Εχω την εντύπωση πως η οινοποιία Παπαντώνη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους έλληνες παραγωγούς που κατάφεραν να αντισταθούν… αποτελεσματικά στην πρόκληση – και στη μόδα – των πολλών ετικετών. Ξεκινώντας με το κόκκινο Μηδέν Αγαν, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, δημιούργησε και ένα λευκό πολύ αργότερα, κι αυτό είναι όλο.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη ιδιαιτερότητα των αδελφών Παπαντώνη, της Κάλλης και του Αντώνη. Ο αμπελώνας τους, κάπου 70 στρέμματα φυτεμένα με Αγιωργίτικο, βρίσκεται μέσα στη ζώνη της Νεμέας, αλλά επιμένουν να μη χρησιμοποιούν την Ονομασία Προέλευσης.

Υστερα, τα ονόματα των κρασιών τους. Πέρα από την προφανή αρχαιοελληνική καταγωγή τους, και τα δύο έχουν να κάνουν με την αίσθηση του μέτρου και της ισορροπίας. Μηδέν Αγαν το κόκκινο, Μέτρον Αριστον το λευκό. Παραινέσεις ταυτόσημες και διαχρονικές, που ευτυχώς βρίσκουν εφαρμογή στην οινοποιητική φιλοσοφία των Παπαντώνηδων.

Το λευκό, που δοκιμάσαμε πρόσφατα στην καινούργια σοδειά του, παίζει χαριτωμένα ανάμεσα στον ντόπιο Ροδίτη και στο κοσμοπολίτικο Chardonnay, ενσωματώνοντας στοιχεία και των δύο ποικιλιών.

Ξανθοπράσινο, λαμπερό στο χρώμα, με φρέσκα αρώματα κίτρινων φρούτων, που συναντούν μνήμες λεμονιού και μαστίχας, δικαιώνει το όνομά του στο στόμα, καθώς η λεμονάτη οξύτητα έρχεται να ισορροπήσει και να ζωντανέψει το γεμάτο, σχεδόν λιπαρό, σύνολο.

Τιμή: περίπου €9,50 στο ράφι