Πτώση της Ελλάδας σημαίνει πτώση και των δανειστών της

Εσπειρε ανέμους, θέρισε θύελλες. Ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα την περασμένη εβδομάδα. Η δήλωσή του για την Ελλάδα («η έξοδός της από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον φόβητρο») προκάλεσε την κατακραυγή όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών κομματικών συντρόφων του.

Εσπειρε ανέμους, θέρισε θύελλες. Ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα την περασμένη εβδομάδα. Η δήλωσή του για την Ελλάδα («η έξοδός της από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον φόβητρο») προκάλεσε την κατακραυγή όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών κομματικών συντρόφων του.
«Δεν επιτρέπεται να προκαταλαμβάνουμε την έξοδο» προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Λινκ. «Σε ποιον πλανήτη ζει ο Ρέσλερ;» αναρωτήθηκε ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Η στάση του είναι αντιεπαγγελματική».
Εξίσου επικριτικά ήταν και τα σχόλια μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης. Στο επίκεντρο ήταν το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί κ. Ρέσλερ, το οποίο προβλέπει την έξοδο αμέσως μετά τη 12η Σεπτεμβρίου, ήτοι την ημέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης θα ευλογήσει, όπως αναμένεται, τη σύσταση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας ESM. Ο μηχανισμός αυτός, κατά τον ίδιο, θα μπορεί να «προστατεύει» επαρκώς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης από τις παρενέργειες μιας ελληνικής αποχώρησης.
«Τέτοια αφέλεια πραγματικά εκπλήσσει» έγραψε η αριστερή-εναλλακτική εφημερίδα «Tageszeitung». Τα χρήματα του ESM είναι αδύνατον να καλύψουν τα χρέη των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε επομένως «το απόλυτο χάος. Η Ιταλία και η Ισπανία θα την ακολουθούσαν στη χρεοκοπία, οι καταθέτες θα εφορμούσαν στις τράπεζες και το ESM θα κατέρρεε προτού ακόμη αρχίσει τη λειτουργία του».
«Με την πτώση της Ελλάδας θα πέσουν και οι σωτήρες της» πρόσθεσε η συντηρητική «Die Welt». Οι «υπερβιαστικοί», που ήθελαν ανέκαθεν την έξοδο, δεν προέβλεψαν προφανώς τους σεισμούς που μπορεί να προκαλέσει τέτοιο γεγονός και το τεράστιο κόστος που το συνοδεύει.
Αν η «υπερβιασύνη» του κ. Ρέσλερ οφείλεται σε αφέλεια ή σε υπολογισμό, είναι συζητήσιμο θέμα. Γεγονός είναι όμως ότι και οι λιγότερο βιαστικοί, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, αφήνουν τις τελευταίες εβδομάδες ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξόδου – εξαρτώντας το από το πόρισμα για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιάσει η τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν το πόρισμα είναι αρνητικό, υπαινίσσονται, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Τρίτο πακέτο βοήθειας πάντως αποκλείεται να υπάρξει. «Τέρμα στις παραχωρήσεις, τόσο στον χρόνο όσο και στο περιεχόμενο» δηλώνει ο κ. Κάουντερ. Και αυτό προδικάζει τη σύντομη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί σοβαροί αναλυτές αδυνατούν να πιστέψουν σε τέτοια καταδίκη. Και αυτό όχι μόνο επειδή η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει δείξει ακόμη, κατά τα ρωμαϊκά ειωθότα, με τον αντίχειρα προς τα κάτω. Αλλά και επειδή είναι σίγουροι ότι οι απειλές για έξωση αποβλέπουν σε πρώτη γραμμή στην αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα να επισπεύσει τις «μεταρρυθμίσεις».
«Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί» έλεγε ένας από αυτούς. «Κάθε φορά που επρόκειτο να καταβληθεί μια μεγάλη δόση του δανείου, οι απειλές έπαιρναν τη μορφή υστερίας». Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε η «Süddeutsche Zeitung», ότι η πίεση θα επιτύχει τον σκοπό της: Οπως και στο παρελθόν, η Αθήνα θα τα δώσει πάλι «όλα».
Την εξήγηση γιατί η καγκελάριος θα συνεχίσει να κρατάει με νύχια και με δόντια την Ελλάδα στην ευρωζώνη (ανεξάρτητα από τις όποιες προσωπικές προτιμήσεις της) την έδωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Κίελο Ντένις Σνόουερ: Τυχόν έξοδος «θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ευρωζώνη» είπε. «Αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι υπολογίσιμες, δεδομένου ότι σε τέτοιες καταστάσεις κυριαρχεί η αβεβαιότητα – και όχι το ρίσκο με υπολογίσιμες πιθανότητες». Οι «παράπλευρες απώλειες» σε άλλες χώρες, πρόσθεσε, θα πολλαπλασιάζονταν αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ. Και αυτό θα μπορούσε να πλήξει θανατηφόρα την οικονομία τους.
Η εξήγηση αυτή δεν εξασφαλίζει βέβαια τη «σωτηρία» της Ελλάδας. Η έξοδος έχει προκαλέσει πρωτοφανή διχασμό στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο, που συναποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Οι Χριστιανοκοινωνιστές τάσσονται τελευταία υπέρ της εξόδου, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν, διά στόματος Ρέσλερ, ότι δεν τη θεωρούν πλέον «φόβητρο». Και μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν ακόμη «ελληνικά». Αλλά ως πότε; Η διάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα, σύμφωνα με τους «FT Deutschland», στη διάλυση της κυβέρνησης. Και τότε θα ανέβαινε αλματωδώς και η πολιτική πίεση για την έξοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk