Ο έρωτας του χρυσού και της κρίσης

Είναι ο χρυσός η «χρυσή ευκαιρία» για όσους θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη καταρρέει, τα επιτόκια του ευρώ διολισθαίνουν και η κρίση χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία;

Ο έρωτας του χρυσού και της κρίσης | tovima.gr

Είναι ο χρυσός η «χρυσή ευκαιρία» για όσους θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη καταρρέει, τα επιτόκια του ευρώ διολισθαίνουν και η κρίση χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία; Πολλοί πιστεύουν ότι το «χάος» αυτό διαμορφώνει την ιδανική ατμόσφαιρα για ράλι της τιμής του χρυσού. Θα έχουμε, όμως, πράγματι μια νέα άνοδο πάνω από τα σημερινά επίπεδα;

Η μεγαλύτερη «απειλή» για την τιμή του χρυσού είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και η εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών που τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Καθώς οι συνθήκες αυτές εκλείπουν, όλο και περισσότεροι επενδυτές καταφεύγουν στην ασφάλεια του χρυσού. Ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως επενδυτικό καταφύγιο όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αβέβαιο. Υπάρχουν όμως και αντικειμενικά δεδομένα που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού. Τα δεδομένα αυτά είναι η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά (πληθωρισμός), η πραγματική αξία του χρήματος όπως αυτή διαμορφώνεται μέσω των επιτοκίων δανεισμού, η τιμή του πετρελαίου (και γενικά των εμπορευμάτων) και βεβαίως οι μακροοικονομικές συνθήκες.

Η τροπή που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας δημιουργούν ιδανικές συνθήκες εξάπλωσης του πυρετού του χρυσού. Ο πρώτος λόγος της ανόδου του χρυσού είναι η εμπιστοσύνη. Καθώς η εμπιστοσύνη σταδιακά μειώνεται, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι μετοχές, τα ομόλογα, ακόμη και τα νομίσματα χάνουν έδαφος στις προτιμήσεις των επενδυτών, οι οποίοι δεν πείθονται από τις ακολουθούμενες πολιτικές σταθεροποίησης και προτιμούν να αποθησαυρίσουν μεταφέροντας τμήμα των αποταμιεύσεων και των κεφαλαίων τους σε χρυσό.

Ο δεύτερος λόγος της ενίσχυσης του χρυσού είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Τα σημερινά χαμηλά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και δολάριο είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν στην αύξηση της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά και έτσι να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα πληθωριστικές επιπτώσεις σε πολλές δυτικές οικονομίες που σήμερα δανείζονται φθηνά. Καθώς ιστορικά ο χρυσός είναι ένα εμπόρευμα που διατηρεί την αγοραστική του δύναμη ακόμη και κάτω από έντονες πληθωριστικές πιέσεις, είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους επενδυτές ως καλή επιλογή θωράκισης – πολύ καλύτερη από τα ομόλογα – απέναντι σε μια μελλοντική τιμή πληθωρισμού που αναμένεται να είναι μεγαλύτερη των αποδόσεων των ομολόγων!

Παράλληλα, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως σε εποχές κρίσης είναι λάθος τακτική να πουλάς χρυσό. Ενα παράδειγμα. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, η τιμή του χρυσού κατέρρευσε στιγμιαία και βρέθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008 μέχρι και τα 734 δολάρια η ουγκιά, όταν τον Μάρτιο του 2008 ήταν στα 1.000 δολάρια η ουγκιά. Στο διάστημα αυτό ο χρυσός έχασε το 1/4 της αξίας του, διότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιεσμένα για ρευστότητα πουλούσαν τεράστιες ποσότητες χρυσού που ήταν άμεσα ρευστοποιήσιμες. Πίστευαν, επίσης, ότι η τιμή του χρυσού ήταν ήδη υψηλή. Αλλά όποιος πουλά στην ανάγκη είναι πάντα ζημιωμένος. Οι μεγάλες επενδυτικές φίρμες της Γουόλ Στριτ ξεπούλησαν τον χρυσό τους και είδαν εν συνεχεία την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να σκαρφαλώνει μέσα σε 35 μήνες (2 Σεπτεμβρίου 2011) στα 1.884 δολάρια η ουγκιά – ακριβώς επειδή η κρίση συνεχίστηκε στην Ευρώπη.

Και πάλι σήμερα, πλήθος αναλυτών εκτιμούν πως ο χρυσός ύστερα από μία δεκαετία ανοδικών ρεκόρ έχει εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης. Αλλοι ειδικοί της αγοράς, όμως, αναφέρουν πως αποπληθωρισμένα τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του χρυσού με τιμή αναφοράς το 1982 (οπότε κατέγραψε τη μεγαλύτερη τιμή) είναι στα 2.250 δολάρια η ουγκιά, δηλαδή 675 δολάρια υψηλότερα σε σχέση με σήμερα. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν πως η τιμή του χρυσού από τα 265 δολάρια η ουγκιά τον Ιανουάριο του 2001 βρέθηκε σήμερα στα 1.575 δολάρια η ουγκιά, έχοντας ουσιαστικά τροφοδοτηθεί μόνο από την κρίση της Lehman Brothers. Επισημαίνουν, δηλαδή, ότι σε όλο το προηγούμενο διάστημα, που ξεπερνά τα δέκα χρόνια, επικράτησαν κατά βάση συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Υπονοούν ότι η σταθερότητα θα επιστρέψει και η τιμή του χρυσού θα διολισθήσει. Αλλοι, όμως, διακρίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που αλλάζουν την αρχιτεκτονική της. Αυτή η εξέλιξη πείθει πολλούς επενδυτές ότι πρέπει να καταφύγουν στον χρυσό.

Ποια είναι η σωστή στρατηγική; Εξαρτάται από τις προσδοκίες. Οσοι προεξοφλούν βελτίωση του κλίματος στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία δεν αγοράζουν χρυσό. Αντίθετα, όσοι πιστεύουν πως οδεύουμε σε μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση θεωρούν τον χρυσό τη μοναδική «χρυσή ευκαιρία» για επενδύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk