Ούτε Ομπάμα ούτε Ρόμνεϊ

Εκατό περίπου ημέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τους οι Αμερικανοί δείχνουν να είναι τρομερά απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, όχι μόνο από τους δυο διεκδικητές του Λευκού Οίκου, τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά και από το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράζεται αυτό στο Κογκρέσο.

Εκατό περίπου ημέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τους οι Αμερικανοί δείχνουν να είναι τρομερά απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, όχι μόνο από τους δυο διεκδικητές του Λευκού Οίκου, τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά και από το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράζεται αυτό στο Κογκρέσο. Οι 7 στους 10 Αμερικανούς είναι πολύ απογοητευμένοι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, οι 8 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από το πολιτικό σύστημα της χώρας τους «όπως είναι σήμερα» και οι έξι στους δέκα πιστεύουν ότι οι βουλευτές δεν είναι πρόσωπα που «αξίζουν να εκπροσωπούν» τη χώρα τους. Γι’ αυτό ένα σημαντικό ποσοστό, ως και 60%, δεν σκέπτεται να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πάντως εκείνοι που θα ψηφίσουν θα προτιμήσουν (το 49%) να υποστηρίξουν τον πρόεδρο Ομπάμα από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών (43%). Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που έδειξαν δυο δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας σε παναμερικανική κλίμακα, του τηλεοπτικού δικτύου NBC και του Graham Institute της Καλιφόρνιας. Σε σύγκριση με στοιχεία ανάλογων δημοσκοπήσεων πριν από τέσσερα χρόνια «εμφανίζεται τόσο έντονα όσο ποτέ (…) η απογοήτευση του αμερικανού πολίτη» γράφει ο Λάινερ Χαφικέι, αναλυτής του Graham.

Είναι ενδιαφέρον ότι η απογοήτευση των αμερικανών ψηφοφόρων δεν εκδηλώνεται με αναζήτηση για κάποιο άλλο πολιτικό σχήμα. Σε σχετικό ερώτημα που έθεσε σε Αμερικανούς το think tank του Λονδίνου Chatham House τον περασμένο Απρίλιο μόλις το 5% υποστήριξε τη δημιουργία και πολιτική αναμέτρηση ενός τρίτου κόμματος το οποίο «θα μπορούσε να εκφράσει όχι μόνο την απογοήτευση (…) μαζί με τα συμφέροντα, τις ιδέες και τα οράματα εκείνων που δεν ικανοποιούνται από τα κόμματα του 19ου αιώνα».

