδιά. «Υστερα από εκείνο το περιστατικό, αναρωτηθήκαμε για το ποια είναι η ευθύνη μας απέναντι στους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους», εξήγησε στον «Monde» ο Ζακ Μπουργκουέν, δήμαρχος της Ζενεβιλιέ.

Σύμφωνα με τους τέσσερις εκπαιδευτές και τον δικηγόρο τους, το επίμαχο άρθρο στοχεύει στον περιορισμό της νηστείας του ραμαζανιού. «Καλύπτουν τα πράγματα. Δεν τους ενοχλεί η κατάσταση της υγείας αλλά η νηστεία του ραμαζανιού», είπε η δικηγόρος Μοχάντ Γιανάτ στη γαλλική εφημερίδα. «Δεν είναι δυνατόν να λαβαίνουν υπ’ όψη την θρησκεία κατά την πρόσληψη των εκπαιδευτών».

Οι μουσουλμάνοι που τηρούν το Ραμαζάνι δεν τρώνε ούτε πίνουν τίποτα από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.

Η γαλλική νομοθεσία επιβάλει στις εταιρείες να σέβονται την θρησκεία των υπαλλήλων τους εκτός από πέντε περιπτώσεις: όταν προσυλητίζουν, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, δεν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, εμποδίζουν την καλή λειτουργία της επιχείρησης ή έρχονται σε αντίθεση με το αντικείμενο της δουλειάς τους. Οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας στις θρησκευτικές πρακτικές των υπαλλήλων τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk