Ψαλίδι σε επικουρικές και επιδόματα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από συνταξιούχους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες πολιτών με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα για τη μείωση των δαπανών του κράτους κατά 11,6 δισ. ευρώ από το 2013. Στο δεύτερο μνημόνιο υπάρχει σαφής «προειδοποίηση» για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στους συνταξιούχους, μόνο που η «προσαρμογή» – μείωση των συντάξεων αναφέρεται ως αντιστάθμισμα για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από συνταξιούχους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες πολιτών με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα για τη μείωση των δαπανών του κράτους κατά 11,6 δισ. ευρώ από το 2013. Στο δεύτερο μνημόνιο υπάρχει σαφής «προειδοποίηση» για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στους συνταξιούχους, μόνο που η «προσαρμογή» – μείωση των συντάξεων αναφέρεται ως αντιστάθμισμα για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή τη στιγμή η μείωση των συντάξεων που συζητείται δεν σχετίζεται με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Τα μεγάλα «θύματα» των νέων περικοπών θα είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν εκτός από κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ για πρώτη φορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα τεθεί θέμα γενναίας μείωσης των συντάξεων και για εκείνους που έχουν βγει στη σύνταξη με 15ετία σε ηλικία κάτω των 50 ή 55 ετών.
Η πρόταση για περικοπή της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα εφαρμοστεί, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι πιθανότητες για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από τα 65 έτη που ισχύει σήμερα.
Κατά περίπου 9% θα υποστούν μείωση και οι συντάξεις του ΟΓΑ που βρίσκονται ήδη πάρα πολύ χαμηλά (360 ευρώ). Μία από τις προτάσεις είναι να κοπούν κατά 30 ευρώ και να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 330 ευρώ.
Σκληρό θα είναι το μέτρο της οριζόντιας μείωσης των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ κατά 10%, ενώ πολύ χαμηλά θα τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση προνοιακών και άλλων επιδομάτων (τριτέκνων και πολυτεκνικά).
Σε ό,τι αφορά την πρόταση να μην ξεπερνά τα 2.300 ευρώ το άθροισμα δύο κύριων συντάξεων ή μιας κύριας και μιας επικουρικής, αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει τα καθαρά ποσά που θα λαμβάνει στην τσέπη ο συνταξιούχος να μην ξεπερνούν συνολικά τα 1.500 ευρώ.
Η τρόικα ζήτησε να υπάρξει ανταποδοτικότητα σε όλες τις συντάξεις που έχουν δοθεί ως σήμερα με 15ετή εργασία. Το επιχείρημα της τρόικας είναι ότι κάποιος που βγήκε σε σύνταξη στα 50 με 15 χρόνια εργασία δεν μπορεί να παίρνει την ίδια σύνταξη ως τα 78 έτη που είναι το προσδόκιμο όριο διαβίωσης. Αυτό που προτείνει να εφαρμοστεί είναι να βρεθεί πόσες εισφορές έχει καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια, πόση είναι η σύνταξη που λαμβάνει σήμερα και να γίνουν στη συνέχεια σημαντικές μειώσεις ώστε να ισοσκελιστούν κατά κάποιον τρόπο οι εισφορές που έχουν καταβληθεί με το συνολικό ύψος της σύνταξης για τα επόμενα χρόνια.
Από μηδενική βάση θα εξεταστούν και όλα τα προνοιακά επιδόματα καθώς από το 2001 ως το 2010 οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, όπως λέγονται τα διάφορα επιδόματα που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ξεπέρασαν σε αξία τα 162 δισ. ευρώ. Δεν συζητείται προς το παρόν αλλαγή στο επίδομα ανεργίας, που ήδη έχει μειωθεί σημαντικά (360 ευρώ), ούτε στο ΕΚΑΣ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk