Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βιάννο Ηρακλείου, από την οποία οι καταστροφές σε περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ανυπολόγιστες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ένας κτηνοτρόφος ως ύποπτος για εμπρησμό, καθώς και ένας Πακιστανός, υπάλληλος του κτηνοτρόφου.

Από το πρωί, επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν 60 άνδρες με 25 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής, 50 μέλη πεζοπόρων τμημάτων – μεταξύ αυτών 30 άνδρες από τη Θεσσαλονίκη – και οι κάτοικοι της περιοχής, που συνδράμουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος της πόλης,Παύλος Μπαριτάκης, έκανε λόγο για «βιβλική και άνευ προηγουμένου καταστροφή», σημειώνοντας ότι εξαιτίας της έντασης του ανέμου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί γρήγορα η κατάσταση.

«Η εικόνα απ’ άκρη σε άκρη του δήμου, όπου έχει περάσει η φωτιά, είναι τραγική. Οι πληγές είναι μεγάλες» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ έχει ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη.

Ο ύποπτος για εμπρησμό κτηνοτρόφος εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πλήρωμα πυροσβεστικού ελικοπτέρου που τον είδε να φεύγει με ένα μαύρο αυτοκίνητο από σημείο όπου εκδηλωνόταν πυρκαγιά.

Οι πιλότοι κατέβηκαν χαμηλά, πήραν τα στοιχεία του οχήματος και στη συνέχεια ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία, που τον συνέλαβε.

Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο άτομα την ώρα που βιντεοσκοπούσαν την πυρκαγιά. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά είναι τεράστια και η καταστροφή στην πανίδα και τη χλωρίδα ανυπολόγιστη. Έχουν καεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, αιγοπρόβατα, μέλισσες, αρδευτικά δίκτυα και υποδομές.

Πρόβλημα υπάρχει με την ηλεκτροδότηση χωριών της περιοχής καθώς και με την επικοινωνία. Ζημιές, επίσης, έχουν καταγραφεί και σε κατοικίες.

Δύο συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για εμπρησμό. Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο και έναν υπάλληλό του.

Ο κτηνοτρόφος εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πλήρωμα πυροσβεστικού ελικοπτέρου που τον είδε να φεύγει μ’ ένα μαύρο αυτοκίνητο από σημείο όπου εκδηλωνόταν πυρκαγιά. Οι πιλότοι κατέγραψαν τα στοιχεία του οχήματος και ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία που τον συνέλαβε.

Εν τω μεταξύ για εμπρησμό από άτομο που κινείται στην ευρύτερη περιοχή του νότιου Ρεθύμνου κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Γιώργος Μαρκουλάκης αναφερόμενος στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πάνω από 10.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου είπε πως πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή που φτάνει τα 15.000 στρέμματα στον δήμο του και την ευρύτερη περιοχή.

Άλλα πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη παραμένουν, επίσης, οι πυρκαγιές στην περιοχή Αγκαθωτό του Δήμου Πρεσπών στηΦλώρινακαι στην ΠλατανιάΡόδου.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν τα ξημερώματα τοΠανόραμαΘεσσαλονίκης, ενώ κατασβέστηκε η φωτιά σε δασική έκταση στηΜαυροράχηΛαγκαδά.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για την Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– Εύβοιας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

– όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής

– Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

– Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.