Eνα ανδροειδές ρομπότ με κολυμβητικές δεξιότητες ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πολυτεχνείου του Τόκιο, στην Ιαπωνία, με στόχο την δημιουργία ενός ακούραστου ρομποτικού ναυαγοσώστη που θα «σαρώνει» τις ακτές.

Ακούραστος κολυμβητής

Το Swumanoid, όπως ονομάζεται, πέρα από ανθρώπινη μορφή διαθέτει υπερευαίσθητους αισθητήρες που του επιτρέπουν να υπολογίζει την κίνηση και τη δύναμη του νερού. Στα άκρα του κρύβονται 20 αδιάβροχοι κινητήρες ελεγχόμενοι πλήρως από ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτσι ώστε το ρομπότ να αποκτά την κίνηση ενός κολυμβητή.

Προς το παρόν, το λευκό υδρόβιο ρομπότ μπορεί να κολυμπήσει ίπτιο, ελεύθερο με ρυθμό έξι μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αλλά θα χρειαστεί η βελτίωση των κάτω άκρων του ώστε να καταφέρει να περάσει και στο πρόσθιο.

Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος για την τελειοποίηση του ρομποτικού ναυαγοσώστη, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι με την ανάπτυξη εκλεπτυσμένων συστημάτων η σχετικά άτσαλη τεχνική του Swumanoid θα μπορούσε να κερδίσει λίγη από την πλαστικότητα των πρωταθλητών κολύμβησης.