Υλικά για 4 άτομα

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένο
3 κ.σ. μηλόξιδο
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. ρύζι, γλασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ
2 αβγά
200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε το χταπόδι να βράσει με το μηλόξιδο και τα φύλλα δάφνης για περίπου 30 λεπτά. Δεν θα κολλήσει, καθώς αμέσως θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Βγάζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την καθαρίσουμε, προσθέτουμε νερό και βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τις ντομάτες, τον πελτέ και το βρασμένο ρύζι.

Προσθέτουμε το 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο και ζυμώνουμε τα υλικά έως ότου ενωθούν. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια, τα περνάμε από το αβγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και κατόπιν τα πανάρουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλύπτει ως τη μέση τα κεφτεδάκια, και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Τους μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς.