Νίκη για τον Τραϊάν Μπασέσκου και σφοδρή ήττα για την κεντροαριστερή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα αποτελεί το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία την Κυριακή προκειμένου να κριθεί η αποπομπή του πρώτου από το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Η προσέλευση των εκλογέων όμως δεν ξεπέρασε το 50%, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο.

«Οι ρουμάνοι απέρριψαν το πραξικόπημα της κεντροαριστερής πλειοψηφίας» δήλωσε ο Μπασέσκου αφότου έκλεισαν οι
κάλπες.

Ο Βίκτορ Πόντα, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί «να αγνοήσει τη βούληση» των χιλιάδων ανθρώπων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τραϊάν Μπασέσκου. «Οποιος πολιτικός αγνοεί τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα» είπε ο Πόντα, αμφισβητώντας τη «νομιμότητα» της παραμονής του Μπασέσκου στην προεδρία.

Ο ασκών χρέη προέδρου, Κριν Αντονέσκου, δήλωσε από την πλευρά του ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο έχει την ευθύνη να ακυρώσει ή να επικυρώσει το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε στο 45,92%, έμεινε δηλαδή κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κριθεί έγκυρη η διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι ο Μπασέσκου θα παραμείνει στη θέση του.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βουκουρέστι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξανόμενη δυσπιστία για την πολιτική ελίτ της χώρας κράτησαν τους εκλογείς μακριά από τις κάλπες.

Ο Μπασέσκου έχει ήδη επιζήσει ενός δημοψηφίσματος καθαίρεσής του το 2007, αλλά σήμερα η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη σειρά των σκληρών μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 65% των πολιτών θα ψήφιζαν υπέρ της αποπομπής του.

Ο ίδιος, αν και αρχικά είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τελικά άλλαξε γραμμή καλώντας τους να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία μέσω της αποχής.