Στο πολιτικό στρατόπεδο του Ομπάμα εξακολουθούν να παραμένουν οι νέοι 18-35 ετών, οι μαύροι και οι νεομετανάστες, στην πλειονότητά τους Νοτιαμερικανοί ζκαι ένα ποσοστό ως 40% από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αντίθετα, οι άνω των 40 ετών και οι οπαδοί των λεγόμενων αμερικανικών αξιών θα ψηφίσουν Μιτ Ρόμνεϊ, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό του πρόγραμμα είναι εντελώς ευκαιριακό.
Οι λεγόμενοι Ανεξάρτητοι, οι οποίοι το 2008 ψήφισαν Ομπάμα κατά 72%, είναι εκείνοι που αυτή τη στιγμή λέγουν ότι «μάλλον δεν θα πάνε να ψηφίσουν» («Washington Times»). Είναι το περισσότερο πολιτικοποιημένο κομμάτι του εκλογικού σώματος, η ψήφος του σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζει τη νίκη σε εκείνον που θα δοθεί και «σήμερα (…) η εκλογική τούρτα, πασπαλισμένη με εθνικά οράματα, ιδεαλιστικές παράνοιες και αρχές που έχουν ξεπεραστεί» δεν συγκινεί κανέναν, διαπιστώνει ανώνυμος σχολιαστής στην ιστοσελίδα του «Diplomat».
Αλλά «για ποιες αμερικανικές αξίες μιλούμε;» αναρωτιέται ο Ντάνιελ Λάρισον στο συντηρητικό «American Conservative» του Αυγούστου. Πρόκειται, γράφει, για «οράματα» τα οποία είχαν θρέψει θεωρίες για τη «μοναδικότητα» της Αμερικής στον κόσμο και την «αιωνιότητα» της πολιτικής και πολιτιστικής κυριαρχίας της και τα οποία επιχειρεί να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο ο Ρόμνεϊ. Δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά του.
Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος κάνει αυτή την εβδομάδα την εμφάνισή του στο εξωτερικό, όπως απαιτεί η παράδοση. Ο ίδιος και το εκλογικό επιτελείο του δίνουν και συμβολικό χαρακτήρα στο σόου. Προχθές ο Ρόμνεϊ ήταν στο Λονδίνο, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αλλά και για να υπογραμμίσει τις «εντελώς ειδικές σχέσεις» της Αμερικής (και των Ρεπουμπλικανών) με τη Βρετανία (και τους Συντηρητικούς της).
Σήμερα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ όπου – ελπίζοντας να αφαιμάξει από τον Μπαράκ Ομπαμα ένα σοβαρό ποσοστό Αμερικανοεβραίων – δεν θα είναι φειδωλός σε υποσχέσεις υποστήριξης του Ισραήλ «ακόμη και με όπλα» έναντι του Ιράν ή οποιουδήποτε άλλου εχθρού.
Μεθαύριο θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία, στοχεύοντας στην ψήφο του πολωνικού στοιχείου που βγάζει γερουσιαστές και βουλευτές σε τέσσερις Πολιτείες αλλά και στον αντικομουνισμό και αντισοβιετισμό των μεταναστών από την Ουκρανία, τον Καύκασο κ.λπ. ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων θα ψηφίσει για πρώτη φορά σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ετσι, δεν θα περιοριστεί στο να υποστηρίξει την εγκατάσταση στην Πολωνία της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» αλλά θα συναντηθεί και με το «σύμβολο του αντισοβιετισμού», όπως ο Ρόμνεϊ χαρακτήρισε μόλις προχθές τον Λεχ Βαλέσα. Πάντως φαίνεται ότι θα αποφύγει αυτή τη φορά να ονομάσει τη (σημερινή) Ρωσία «εχθρό της Αμερικής». Αυτά τουλάχιστον διοχετεύει στα ΜΜΕ το επιτελείο του.

Εξωτερική πολιτική
«Χλιαροί» και οι Παλαιοί Πολεμιστές

Στη «μοναδικότητα» της Αμερικής ήταν αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος του λόγου που εξεφώνησε ο Μιτ Ρόμνεϊ στο συνέδριο των Παλαιών Πολεμιστών, την περασμένη Τρίτη στο Ρίνο της Νεβάδας. Ηταν η πρώτη «εμφάνισή» του στον χώρο των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Δεν ικανοποίησε κανέναν. Ούτε καν τους βετεράνους οι οποίοι θεωρούνται, παραδοσιακά, το πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Τα χειροκροτήματα ήταν χλιαρά, όπως διαπίστωσαν και κατέγραψαν αμερικανοί και ξένοι δημοσιογράφοι. Η «Washington Post» σημείωσε πως δεν αρκεί «να κατηγορείς τον Ομπάμα ότι τον παγίδευσε η Ρωσία, ότι δεν έσβησε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ότι χαϊδολογεί την Κίνα, προσβάλλει το Ισραήλ και διαλύει τις ένοπλες δυνάμεις περικόπτοντας τα κονδύλια του Πενταγώνου». Πρέπει «να δηλώσεις και το τι θα κάνεις εσύ (…), δυστυχώς μόνο γενικότητες» υπήρχαν στον λόγο του. «Είμαι ένας πιστός της μεγαλοσύνης και της ισχύος της Αμερικής και δεν απολογούμαι γι’ αυτό» δήλωσε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Φανφαρονισμοί μιας άλλης εποχής όπου «ακόμη και τότε δούλευαν περισσότερο η φαντασία, η άγνοια και η προπαγάνδα μας παρά η ορθοφροσύνη και η αναγνώριση της πραγματικότητας» του απάντησε ο Ντάνιελ Λάρισον. Και οι Liffman και King αναλύοντας στη «Wall Street Journal» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του NBC συμπεραίνουν ότι είναι ακριβώς αυτές οι (ξεπερασμένες) αντιλήψεις του Μιτ Ρόμνεϊ που «σχεδόν οι επτά στους δέκα ψηφοφόρους προτιμούν τον Ομπάμα προσωπικά συγκριτικά με το 47% υπέρ του Ρόμνεϊ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk