Ποια είναι τελικά η Βούλα (Παρασκευή) Παπαχρήστου και κατά πόσον ήταν μια απλή νεανική απερισκεψία το να ανεβάσει στον λογαριασμό της στο Twitter το περιβόητο ρατσιστικό σχόλιο «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό», που της στοίχισε την αποβολή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;
Μετά τον σάλο που προκάλεσε διεθνώς το σχόλιό της η 23χρονη πρωταθλήτρια του άλματος εις τριπλούν ζήτησε «δημόσια «συγγνώμη» για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter» υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλω τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το όνειρό μου είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν θα συμμετείχα σε αυτούς αν δεν σεβόμουν απόλυτα τις αξίες τους. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και φυλών».

Αντιρατσιστικό τεστ

Τώρα, αν η Παπαχρήστου είναι απλώς μια νεαρή απερίσκεπτη (κατ’ άλλους αφελής) αθλήτρια που δεν ασχολείται με πολιτικές και ιδεολογίες ή είναι ρατσίστρια και μάλιστα έχει παρτίδες με τη Χρυσή Αυγή και τον βουλευτή της Ηλία Κασιδιάρη, αυτό το γνωρίζει η ίδια… Πάντως, χρήστες των social media της καταλογίζουν ότι στο παρελθόν έχει κάνει retweet σε ποσταρίσματα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει στείλει και «χρόνια πολλά» στον Κασιδιάρη την ημέρα των γενεθλίων του…
Ισως το καλύτερο (αντι)ρατσιστικό τεστ για την ελληνίδα πρωταθλήτρια θα ήταν αυτό που έγραψε η αρθρογράφος Σάνον Οουενς στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Φλόριδας «Ορλάντο Σέντινελ», προτείνοντας: «Αναγκάστε την (σ.σ.: την Παπαχρήστου) να αποσύρει το tweet, φέρτε τη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κλείστε τη σε ένα δωμάτιο με αφρικανούς αθλητές. Αν πραγματικά είναι ρατσίστρια, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο κατάλληλη τιμωρία από το να φάει, να κοιμηθεί και να αγωνιστεί δίπλα σε ένα γκρουπ ανθρώπων απέναντι στους οποίους νιώθει ανώτερη…».
Οσοι γνωρίζουν καλύτερα τη Βούλα Παπαχρήστου, μέσα αλλά και έξω από τους στίβους, μιλούν για ένα χαμογελαστό και αεικίνητο κορίτσι… Ενα κορίτσι που δεν τελείωσε το Λύκειο όχι γιατί «δεν έπαιρνε τα γράμματα», αλλά γιατί δεν της άρεσε να παραμένει για πέντε-έξι ώρες καθημερινά καθηλωμένη στο (μαθητικό) θρανίο. Αντ’ αυτού προτιμούσε την έντονη αθλητική δραστηριότητα. Αρχικά ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική, την οποία σταμάτησε για να επιδοθεί στα άλματα (μήκος και εν συνεχεία τριπλούν). Ετσι κατάφερε, διαθέτοντας ασφαλώς το απαραίτητο ταλέντο αλλά και δουλεύοντας μεθοδικά και ποιοτικά στις προπονήσεις, να στεφθεί δύο φορές (2009 και 2011) πρωταθλήτρια Ευρώπης νέων αθλητριών στο άλμα τριπλούν, όπου έχει ατομική επίδοση 14,72 μ. (από τις 11.6.2011 στα «Βενιζέλεια» των Χανίων), ενώ τα τελευταία δύο-τρία χρόνια παρουσίασε στοιχεία αθλήτριας ικανής να ξεπεράσει τα 15 μ.

Συχνά λάθη

Ωστόσο αυτή είναι η μία όψη του χαρακτήρα και των αθλητικών επιδόσεων της Παπαχρήστου. Ταυτόχρονα και παράλληλα είναι, δυστυχώς για την ίδια, ένα κορίτσι το οποίο υποπίπτει συχνά σε λάθη που στοιχίζουν τα μέγιστα όταν κάνεις (πρωτ)αθλητισμό. Εχασε μία χρονιά από την καριέρα της επειδή ήθελε να γνωρίσει την καλή ζωή και το φαγητό σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι έπρεπε. Πήρε κιλά, ξέχασε πολλά, συγκρούστηκε με τον προπονητή της Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος τελικά την έπεισε να επιστρέψει με… άλλα μυαλά στοχεύοντας στην κορυφή.
Τελικά η Παπαχρήστου (ξανα)βρήκε τον εαυτό της ως αθλήτρια και επέστρεψε δριμύτερη και προσηλωμένη στον στόχο του πρωταθλητισμού, φυσικά και εν όψει των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Απέκτησε χορηγούς (παρεμπιπτόντως, τώρα με το «σκάνδαλο του κουνουπιού» Adidas, Samsung κ.ά. εταιρείες «έσπασαν» τα συμβόλαια συνεργασίας μαζί της) και έβαλε τα πράγματα σε μια τάξη. Επιπλέον, λέγεται ότι προγραμμάτισε και την εξωστιβική ζωή της και ετοιμάζεται να ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας εντός του 2012 ανταποκρινόμενη στην πρόταση γάμου που της έγινε από τον αγαπημένο της, αθλητή του kick boxing.
Ιστορία έχει γράψει και το… κουφό περιστατικό στα μέσα Νοεμβρίου 2011, όταν σε προπόνηση στο κλειστό του ΟΑΚΑ η Παπαχρήστου σέρνοντας έλκηθρο με βάρη συγκρούστηκε με τον σπρίντερ Δημήτρη Χήνη που έκανε το ίδιο από την αντίθετη πλευρά! Γύρισε η γλώσσα της αλλά ευτυχώς την έσωσαν ο προπονητής και συναθλητές της που πρόλαβαν και της άνοιξαν το στόμα!

Τα τελευταία tweets
Τουρκοφάγος στη… Φενέρ

Ελέω οικονομικής αδυναμίας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, στην οποία ανήκει, η Βούλα Παπαχρήστου άρχισε την εφετινή σεζόν από το διασυλλογικό πρωτάθλημα της… Τουρκίας, όπου αγωνιζόμενη για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε πρώτευσε στο τριπλούν με άλμα στα 14,22 μ. Παρά ταύτα, η ελληνίδα πρωταθλήτρια αποδεικνύεται… τουρκοφάγος, καθώς την Κυριακή 22 Ιουλίου ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με τον τίτλο «Γάμ… τον κωλότουρκο», το οποίο δείχνει μια αερομαχία ελληνικού μαχητικού με τουρκικό!..
Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου, η Παπαχρήστου είχε ανεβάσει στο Twitter της τη φωτογραφία ενός πιστολιού στο οποίο είχε πάνω χαραγμένη τη φράση «Μολών Λαβέ»! Αβυσσος η ψυχή της Βούλας, ή μήπως όλα αυτά τα εξόχως εθνικοπατριωτικά ελληναράδικα δείχνουν – υποκρύπτουν έστω – ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις που τώρα τις (απ)αρνείται δηλώνοντας: «Δεν είμαι αυτής της ιδεολογίας, δεν έχω καμία ανάμειξη με τα πολιτικά»!..
Οπως και να ‘χει, στα 23 της η Παπαχρήστου ανεβάζοντας στο Twitter τα περί «Αφρικανών της Ελλάδας ως… σπιτικού φαγητού για τα θανατηφόρα κουνούπια του Δυτικού Νείλου», βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα πληρώνοντας βαρύ τίμημα, με κορυφαία επίπτωση τη νίλα του αποκλεισμού της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απότοκο απερισκεψίας, ανοησίας ή ριζωμένου ρατσισμού, το αποτέλεσμα – πρωτίστως για την ίδια – δεν αλλάζει. Ακόμη κι αν η ΕΟΕ διύλισε τον κώνωπα (του Νείλου)…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