Ασταμάτητη και άπιαστη παραμένει η 16χρονη κινέζα κολυμβήτρια Σίγουεν Γε, αφού μετά τα 400 μ. μικτή ατομική επικράτησε και στα 200 μ. μικτή ατομική. Το παιδί – θαύμα της Κίνας με χρόνο 2.07.57 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο καταρρίπτοντας το ολυμπιακό ρεκόρ και άφησε πίσω της την Αυστραλέζα Κουτς και την Αμερικανίδα Λέβερενζ.

Τα αποτελέσματα:

1. Σιγουέν Γε (Κίνα) 2:07.57 -Ολυμπιακό ρεκόρ-

2. Αλίσια Κουτς (Αυστραλία) 2:08.15

3. Κέιτλιν Λέβερενζ (ΗΠΑ) 2:08.95

4. Στέφανι Ράις (Αυστραλία) 2:09.55

5. Αριάνα Κούκορς (ΗΠΑ) 2:09.83

6. Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε) 2:11.13

7. Χάνα Μάιλι (Μ. Βρετανία) 2:11.29

8. Κατίνκα Χόσου (Ουγγαρία) 2:14.19

Πάντως ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για την Γε καθώς στην κούρσα των 400 μ. που συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ, κάλυψε τα τελευταία 50 μέτρα ελεύθερο σε χρόνο 28.93, όταν ο αμερικανός ολυμπιονίκης Ράιαν Λόχτι έκανε 29.1! Μολονότι, η επίδοση της 16χρονης Κινέζας, κατά πολλούς ειδικούς, δεν θεωρείται εξωπραγματική, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως στην κολυμβητική ομάδα των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των τεχνικών της ομάδας κολύμβησης των ΗΠΑ κ. Τζον Λέοναρντ μίλησε για αφύσικη και ενοχλητική παρουσία, αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για χρήση απαγορευμένων ουσιών. «Είναι ενοχλητικό. Παρακολούθησα το ελεύθερο και σκέφτηκα «πάμε από τη αρχή». Μου θύμισε όταν παρακολουθούσα την (σ.σ. πρώην Ανατολικογερμανίδα) Κριστίν Ότο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαδρίτης το 1986 όταν άφησε τόσο πίσω τις αντιπάλους της, σαν να κολυμπούσε άνδρας. (Η εμφάνιση της Γε) φέρνει στο μυαλό όλων μας άσχημες αναμνήσεις από εκείνες τις εποχές«, σχολίασε ο Λέοναρντ και συμπλήρωσε «η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις. Μίλησα με τους άλλους προπονητές και κανένας δεν θυμάται να έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμιά γυναίκα δεν έχει συναγωνιστεί σε split χρόνο τη Γε, πόσω μάλλον τους δύο κορυφαίους all arounders στην ιστορία του σπορ (σ.σ. εννοεί τον Λόχτι και τον Μάικλ Φελπς)».

Από την πλευρά της η Γε απάντησε: «Οι Κινέζοι έχουμε πάντα μια σταθερή πολιτική για το ντόπινγκ. Οι επιδόσεις μου και τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται μέσα από σκληρή δουλειά και καθημερινή προπόνηση. Οι Κινέζοι έχουν καθαρά χέρια και εγώ ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω απαγορευμένα φάρμακα».

Ο αρχιπροπονητής της Κίνας κ. Ξου Κι εξήγησε πως ο χρόνος της Γε ήταν αναμενόμενος, ακόμα κι αν κατέβασε πέντε δευτερόλεπτα το ατομικό της ρεκόρ. Μάλιστα τόνισε ότι θεωρεί αστεία τη σύγκριση με τον Λόχτι και σχολίασε «ο Μάικλ Φελπς κατέκτησε οκτώ χρυσά στο Πεκίνο και η Μίσι Φράνκλιν είναι εκπληκτική επίσης. Γιατί δεν μπορεί να έχει και η Κίνα μια εκπληκτική κολυμβήτρια;«.

Ο επικεφαλής της επιτροπής αντιντόπινγκ της Κίνας κ. Ζιανγκ Ζιξούε αποκάλυψε πως όλοι οι κινέζοι αθλητές έχουν περάσει από 100 ελέγχους από την ημέρα άφιξής τους στο Λονδίνο, ενώ και η WADA ανακοίνωσε πως η Γε είναι «καθαρή».