Γούνα (κολιός) σχάρας με μίνι σαλάτα από ντομάτα και λεμόνι

Υλικά για 2 άτομα
1 κολιός
θαλασσινό αλάτι

Για τη σαλάτα
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Γούνα: Σκίζω από τη ράχη και κατά μήκος του κόκαλου τον κολιό. Τον ανοίγω σαν βιβλίο και αφαιρώ τα εντόσθια, τη ραχοκοκαλιά, μαζί με το κεφάλι, αφήνοντας την ουρά. Αλατίζω με θαλασσινό αλάτι τον κολιό μέσα-έξω (θέλει λίγο αλάτι παραπάνω από το κανονικό, χωρίς όμως να τον παστώνω). Καρφώνω στις 2 πλευρές της κοιλιάς ένα ξυλάκι έτσι ώστε το ψάρι να μείνει ανοιχτό. Με ένα συρματάκι το κρεμάω (όπως κρεμάω τα ρούχα) και το αφήνω στον ήλιο 4-5 ώρες, έπειτα το μεταφέρω σε σκιερό και ευάερο μέρος να στραγγίζει για 12-15 ώρες ανάλογα με το πόσο παχύ είναι. Δεν θέλω να ξεραθεί, θέλω να είναι λίγο ζουμερό όταν πιέζω.
Σαλάτα: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύω ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
Βάζω τον κολιό από την πλευρά του δέρματος επάνω σε δυνατά κάρβουνα για 1 λεπτό μόνο, να καψαλιστεί το δέρμα.
Σερβίρω τον κολιό πάνω ή κάτω από τη μικρή σαλάτα.

TIPS
-Το αλάτι απωθεί τις μύγες, αλλά για να είστε σίγουροι ρίξτε ένα τούλι επάνω στις γούνες όταν τις κρεμάσετε.
-Το καλύτερο θα ήταν να κάνετε αυτή τη συνταγή στην εξοχή ώστε να μην εκτεθεί το ψάρι στο καυσαέριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk