Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

«Το κόμμα δεν έδειξε (και ούτε τώρα δείχνει) στοιχειώδη ανθρωπιά / επαφή με τον λαό. Τώρα δίνεται μια μικρή, τελευταία ευκαιρία να ξαναχτιστεί η ενότητα του χώρου, ξεκινώντας όμως από τον ορισμό ποιος είναι ο χώρος και γιατί χρειάζεται να υπάρχει». Το σχόλιο αυτό του Χρήστου Α., ένα από τα 263 που αναρτήθηκαν στη διάρκεια των 20 ημερών που λειτουργεί η ιστοσελίδα anasistasipasok.gr, είναι ενδεικτικό της αγωνίας που κατατρώει τη βάση του κόμματος. Στην Ιπποκράτους ωστόσο η γεωγραφία των κεντρικών στελεχών δεν έχει βρει ακόμη την εσωτερική αρμονία της.

«Το κόμμα δεν έδειξε (και ούτε τώρα δείχνει) στοιχειώδη ανθρωπιά / επαφή με τον λαό. Τώρα δίνεται μια μικρή, τελευταία ευκαιρία να ξαναχτιστεί η ενότητα του χώρου, ξεκινώντας όμως από τον ορισμό ποιος είναι ο χώρος και γιατί χρειάζεται να υπάρχει». Το σχόλιο αυτό του Χρήστου Α., ένα από τα 263 που αναρτήθηκαν στη διάρκεια των 20 ημερών που λειτουργεί η ιστοσελίδα anasistasipasok.gr, είναι ενδεικτικό της αγωνίας που κατατρώει τη βάση του κόμματος. Στην Ιπποκράτους ωστόσο η γεωγραφία των κεντρικών στελεχών δεν έχει βρει ακόμη την εσωτερική αρμονία της.

Την Τετάρτη ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης εξέδωσε μια ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι αντικαθιστά ικανά στελέχη σε νευραλγικές θέσεις του δημόσιου τομέα με κομματικούς φίλους της γαλάζιας παράταξης. Η ανακοίνωση έφερε μόνο το όνομά του, χωρίς ιδιότητα, παρ’ ότι είναι βουλευτής της Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έκρυβε σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι είχε θέσει το θέμα προηγουμένως στην ηγεσία του κόμματος αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, παρ’ ότι ορισμένες αντικαταστάσεις, όπως π.χ. της κυρίας Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ) ή του κ. Φ. Παπαγεωργίου (ΕΥΠ), έχουν

προκαλέσει αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ αντέτειναν ότι δόθηκαν σκληρές μάχες για να προστατευτούν τα στελέχη του κόμματος, στο πλαίσιο όμως της απόφασης για συμμετοχή χαμηλής πτήσης στην κυβέρνηση και για αποφυγή του κυβερνητισμού.
Οι τριβές δεν θα εξομαλυνθούν εύκολα. Θέματα όπως οι αλλαγές στον νόμο για την Παιδεία ή στον νόμο για την ιθαγένεια αναμένεται να μετατρέψουν σε πεδίο εμφυλίου το ΠαΣοΚ. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι οι αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ καταστρατηγούν τη φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι αιτίες της δυσαρέσκειάς της είναι βαθύτερες από τον τρόπο ανάδειξης των πρυτανικών αρχών και στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η πρώην υπουργός έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία του κόμματος. Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί πεπραγμένα της θητείας του, όπως είναι ο νόμος για την ιθαγένεια, αλλά και για την Παιδεία. Ο κ. Α. Λοβέρδος εδώ και καιρό διατηρεί τις αποστάσεις του από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς εκτιμά ότι μόνο ένα ριζοσπαστικό κέντρο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής. Παρ’ ότι η φημολογία τον εμφανίζει να συζητεί για άλλα σχήματα, ο ίδιος τηρεί στάση επίμονης σιωπής. Πάντως υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών του ΠαΣοΚ τα οποία πιστεύουν ότι το κόμμα θα συρρικνωθεί και άλλο, σε ποσοστά αρκετά κάτω από το 10%, και ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέες εκφράσεις στον χώρο του Κέντρου – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμπιεστεί ο χώρος αυτός από τα κόμματα των άκρων, τα οποία ακολουθούν ανοδική πορεία σε όλη την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα μια σειρά μεσαία και μικρά στελέχη στέκονται με το όπλο παρά πόδα περιμένοντας οδηγίες για να ριχτούν στη μάχη της
ανασύστασης του κόμματος. Από την Ιπποκράτους μεταδίδεται ότι ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν οριστεί υπεύθυνοι περιφερειών – αναμένεται να αξιοποιηθούν πρώην βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί, όπως π.χ. οι κκ. Μιχ. Τιμοσίδης, Χ. Τσιόκας, Ν. Ζωίδης, Αθ. Δρέττα, Π. Οικονόμου και γενικά οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων – και τομέων στο ΠαΣοΚ, περί τα 700 άτομα, ώστε να μην πάει χαμένος μήνας ο Αύγουστος. Με ορισμένα στελέχη όπως οι πρώην γραμματείς του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Μιχ. Καρχιμάκης θα γίνουν χωριστές επαφές, ενώ με πρώην υπουργούς που έμειναν εκτός Βουλής (π.χ. Χρ. Παπουτσής, Δημ. Ρέππας) ενδεχομένως να επικοινωνήσει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. Επίσης, ενεργοποιείται στον τομέα περιφερειακής ανασύστασης ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, προκειμένου να βοηθήσει στην επανασύνδεση του κόμματος με τον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ο κ. Φ. Χατζημιχάλης.
Την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά στην Κορινθία η διαδικασία της ανασύστασης, με δράσεις που δεν θα θυμίζουν αραχνιασμένες κομματικές διαδικασίες και θα σηματοδοτούν το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η επαναβεβαίωση των στοιχείων των μελών του κόμματος ώστε να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα ξεκινώντας από αυτό των εκλογών της 18ης Μαρτίου και προχωρώντας στη συνέχεια στο κεντρικό μητρώο μελών της Ιπποκράτους. Βασικός μοχλός της προσπάθειας ανασύστασης θα είναι το δίκτυο των εκλεγμένων στελεχών στην Αυτοδιοίκηση, στην πλειονότητά τους κάτω των 40 ετών, όπου το ΠαΣοΚ είχε μηδαμινές απώλειες και η νεολαία του κόμματος. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά περίπου 5.500 μέλη.
Ταυτόχρονα όμως εξαπλώνεται σαν χημική αντίδραση στα στελέχη νεότερης γενιάς το αίτημα να ξεφύγει το κόμμα από παλαιοκομματικές λογικές και φθαρμένα πρόσωπα και να αποκτήσει μια νέα φυσιογνωμία. Την ίδια επιθυμία εκφράζουν και τα ηγετικά στελέχη, τα οποία όμως εγκαλούνται από τους νεότερους συντρόφους τους ότι έχουν επιδοθεί σε έναν άγονο αγώνα διατήρησης ισορροπιών ακόμη και με πρόσωπα που καταβαράθρωσαν την παράταξη. Είναι ενδεικτική η κριτική που ασκήθηκε γιατί σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τους υποψήφιους στους 27 νομούς όπου το ΠαΣοΚ δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση προσκλήθηκαν όχι μόνο οι πρώτοι σε ψήφους αλλά και πρόσωπα που αποδοκιμάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διευκρίνιζαν ότι ο σκοπός ήταν να δοθεί το μήνυμα της συστράτευσης και να νιώσουν όλα τα στελέχη πως κάπου ανήκουν. Ακόμη μεγαλύτερη γκρίνια διατυπώθηκε για την πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν κατέληξε ούτε σε κάποιο στοιχειώδες συμπέρασμα για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. «Ο καθένας εκεί μέσα είτε έλεγε τον πόνο του είτε έθετε την προσωπική του ατζέντα» σχολίαζε αργότερα ένας από τους συμμετέχοντες.

Προετοιμάζονται για τον διάλογο περί συνεργασιών
Πολιτικά φλερτ για την Κεντροαριστερά

Θα καταφέρει ο κ. Ευ. Βενιζέλος να συνθέσει στον ίδιο πυρήνα τα πρωτόνια και τα νετρόνια του ΠαΣοΚ που σήμερα κινούνται άσκοπα και ανεξέλεγκτα; Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ετοιμάζει ένα ερωτηματολόγιο για τα κεντρικά στελέχη του, με θέματα τα οποία θα τους αναγκάσουν όλους να πάρουν συγκεκριμένες θέσεις για τη φυσιογνωμία της παράταξης, η οποία, όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του, θα προσδιοριστεί από τη διαχείριση της κρίσης από ‘δώ και εμπρός. Τα ερωτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι του τύπου: «Πώς εκφράζεται η σοσιαλδημοκρατία σε περίοδο περικοπών και μείωσης των εισοδημάτων;», «Σε ποιους απευθυνόμαστε;», «Είμαστε άτεγκτοι στο θέμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων ή διατηρούμε παράλληλα και τη λαϊκότητά μας;».
Μεγάλη σημασία δίνεται στην προετοιμασία του διαλόγου με κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Η προετοιμασία του πολιτικού φλερτ έχει ανατεθεί στους κκ. Π. Κουκουλόπουλο, Κ. Σκανδαλίδη, Μ. Ανδρουλάκη, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκη, οι οποίοι τηρούν σιγή για τα σχέδιά τους, για να μην τορπιλιστεί η προσπάθεια προτού καν ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη δημιουργία ενός ανοιχτού φόρουμ, προκειμένου να διευκολυνθεί ο διάλογος, καθώς αναπτύσσονται δυναμικά ρεύματα στον χώρο αυτόν. Επιπλέον αυτών ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα τέσσερα στελέχη του, στο πλαίσιο των επαφών τους, να ζητήσουν από τις κεντροαριστερές ομάδες να αυτοπροσδιοριστούν σε σχέση με το ΠαΣοΚ, αν δηλαδή κινούνται στο πλαίσιό του ή όχι. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις με κινήσεις όπως η «Π 80», η οποία έχει αναφορά στον κ. Ι. Ραγκούση, οι «Νέοι Μεταρρυθμιστές», που βρίσκονται κοντά στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η «Δυναμική Ελλάδα», του κ. Ηλ. Μόσιαλου, ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος», στον οποίο συμμετέχουν οι κκ. Γ. Φλωρίδης, Ι. Στουρνάρας, κ.ά.
Ο διάλογος αυτός κινδυνεύει να μην ξεκινήσει καθόλου. Για τις περισσότερες από αυτές τις κινήσεις ο «νόμος Διαμαντοπούλου» για την Παιδεία θεωρείται το… Αγιο Δισκοπότηρο των μεταρρυθμίσεων και η θέση που θα πάρει το ΠαΣοΚ στις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας θα είναι καθοριστικής σημασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk