Τα Ολυμπιακά ιδεώδη της μικροπολιτικής και της απατηλής λάμψης

Τα Ολυμπιακά ιδεώδη της μικροπολιτικής και της απατηλής λάμψης | tovima.gr

Αρκούσε η υπόθεση της Παπαχρήστου, το νέο κρούσμα ντόπινγκ του Χονδροκούκη και μια αμφισβητούμενης αισθητικής και κεντρικής ιδέας τελετή έναρξης στο Λονδίνο για να μας θυμίσουν με εμφαντικό τρόπο το πεδίο μέσα στο οποίο αναζητούνται τα Ολυμπιακά ιδεώδη στην εποχή μας. Η μικροπολιτική εμπλέκεται με τον αθλητισμό, η τεχνολογία διαστρεβλώνει την αξιοπιστία και την αξιοκρατία, το σύγχρονο μάρκετινγκ θολώνει την ουσία του νοήματος των Ολυμπιακών αγώνων.

Ο αποκλεισμός της Παπαχρήστου ήρθε ως κατάληξη της αδυναμίας διαχείρισης των μέσων κοινωνικών δικτύωσης ως δημόσιο βήμα με την άκριτη αναπαραγωγή κάθε λογής προσβλητικών αναρτήσεων αλλά και της υποβόσκουσας πολιτικής αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά που οδήγησε στο να παραβλέπεται η ισονομία και το δικαίωμα της απολογίας.

Η περίπτωση Χονδροκούκη έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά περιστατικών που αποκαλύφθηκαν μετά τους Ολυμπιακούς των Αθηνών και προσγείωσαν απότομα το Ελληνικό κοινό από το συννεφάκι των απρόσμενων επιτυχιών στην πεζή πραγματικότητα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Ήταν δυστυχώς η επιβεβαίωση της συνειδητοποίησης ότι υπήρξαμε η ουρά της «τεχνολογικής» παρέμβασης στο αποτέλεσμα κι απλά πλέον παραμείναμε εκεί, όταν οι πρωτοπόροι του είδους ανακαλύπτουν νέα αχαρτογράφητα πεδία.

Επιστέγασμα αυτών των προεόρτιων ήταν η ετεροβαρής και ασύμμετρη τελετή έναρξης. Ετεροβαρής επειδή προτίμησε σαφώς να προτάξει τη χολιγουντιανή και την ποπ λάμψη και ασύμμετρη γιατί κάπου ανάμεσα στις φιλότιμες προσπάθειες για αποτύπωση της σχετικά πιο σύγχρονης κοινωνικοοικονομικής και τεχνολογικής εξέλιξης χάθηκε κάθε έννοια ανάδειξης των Ολυμπιακών ιδεωδών. Ευγενής άμιλλα, αξιοσύνη, σωματική ρώμη, διανοητική ισορροπία, σεβασμός, μεγαλοσύνη αλλά και ταπεινότητα. Έννοιες, στις οποίες με μεγάλη ευκολία ομνύουμε αλλά εξίσου, αν όχι με ακόμα μεγαλύτερη άνεση, διαστρεβλώνουμε το νόημα τους όταν χρειάζεται να αποδείξουμε στην πράξη πόσο διατεθειμένοι είμαστε να κινηθούμε με οδηγό μας αποκλειστικά αυτές.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ως διεθνές γεγονός συνεχίζουν να αποτελούν ένα ξεχωριστό συμβάν όχι επειδή εξακολουθούν στα σοβαρά να πρεσβεύουν αυτά τα ιδεώδη, αλλά γιατί συνδυάζουν το εντυπωσιακό θέαμα με το πολύπλευρα οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Με βάση αυτά τα δεδομένα οφείλει να αξιολογείται και κάθε σχετικό γεγονός αλλιώς είτε εθελοτυφλούμε, είτε συνειδητά παραπλανούμε.

Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk