Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την ΑTEBank

Την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώσουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, για το θέμα της ATEBank. Έντονη διαμαρτυρία από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει προ ημερησίας διάταξη, σε επίπεδο αρχηγών, για το θέμα

Την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώσουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, για το θέμα της ATEBank. Έντονη διαμαρτυρία από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει προ ημερησίας διάταξη, σε επίπεδο αρχηγών, για το θέμα.

Σε σχετική γραπτή απάντησή του τη Δευτέρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης κάνει λόγο για «μεταβίβαση τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς» το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων, καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

«Θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο, διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της ΑΤΕ και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της, ενώ η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γραπτή απάντηση του Αθ.Τσαυτάρη.

Πάντως, η αναγγελία ότι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «ιδιωτικοποίηση» της Αγροτικής Τράπεζας, δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του υπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, ζήτησε από τον προεδρεύοντα Λ. Γρηγοράκο να δεσμευτεί ότι η εν λόγω ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών θα γίνει πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο για τη διανομή μιας γραπτής απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση, η οποία απαντάται μονάχα με φυσική παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.

Τελικώς, κατόπιν διαβήματος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής, ορίστηκε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα ενημερωθεί σχετικά από τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, την Παρασκευή το πρωί.

ΤτΕ: «Διαδικασία απαραίτητη και πλήρως διαφανής»

Παράλληλα, η ΤτΕ υπογράμμισε τη Δευτέρα πως εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην ΑΤEBank σε εφαρμογή του μνημονίου και της κείμενης νομοθεσίας σε διαδικασία που έγινε «με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που τηυν είχαν καταστήσει μη βιώσιμη».

«Βάσει του μνημονίου, ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» σημειώνει η ΤτΕ, υπενθυμίζοντας επίσης πως «η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά».

«Με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα» σημειώνει η ΤτΕ.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα, εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην ΑΤΕ κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου (Ν. 4046/2012) και των διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3601/2007, Ν. 4021/2011).

Η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη.

Βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά.
Με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα.

Αναλυτική παρουσίαση των σχετικών θεμάτων θα δώσει ο Διοικητής κ. Προβόπουλος στη Βουλή στις 3 Αυγούστου 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk