Φθινοπωρινό μοντέλο γροθιά και… κοστούμι προβάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εντατικές προετοιμασίες για το θερμότερο ίσως πολιτικό φθινόπωρο των τελευταίων ετών γίνονται στην πλατεία Κουμουνδούρου και στα γραφεία των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει πλέον τον σχηματισμό υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού και στις συνθήκες αυτές οι «μάχες» που αναμένονται σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο προσεγγίζονται υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

Εντατικές προετοιμασίες για το θερμότερο ίσως πολιτικό φθινόπωρο των τελευταίων ετών γίνονται στην πλατεία Κουμουνδούρου και στα γραφεία των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει πλέον τον σχηματισμό υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού και στις συνθήκες αυτές οι «μάχες» που αναμένονται σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο προσεγγίζονται υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν προεξοφλήσει ότι τα αρχικά ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα και οι αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από το τέλος του καλοκαιριού αποτελούν συνέχεια μιας πολιτικής την οποία θεωρούν αδιέξοδη.

Μάχη με… γάντι

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης των προβλέψεών τους για επιβολή νέων σκληρών μέτρων, νέων περικοπών σε μισθούς – συντάξεις και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ κατ’ ουσίαν ποντάρουν κατ’ αρχάς στην πολιτική τους δικαίωση. Για τους περισσότερους αυτό το στοιχείο συνιστά το εύκολο έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η πορεία της προηγούμενης διετίας δεν δικαιολογεί μια διαφορετική τροπή των πραγμάτων.
Παρά ταύτα, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός εν όψει εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των επιπτώσεών τους στο εσωτερικό της χώρας. Σε κάποιους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η κοινωνική αναταραχή, την οποία και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας περιγράφει και προαναγγέλλει ως «κοινωνικό κραχ», είναι αυτό που θα έλεγε κάποιος «βούτυρο στο ψωμί» ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος.
Ομως στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μια σχεδόν παγιωμένη βεβαιότητα: Υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί μεν μια μάζα πολιτών να αναζητεί διέξοδο στην Αριστερά, όμως την ίδια στιγμή μια άλλη, έστω και μικρότερη, μοιραία θα στραφεί προς την Ακρα Δεξιά και τη Χρυσή Αυγή. Η πιθανολογούμενη αυτή εξέλιξη αντιμετωπίζεται στην Κουμουνδούρου ως παράμετρος που θα διαμορφώσει κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, και με βάση αυτά, τα στελέχη γύρω από τον κ. Τσίπρα επιχειρούν να ισορροπήσουν μεταξύ μαχητικής αντιπολίτευσης προς την τρικομματική κυβέρνηση και αποτίναξης στοιχείων τα οποία μέχρι πρότινος φόβιζαν πολλούς και τους απέτρεπαν από το να δώσουν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, βασικά στοιχεία της πολιτικής τους τακτικής είναι αφενός μεν η άσκηση πίεσης και η απόπειρα απαξίωσης της ΔΗΜΑΡ, η οποία εκτιμούν ότι θα δοκιμαστεί μόλις έρθει το μνημόνιο 3 προς ψήφιση• αφετέρου δε καταβάλλεται ήδη μια υπόγεια προσπάθεια ώστε να αποσυνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, από τις κατηγορίες περί απορρόφησης του κρατικιστικού σκέλους του ΠαΣοΚ, των συνδικαλιστών του και όσων όλα αυτά συμβολίζουν.
Οσο όμως όλα αυτά απομένει να διαμορφωθούν, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα από την Ευρώπη και βάσει αυτών να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σχέδιο.

Φόβος για «ατύχημα»

Αυτό που φοβούνται και στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η σχετική παραδοχή είναι συγκεκαλυμμένη και διστακτική, είναι το «ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Οπως ομολογούν κάποιοι από τους μετριοπαθείς, μια τέτοια ανεξέλεγκτη εξέλιξη δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από κανέναν και πάντως δεν είναι κάτι στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει αυτή τη στιγμή πολιτικά.
Παράλληλα όμως αρχίζουν να ανασυντάσσονται δυνάμεις που διακηρύσσουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η «αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέση του για το ευρώ». Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «στο όνομα ενός κακώς νοούμενου «ευρωπαϊσμού» έχει εγκλωβιστεί σε μια επιλογή που θεωρεί «μονόδρομο» την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη και, ακόμα χειρότερα, περίπου καταστρεπτική την έξοδο από αυτήν».
Οι εν λόγω απόψεις αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μειοψηφικές και να εκφράζονται από πρόσωπα που δηλώνουν «ανένταχτοι», όμως δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες προβληματισμού περί τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές του θέσεις. Σε άλλους κύκλους πάντως της μη κομμουνιστικής Αριστεράς η ανησυχία για την ενίσχυσή τους όσο προχωρεί η κρίση και δυσκολεύουν οι απόπειρες εξισορρόπησης είναι υπαρκτή.
Η απόφαση ωστόσο που έχει ληφθεί προς το παρόν είναι συγκεκριμένη: ο κ. Τσίπρας δεν θα καλλιεργήσει την αποσταθεροποίηση (θεωρεί άλλωστε ότι αυτή θα προκληθεί ούτως ή άλλως…) και δεν θα πιέσει σε αυτήν τη φάση για ανατροπή της κυβέρνησης, εκλογές κτλ. Με αυτά υπόψη, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το παιχνίδι πλέον στην Ευρώπη είναι καθαρά πολιτικό και ότι από την έκβασή του θα κριθεί τελικώς το αν η Ελλάδα παραμείνει στην ΟΝΕ και με ποιους όρους ή αν θα εξωθηθεί από αυτή.

Κομμουνιστογενής ανασύνταξη
Στη Χαλυβουργία «δέθηκε» το φλερτ με το ΚΚΕ

Αν σε θεωρητικό επίπεδο ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται από έναν κάποιο βαθμό ευκολίας, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την απόπειρα ομογενοποίησης των εσωτερικών τάσεων, συνιστωσών, πολιτικών σκοπιμοτήτων κτλ. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ έχει ξεκινήσει η απόπειρα εσωτερικής συνεννόησης και διαμόρφωσης μιας ενιαίας πολιτικής έκφρασης, την ίδια στιγμή προκύπτουν άλλου τύπου επίμονες εισηγήσεις για ένα νέο, πιεστικό φλερτ με το ΚΚΕ και τις κομμουνιστογενείς κινήσεις.
Αφορμή για κάτι τέτοιο δόθηκε από το «ενιαίο μέτωπο» της Χαλυβουργίας, διά του οποίου ομάδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση περί ενοποίησης της Αριστεράς. Οι παρεμβάσεις αυτές των τελευταίων ημερών μοιάζουν να κινούνται παράλληλα – ενδεχομένως και ασύμπτωτα – με τη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης των συνιστωσών, όπου κύριο ζητούμενο δεν φαίνεται να είναι η συνεννόηση με το ΚΚΕ, αλλά πρωτίστως η συνεννόηση μεταξύ τους.
Σχετική εισήγηση, με την υπογραφή «Παρατηρητής», έχει αναρτηθεί από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία εν πολλοίς εκφράζει θέσεις του κ. Π. Λαφαζάνη.
Μεταξύ άλλων, στο σχετικό κείμενο σημειώνεται ότι «ο ενωτικός αγώνας των xαλυβουργών μπορεί να καταστεί νικηφόρος αν και η ριζοσπαστική Αριστερά ακολουθήσει ενωτική πρακτική αλληλεγγύης και πρωτοβουλιών υπέρ των χαλυβουργών», ενώ επισημαίνεται: «Και κάτι ακόμα: Μια τέτοια ενωτική αριστερή πρακτική υπέρ των χαλυβουργών μπορεί να καταστεί το πρώτο βήμα για να δοκιμασθούν οι δυνατότητες ευρύτερων πολιτικών συμπράξεων».
Αναφέρεται δε ξεκάθαρα, εν είδει προγραμματικής ανακοίνωσης, πως «αυτήν την ώρα, μια πρωτοβουλία γενικότερης συνεργασίας στον χώρο της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται απόλυτα αναγκαία και η Iskra θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση». Τονίζεται επίσης πως αν οι δυνάμεις της Αριστεράς παραμερίσουν τις προκαταλήψεις, μπορεί να υπάρξει και να αναζητηθεί επιτυχώς το προγραμματικό έδαφος για μια τέτοια συνεργασία.
Εντύπωση δε προκαλεί και η αναφορά σύμφωνα με την οποία «ακόμα και για τα θέματα του ευρώ και της ΕΕ που μοιάζουν να προκαλούν αγεφύρωτες αντιθέσεις, η ίδια η ζωή και οι αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και την ΕΕ τις γεφυρώνουν. Σήμερα, η ανάγκη να προτείνουμε και να υπερασπιστούμε έναν κοινό αριστερό προγραμματικό προοδευτικό δρόμο σοσιαλιστικής προοπτικής, ο οποίος δεν θα έχει σύνορο ούτε το ευρώ ούτε την ΕΕ ούτε, ακόμα, θα εγκλωβίζεται στα όρια και στις προδιαγραφές και στους κανόνες τους, πάει να καταστεί κοινός τόπος σε όλη την Αριστερά και κοινό έδαφος συγκλίσεων»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk