ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

«Η χώρα έχει Πρωθυπουργό, δεν είναι θεσμικά εφικτό ούτε πολιτικά σοβαρό να διαπραγματεύεται στην Ευρώπη με τριμερή συνομοσπονδία πολιτικών αρχηγών, εκτός αν κάποιος θέλει στην εικόνα της ανέχειας να προσθέσει και εκείνη της ανοησίας».

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Το Τρίο Στούτζες…
 • «Η χώρα έχει Πρωθυπουργό, δεν είναι θεσμικά εφικτό ούτε πολιτικά σοβαρό να διαπραγματεύεται στην Ευρώπη με τριμερή συνομοσπονδία πολιτικών αρχηγών, εκτός αν κάποιος θέλει στην εικόνα της ανέχειας να προσθέσει και εκείνη της ανοησίας».
 • Το σχόλιο ανήκει στον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και αφορά τα σενάρια για την από κοινού επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στη λογική του Τρίο Στούτζες.
…ο σολίστ
 • Πάντως αν κρίνει κανείς από το δείπνο του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ταράτσα της «Μεγάλης Βρεταννίας» την περασμένη Πέμπτη το βράδυ με θέα την Ακρόπολη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς μάλλον πάει για σόλο καριέρα στις διαπραγματεύσεις υπό τη συνοδεία ορχήστρας.
 • Οπως προέκυψε από το δείπνο, τον Πρωθυπουργό θα πλαισιώσουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.
…και η ορχήστρα
 • Στην ορχήστρα μετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού κκ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Μουρμούρας και Σταύρος Παπασταύρου.
 • Πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν την Παρασκευή ικανοποίηση για την επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και το επιτελείο του. «Εδειξε ότι λειτουργεί ως επικεφαλής μιας συμπαγούς ομάδας» έλεγαν για τον κ. Σαμαρά.
 • Για την Ιστορία, η ελληνική πλευρά κοιτούσε τη Βουλή και η αντιπροσωπεία της Κομισιόν είχε θέα στην Ακρόπολη. Παρόντες ήταν ο επικεφαλής των ελεγκτών της Επιτροπής Ματίας Μορς, της Τask Force Χορς Ράιχενμπαχ, της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης και τέσσερις συνεργάτες του κ. Μπαρόζο.
Ο διαγωνισμός…
 • Αγονος, όπως όλα δείχνουν, θα κηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
 • Ηδη ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης έχει ενημερώσει τη διοίκηση της Αγροτικής για τις οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν η πολωνική Polski Cucier, η βουλγαρική Litex και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, οι οποίες δεν ενθουσίασαν με το ύψος τους.
…το ερώτημα…
 • Εδώ βεβαίως υπάρχει διπλή ανάγνωση. Διότι οι προσφορές από τη μία κρίνονται χαμηλές γιατί η εταιρεία έχει εισέλθει σε κερδοφόρο τροχιά ύστερα από έξι ζημιογόνες χρήσεις, έχει ακίνητη περιουσία, καλό προϊόν και δύο θυγατρικές που «σκίζουν» στη Σερβία.
 • Από την άλλη όμως θεωρούνται υψηλές, αφού ο επενδυτής θα έχει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένες ζημιές, δάνεια 180 εκατ. ευρώ και ένα προϊόν του οποίου η σχέση κόστους παραγωγής και πώλησης ακόμη δεν είναι ανταγωνιστική.
…και η ευθύνη
 • Σε κάθε περίπτωση, κανένας από τη διοίκηση της Αγροτικής, την ώρα που η τράπεζα αλλάζει χέρια, δεν θα βρισκόταν να βάλει την υπογραφή του στην πώληση της εταιρείας με ένα τίμημα που δεν θα ήταν ικανοποιητικό, χώρια που και ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί.
 • Πάντως το θετικό σενάριο είναι, μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, ο σύμβουλος να αρχίσει εκ νέου ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους επίδοξους μνηστήρες για να πετύχει βελτίωση του τιμήματος.
Παράπλευρες απώλειες
 • «Ο ετήσιος απολογισμός για το 2011 αποτυπώνει την έντονη επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσεως στα οικονομικά μεγέθη και στις δραστηριότητές μας. Με αυτά τα δεδομένα το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος ενέκρινε τη διάθεση μικρότερων ποσών σε σχέση με το παρελθόν για δράσεις και προγράμματα που εμπίπτουν στους σκοπούς του» αναφέρει το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στην ετήσια έκθεσή του.
 • Και αυτό ισχύει για όλα τα ιδρύματα, τα έσοδα των οποίων κατά κύριο λόγο προέρχονται είτε από τους τόκους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου είτε από μερίσματα μετοχών, αφού εκεί έχουν επενδύσει τα διαθέσιμά τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 • Με τα μερίσματα να έχουν συρρικνωθεί, αν δεν έχουν μηδενιστεί, τα έσοδα των ιδρυμάτων, τα οποία χρηματοδοτούν κατά κύριο λόγο δράσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά, έχουν πληγεί σημαντικά.
 • Και το 2012 το πλήγμα είναι μεγαλύτερο από το «κούρεμα» των ομολόγων, στα οποία τα ιδρύματα έχουν τοποθετήσει μεγάλο μέρος των διαθεσίμων τους.

Η κόντρα καλά κρατεί
 • Το σίριαλ με τις κυπριακές τράπεζες, όπως όλα δείχνουν, θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη. Η κόντρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της Μεγαλονήσου και των τραπεζιτών εκτιμάται ότι δύσκολα θα κοπάσει, ενώ ενεργό ρόλο πλέον στα πράγματα έχουν αναλάβει και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν τρόικα εν όψει της βοήθειας.
 • Στην Τράπεζα Κύπρου, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Ανδρέα Ηλιάδη, ετοιμάζονται και άλλες αποχωρήσεις από τη διοίκησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομισματική αρχή της Κύπρου θέλει εκτός Διοικητικού Συμβουλίου ακόμη δύο μέλη, επικαλούμενη εμπλοκή τους με την επαναγορά ελληνικών κρατικών τίτλων μικρό διάστημα μετά την πώλησή τους, αφού η απόφαση ήταν συλλογική.
 • Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το «ξεφόρτωμα» των ελληνικών ομολόγων είχε «διαφημιστεί» από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννη Κυπρή σε θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα έμαθε και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πίεσε τη διοίκηση της τράπεζας να επαναγοράσει τους τίτλους για να στηρίξει την Ελλάδα.
 • Αναστάτωση επικρατεί και στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία έχει πλέον κρατικοποιηθεί. Συγκεκριμένα, από το νησί πληροφοριοδότες της στήλης αναφέρουν ότι η τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία του Ανδρέα Φιλίππου στο Διοικητικό της Συμβούλιο, καθώς βρισκόταν στη διεύθυνση εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες