Κέρδισε το ΕΣΠΑ, έχασε τη θέση

Ερωτηματικά ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλεί η αποπομπή της ειδικής γραμματέως ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης κυρίας Γεωργίας Ζεμπιλιάδου η οποία χειριζόταν με επιτυχία το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την άνοιξη του 2011.

Ερωτηματικά ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλεί η αποπομπή της ειδικής γραμματέως ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης κυρίας Γεωργίας Ζεμπιλιάδου η οποία χειριζόταν με επιτυχία το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την άνοιξη του 2011. Εκτός από την απορία στις Βρυξέλλες, το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Πρώην υπουργοί και στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη ότι κινήθηκε αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», το γραφείο επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικοινώνησε με την κυρία Ζεμπιλιάδου αυτή την εβδομάδα ζητώντας πληροφορίες για το θέμα.

Ομάδα που δεν χάνει δεν αλλάζει

Παρασκευή 13 Ιουλίου. Ο αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία (και το ΕΣΠΑ) επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν παραχωρεί συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», μία ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. «Oπως πάντα, εξαρτάται από τους ανθρώπους. Και αν υπάρχει στενή συνεργασία οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα. Η όλη διαδικασία έχει βελτιωθεί σημαντικά» σημειώνει, ερωτηθείς για το έργο της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ η οποία συστήθηκε στις αρχές του 2011 και οδήγησε σε αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατά 110% σε σύγκριση με το τέλος του 2010. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν έπιασαν έναν από τους λίγους στόχους του μνημονίου που τηρήθηκαν: απορρόφηση 41% σε επίπεδο πληρωμών, έναντι 37,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Χαν.
Τις ημέρες εκείνες, εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο επίτροπος συναντά τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Διαπιστώνονται προβλήματα, καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες, εκφράζεται όμως ικανοποίηση για τη συνεργασία της Κομισιόν με την Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ. Συνεργάτες του κ. Χαν περνούν διακριτικά το μήνυμα στην κυβέρνηση: «Κάτι που πάει καλά, καλό θα ήταν να συνεχιστεί». Επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ είναι η κυρία Ζεμπιλιάδου. Επελέγη μέσω του open.gov στις αρχές του 2011 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ανήκει πολιτικά στο ΠαΣoΚ, ενώ ο σύζυγός της είναι πρώτος εξάδελφος του βουλευτή Κοζάνης του ΠαΣοΚ κ. Πάρη Κουκουλόπουλου.
Μετά την επίσκεψη Χαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τις αποφάσεις του νέου υπουργού – ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον αέρα και τη νοοτροπία των Βρυξελλών – ώστε να συνεχιστούν οι διαδικασίες. Την Τετάρτη 18 Ιουλίου η κυρία Ζεμπιλιάδου μαθαίνει – όπως δηλώνει η ίδια – από τα μέσα ενημέρωσης ότι οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ μεταφέρονται στη διευρυμένη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων (σε αυτή συγχωνεύονται οι ειδικές γραμματείες Ανταγωνιστικότητας, ΕΣΠΑ και Ψηφιακού Σχεδιασμού). Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας τοποθετείται ο κ. Γιώργος Γιαννούσης, ο οποίος υπήρξε επιλογή του κ. Χατζηδάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ όταν εκείνος ήταν υπουργός Μεταφορών. Ο κ. Γιαννούσης υπηρετεί από το 1984 ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής. Ηταν αρμόδιος επί σειρά ετών για τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στη συνέχεια ως προϊστάμενος υπεύθυνος διαδοχικά για τα κοινοτικά προγράμματα της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και άλλων κρατών.

Καταγγελίες για κομματική δίωξη

Κάπου εκεί τίθεται το θέμα εντός ΠαΣοΚ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταγγέλλει επέλαση «γαλάζιων» παιδιών και διαμαρτύρεται έντονα σε ιδιωτικές συζητήσεις για την αντικατάσταση ικανών προσώπων που αποδεδειγμένα παρήγαγαν έργο. Τόσο οι διαπραγματευτές του ΠαΣοΚ για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας όσο και ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνει στη θέση της η κυρία Ζεμπιλιάδου. Απαντώντας, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η κυρία Ζεμπιλιάδου εκλήθη από τον κ. Χατζηδάκη να παραμείνει αλλά αρνήθηκε.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η απόφαση για την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ ήλθε σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού για την κατάργηση των ειδικών γραμματειών. Ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φαίνεται να επιδεικνύει ούτε την ίδια ζέση ούτε την ίδια αποτελεσματικότητα για την κατάργηση άλλων ειδικών γραμματειών. Την εβδομάδα που πέρασε στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τον κ. Βενιζέλο ανέφεραν σε συζητήσεις ότι πρόκειται για κομματική δίωξη και ζητούσαν να αναληφθεί δράση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk