Νέο χτύπημα Μαζιώτη φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.

Ο «πυρετός Νίκου Μαζιώτη» και ο φόβος ενός αιφνιδιαστικού εντυπωσιακού ένοπλου χτυπήματος στην καρδιά του καλοκαιριού κατατρώει τις τελευταίες ημέρες την ΕΛ.ΑΣ. και τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη. Η σύλληψη του 42χρονου καταζητουμένου και της συντρόφου του θεωρείται ζήτημα «υψίστης σημασίας» για τους επιτελείς της Κατεχάκη, οι οποίοι αναφέρουν ενδεικτικά ότι «ο Μαζιώτης θα έχει πολλές ευκαιρίες και αφορμές για να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή».

Ο «πυρετός Νίκου Μαζιώτη» και ο φόβος ενός αιφνιδιαστικού εντυπωσιακού ένοπλου χτυπήματος στην καρδιά του καλοκαιριού κατατρώει τις τελευταίες ημέρες την ΕΛ.ΑΣ. και τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη. Η σύλληψη του 42χρονου καταζητουμένου και της συντρόφου του θεωρείται ζήτημα «υψίστης σημασίας» για τους επιτελείς της Κατεχάκη, οι οποίοι αναφέρουν ενδεικτικά ότι «ο Μαζιώτης θα έχει πολλές ευκαιρίες και αφορμές για να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή».

Ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι «ο 42χρονος και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα μαζί με άγνωστους συνεργάτες τους έχουν ήδη δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες μια νέα ένοπλη οργάνωση και πιθανόν να χρησιμοποιήσουν – σε πρώτη φάση – οπλοστάσιο της εξαρθρωθείσας ομάδας «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που δεν έχει εντοπιστεί από τις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες». Μάλιστα από αξιωματούχους εκφράζεται φόβος ότι «η νέα οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη μπορεί να προχωρήσει σε απαγωγή επιχειρηματία, πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, παρ’ ότι μια τέτοια τακτική δεν εφαρμοζόταν ως τώρα από το ελληνικό αντάρτικο πόλης».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «το πιθανότερο είναι ο 42χρονος καταζητούμενος και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα να βρίσκονται σε άγνωστο κατάλυμα σε προάστια της Αθήνας, όπως είχε συμβεί και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις – το 1997 και το 2010 – που αναζητούνταν και βρέθηκε σε σπίτια στο Καματερό και στα Καλύβια». Ηδη στάλθηκε σήμα σε όλες τις ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες για τη σύλληψή τους, τα στοιχεία όμως που έχουν συγκεντρωθεί είναι μηδαμινά. Παράλληλα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τρία-τέσσερα άτομα που θεωρείται ότι συμμετέχουν στο λεγόμενο «πολιτικό συμβούλιο» των οργανώσεων επαναστατικής βίας στην Ελλάδα και τα οποία φαίνεται να έχουν οργανώσει τη μεγάλη φυγή, την υπόθαλψη αλλά και τη «χρηματοδότηση» του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του.
«Ενώ εμείς κοιμόμασταν…»
Με βάση λοιπόν τα τελευταία δεδομένα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα είχαν αφεθεί ελεύθεροι – λόγω παρέλευσης του 18μήνου -, κατέστρωναν με απόλυτη μυστικότητα τα σχέδιά τους για τη «μεγάλη φυγή» τους, ενώ προχωρούσαν σε προεργασία για τη δημιουργία ενός νέου ενόπλου σχήματος.
Οπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «στη δίκη τους συνεχώς ανελάμβαναν την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ παράλληλα τόνιζαν την αναγκαιότητα της ένοπλης δράσης απέναντι στις επιλογές του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Μιλούσαν για τη συνεχιζόμενη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» σαν η οργάνωση να μην είχε ποτέ εξαρθρωθεί. Μάλιστα η οικονομική κρίση είχε ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους. Την ίδια ώρα ωστόσο ήταν απολύτως συνεπείς στις παρουσίες τους στο δικαστήριο αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι πλέον όλον αυτό τον καιρό ετοίμαζαν τη νέα οργάνωση, την οποία ίσως ονομάσουν πάλι «Επαναστατικό Αγώνα» ή κάτι παρόμοιο. Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο ώσπου να στρατολογηθούν νέα μέλη, να βρεθούν όπλα και εκρηκτικά και να νοικιαστούν γιάφκες. Αυτά ίσως έχουν ήδη γίνει το τελευταίο εννεάμηνο και εφόσον εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου».
Πού εστιάζονται οι έρευνες
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα άτομα για τα οποία είχε διαπιστωθεί από την περίοδο εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα», την άνοιξη του 2010, ότι «πατρονάριζαν» τον Νίκο Μαζιώτη και τους συντρόφους του στη συγκρότηση ενός νέου αντάρτικου πόλης. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε κύκλο παλαιών αντιεξουσιαστών, το ονόματα των οποίων είχαν ταυτοποιηθεί από αναλύσεις στοιχείων που βρέθηκαν σε οχήματα τα οποία είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση. Τα άτομα αυτά θεωρείται ότι είχαν καθοριστικό ρόλο στη «σύμπραξη» του «Επαναστατικού Αγώνα» με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», την περίοδο 2009-2010. Ακόμη εκτιμάται ότι η ίδια καθοδηγητική ομάδα είχε βοηθήσει στην προμήθεια όπλων και οχημάτων του «Επαναστατικού Αγώνα» από κλιμάκιο αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον πιστεύεται ότι είχε ρόλο και στην αρπαγή εκρηκτικών από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας το καλοκαίρι του 2003, στη χρηματοδότηση, μέσω ληστειών, αυτής της ένοπλης οργάνωσης αλλά και στην παραγωγή πλαστών εγγράφων και ταυτοτήτων. Σε αυτή λοιπόν την ομάδα «επιμελητείας» του αντάρτικου πόλης, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αποδίδει και το σχέδιο εξαφάνισης του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του. Ετσι η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί στοιχεία για τις επιλογές αυτών των ατόμων που φαίνεται να είχαν την εποπτεία των κινήσεων του Νίκου Μαζιώτη, προκειμένου να εντοπίσουν τα ίχνη του.
Η άγνωστη γιάφκα
Με βάση αυτό το σκεπτικό οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η νέα ένοπλη οργάνωση να χρησιμοποιήσει ως γιάφκα μια οπλαποθήκη που χρησιμοποιούσαν τους τελευταίους μήνες μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και η οποία δεν έχει ανακαλυφθεί ως τώρα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι, όπως είχε προκύψει από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2010-2011, ίδιο DNA είχε ανιχνευθεί στη γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη αλλά και σε διαμέρισμα μέλους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ είχαν δοθεί εκρηκτικά από τη μία οργάνωση στην άλλη. Παράλληλα εκτιμάται ότι το ίδιο σύστημα στρατολόγησης μελών των «Πυρήνων» ίσως έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την πλαισίωση του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα.
Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναζητεί τρόπους και τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να φθάσει στα ίχνη του άφαντου καταζητουμένου. Ερευνες διεξάγονται σε Αθήνα, Μεσσηνία, Κύθηρα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη όπου στο παρελθόν έδινε το «παρών» ο Νίκος Μαζιώτης.
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως όταν καταζητούνταν το 1997 (σ.σ.: τότε είχε βρεθεί αποτύπωμά του σε βόμβα, στο παλιό υπουργείο Βιομηχανίας, σε απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης «Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης»), τα ίχνη του είχαν εντοπιστεί όταν ο άφαντος και τότε Νίκος Μαζιώτης είχε μεταβεί σε δημόσια υπηρεσία στους Αγίους Αναργύρους προκειμένου να παραλάβει τη σύνταξη συγγενικού του προσώπου. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε τη σχετική πληροφορία για την παραλαβή της σύνταξης και έψαχνε επί εβδομάδες πώς και από πού θα έπαιρνε τα χρήματα ο Μαζιώτης. Ετσι κλιμάκιο αστυνομικών περίμενε ολημερίς κι ολονυκτίς έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας, ώσπου εμφανίστηκε ο ανυποψίαστος αντάρτης πόλης.
Στη συνέχεια η παρακολούθησή του οδήγησε στο διαμέρισμα-οπλοστάσιο που διατηρούσε στην οδό Σπάρτης 13 στο Καματερό. Ο εντοπισμός του – την άνοιξη του 2010 – στο κατάλυμά του, στην οδό Ανθέων στα Καλύβια, έγινε ύστερα από αναλύσεις κλήσεων από καρτοτηλέφωνα.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ερευνάται το ενδεχόμενο σε πρώτη φάση ο Νίκος Μαζιώτης και η γυναίκα του να έχουν διαφύγει στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Κεντρική Αμερική όπου είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι διατηρούσε επαφές και «διασυνδέσεις» ο 42χρονος καταζητούμενος.

Στα βήματα της 17Ν
Το σενάριο της απαγωγής

Από ορισμένα στελέχη της Κατεχάκη και αναλυτές των επιλογών του Μαζιώτη εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το επόμενο βήμα να είναι απαγωγή με στόχο τα λύτρα ή την απελευθέρωση συντρόφων του. Ωστόσο ανώτατοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι μόνο μία φορά είχε τεθεί από το εγχώριο αντάρτικο πόλης ζήτημα απαγωγής. Αυτό συνέβη το 1974 από καθοδηγητές της 17Ν, οι οποίοι φέρεται να είχαν προτείνει σε συντρόφους τους την απαγωγή του τότε σταθμάρχη της CIA, προκατόχου του Ρίτσαρντ Γουέλς που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 από την ίδια οργάνωση. Η απαγωγή αυτή είχε στόχο μόνο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης και όχι την απαίτηση καταβολής λύτρων ή την απελευθέρωση κρατουμένων «συντρόφων», οι οποίοι βεβαίως τότε δεν υπήρχαν. Αυτό το σχέδιο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ…

Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υπογραμμίζουν ότι «θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για εμάς το πώς θα δράσει ένα νέο ένοπλο μόρφωμα του οποίου θα είναι προφανές ποια θα είναι τα αρχηγικά μέλη και τι θα μνημονεύει στις προκηρύξεις του…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία