Αγγλία: Οι Συντηρητικοί δείχνουν Μπόρις Τζόνσον για επόμενο αρχηγό

Μετά και την επανεκλογή του στις δημοτικές εκλογές της 3ης Μαΐου, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των βρετανών Συντηρητικών, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Independent. Όπως όλα δείχνουν, ο Τζόνσον προηγείται στις προτιμήσεις για την επόμενη ηγεσία του συντηρητικού κόμματος αφήνοντας πίσω του τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας και πρόεδρο των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον

Μετά και την επανεκλογή του στις δημοτικές εκλογές της 3ης Μαΐου, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των βρετανών Συντηρητικών, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Independent. Όπως όλα δείχνουν, ο Τζόνσον προηγείται στις προτιμήσεις για την επόμενη ηγεσία του συντηρητικού κόμματος αφήνοντας πίσω του τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας και πρόεδρο των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη του 32% των μελών του κόμματός του με τους Γουίλιαμ Χέιγκ, Υπουργό Εξωτερικών του κυβερνητικού συνασπισμού και πρώην αρχηγό του κόμματος, και Μάικλ Γκόουβ, Υπουργό Παιδείας, να τον ακολουθούν με ποσοστά 24% και 19% αντίστοιχα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζόρτζ Όσμπορν, που πολλοί πίστευαν ότι αποτελεί τον φυσικό διάδοχο του Κάμερον, συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 2%, πληρώνοντας το τίμημα του προγράμματος λιτότητας που εξήγγειλε κατά την παρουσίαση του τελευταίου προϋπολογισμού ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η έρευνα έδειξε επίσης μια «χλιαρή» υποστήριξη προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο μόνο το 49% του κόμματος θέλει για αρχηγό των Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές ενώ για τη θέση του αρχηγού ο Τζόνσον συγκεντρώνει ποσοστό 18%, ο Χέιγκ 12% και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, 10%. Οι ερωτηθέντες δείχνουν διάθεση για μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτική βάση ενώ ο πρωθυπουργός μάλλον δεν έπεισε με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που θέλησε να εισάγει στο κόμμα.

Πιθανότερο αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές μοιάζει για τους περισσότερους ένας συνασπισμός μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών (22%) ενώ λιγότερο πιθανές μοιάζουν η κυβέρνηση πλειοψηφίας των Εργατικών ή των Συντηρητικών (20% και οι δύο), η κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών (19%), η κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών (11%) και η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών (8%).

Οι υποστηρικτές των Τόρις άρχισαν να βλέπουν περισσότερο στο πρόσωπο του Τζόνσον, του αμφιλεγόμενου αυτού πολιτικού με την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, τον επόμενο ηγέτη τους αφότου νίκησε τον υποψήφιο των Εργατικών Κεν Λίβινγκστον στη «μάχη» για τη δημαρχία του Λονδίνου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που βρήκε τους Εργατικούς να νικούν «κατά κράτος» και τους Συντηρητικούς να χάνουν περίπου το 1/3 των εδρών τους.

Πλεονέκτημα για την αυξημένη δημοτικότητα του Δημάρχου έχουν αποτελέσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται ήδη από την Παρασκευή στην βρετανική πρωτεύουσα, ενώ η υποψηφιότητά του ως επόμενου προέδρου των Συντηρητικών αναμένεται να ενισχυθεί αν οι Αγώνες έρθουν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk