Ενας βρετανός μηχανικός λογισμικού βλέποντας την πολύ μεγάλη κατανάλωση ρεύματος που γινόταν στο σπίτι του και τους μεγάλους λογαριασμούς που υποχρεωνόταν να πληρώνει κάθε μήνα αποφάσισε να αναλάβει δράση. Αντί να αρχίσει να φωνάζει στη σύζυγο και στα τρία παιδιά του για να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος σκέφτηκε κάτι πιο πρακτικό. Δημιούργησε μια συσκευή η οποία όταν δεν βρίσκεται κάποιος σε ένα δωμάτιο «σβήνει» τις συσκευές που βρίσκονται σε λειτουργία μέσα σε αυτό χωρίς να χρησιμοποιούνται. Ονόμασε τη συσκευή του, η οποία συγκεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, «Energy Egg» (ενεργειακό αβγό).

Το αβγό

Ο 37χρονος Μπράιαν Ο’ Ράιλι που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στη Σκωτία κατασκεύασε μια μικρή συσκευή που μοιάζει με τα αποσμητικά χώρου. Η συσκευή διαθέτει τεχνολογία παρόμοια με εκείνη των οικιακών συναγερμών που χρησιμοποιούν αισθητήρες κίνησης για να διαπιστώνουν αν βρίσκεται κάποιος μέσα σε έναν χώρο. Παράλληλα συνδέεται ασύρματα με έναν μηχανισμό ελέγχου των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Ετσι όταν διαπιστώσει ότι μέσα σε ένα δωμάτιο δεν υπάρχει κανένας «σβήνει» όλες τις συσκευές και τα συστήματα που είναι σε λειτουργία και καταναλώνουν άσκοπα ρεύμα.

Μάλιστα ο Ο’Ράιλι από την πρώτη στιγμή θεώρησε ότι η εφεύρεσή του μπορεί να του προσφέρει εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο σπίτι του και το επαγγελματικό του παρόν και μέλλον. Παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ίδρυσε μια εταιρεία για να εκμεταλλευτεί εμπορικά την εφεύρεσή του. Ηδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στη Μ.Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες για το «ενεργειακό αβγό». Πριν λίγες μέρες μάλιστα ο Ο’Ράιλι υπέγραψε συμβόλαιο για να διανείμει 100 χιλιάδες «αβγά» σε εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ.