Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Βιάννου Ηράκλειου όπου τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, το μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ακόμη δύο άτομα.

Την ίδια ώρα, ειδικό τμήμα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στις περιοχές Χόνδρου, Βιάννου και Κερατόκαμπου με τέσσερα ασθενόφορα, γιατρούς και διασώστες που δίνουν άμεση βοήθεια κυρίως σε ηλικιωμένους.

Από τη φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια.

Στην περιοχή της Βιάννου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 2 ελικόπτερα. Το απόγευμα, τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο από την Αθήνα έφτασαν στην Κρήτη, για να συμβάλλουν στην προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων (7 και τοπικά 8 μποφόρ) δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού και παρέμειναν στο αεροδρόμιο Καστελίου.

Στο σημείο βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Αίσθηση προκάλεσε το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή, όταν δύο φίλοι, ηλικίας 24 και 35 ετών, αποφάσισαν να βιντεοσκοπήσουν τη φωτιά.

Την ώρα που βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους, σταμάτησε δίπλα τους επιβατικό όχημα, με οδηγό έναν κτηνοτρόφο, ο οποίος τους ζήτησε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο να σταματήσουν να καταγράφουν τις σκηνές, εξοργισμένος από το γεγονός ότι ενώ καίγεται η περιουσία του, εκείνοι τραβούσαν βίντεο.

Η απάντηση των δύο νεαρών ήταν πως δεν κάνουν τίποτα κακό. Ο 20χρονος, όμως, οδηγός του οχήματος, εξοργίστηκε και αποφάσισε να τους σταματήσει βγάζοντας όπλο και πυροβολώντας έξι φορές τον 24χρονο και μία τον 35χρονο.

Ο 24χρονος φέρει σοβαρά τραύματα σε όλο το σώμα, καθώς δέχτηκε τέσσερις σφαίρες στα πόδια και δύο σε ζωτικά σημεία. Ο 35χρονος είναι σε καλύτερη κατάσταση, καθώς η σφαίρα τον βρήκε στο πόδι. Και οι δύο νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Εξάλλου στο Σμάρι Πεδιάδος σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής και οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται συνεχώς, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφή.

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε Μάλια, Αντισκάρι, Τσούτσουρο.

Πύρινο μέτωπο ξέσπασε, επίσης, σε δασική έκταση στην περιοχή Αγκαθωτό του Δήμου Πρεσπών στη Φλώρινα. Επί τόπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν δύο αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε δασική περιοχή στην Πλατανιά Ρόδου. Στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς πέντε πυροσβέστες υπέστησαν θερμοπληξία και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα η φωτιά έκαψε 2000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Τρεις ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά το μεσημέρι σε πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη απο χθες στην Ελασσόνα.

Υπό έλεγχο τέθηκε, παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 6 σήμερα το πρωί στο δάσος των Αυγωνύμων στη Χίο.

Υπό έλεγχο τέθηκε και το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρ σε έκταση με πουρνάρια σε περιοχή του Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Στο μεταξύ, υλικές ζημιές υπέστη το πλοίο ταχείας μεταφοράς «Κέρκυρα», το οποίο είναι ελλιμενισμένο στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, από πυρκαγιά που ξεκίνησε από παρακείμενο δασάκι.

Η πυρκαγιά κατασβήσθηκε άμεσα από το προσωπικό του πλοίου με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων του πυροσβεστικού σταθμού της βάσης και της πυροσβεστικής υπηρεσίας Περάματος και Ικονίου που είχαν σπεύσει στην περιοχή για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς.

Στη φυλακή 40χρονος για εμπρησμό

Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε ύστερα από την απολογία του ο 40χρονος που είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου για πυρκαγιές στις παρυφές του Υμηττού.

Η κατηγορία που τον βαραίνει είναι εμπρησμός σε δάσος από πρόθεση, κατ΄ εξακολούθηση. Ο 40χρονος θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για την Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– Εύβοιας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

– όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής

– Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

– Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.