Μολονότι η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, και όσο κι αν οι ιθύνοντες (διοικούντες και τεχνικές ηγεσίες) των ποδοσφαιρικών ομάδων Α’ Εθνικής γνωρίζουν ότι από τα μέσα Αυγούστου αρχίζουν οι εκπτώσεις στο παζάρι του εξωτερικού, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας – εξαιρουμένου βασικά του πρωταθλητή Ολυμπιακού – κινούνται σε πολύ ρηχά (οικονομικά) νερά…
Για του λόγου το αληθές αρκεί να παρακολουθεί κανείς τη φτώχεια στα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου (οπαδικού και… πολυσυλλεκτικού). Πού άλλα χρόνια τέτοια περίοδο όταν ατζέντηδες, παράγοντες και δαιμόνιοι ρεπόρτερ «έφερναν» καθημερινά στην Ελλάδα και στις ομαδάρες (τους) δεκάδες παικταράδες-ονόματα εγνωσμένης ποδοσφαιρικής αξίας, έστω και… σιτεμένους ηλικιακά. Η εποχή της μεταγραφικής (έστω και στα λόγια) ευδαιμονίας πέρασε ανεπιστρεπτί, κάτι που αποτυπώνεται δραματικά και στις πενιχρές κυκλοφοριακές επιδόσεις των εν λόγω εντύπων που πήραν την κατιούσα… Πλέον, οι τρεις πιο… ευτραφείς εξ αυτών των εφημερίδων συρρικνώθηκαν με πανελλαδική οροφή από 9.000 ως 13.000 φύλλα εκάστη, όταν πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια χτύπαγαν νούμερα της τάξεως των 50.000 – 80.000 φύλλων η καθεμία!
Βλέπετε ότι… ανάλογα με τον μεζέ πάει και το πιρούνι, όπως λέει μια λαϊκή ρήση που ταιριάζει γάντι (και) στην προκειμένη περίπτωση. Διότι με τέτοια (φτωχή και φθηνή) μεταγραφική πραμάτεια που έχουν να διαλαλήσουν, πώς να… τσιμπήσουν οι αναγνώστες-αγοραστές και να καταθέσουν τον πολύτιμο οβολό τους, και μάλιστα για να κρατούν παραμάσχαλα και δεύτερη εφημερίδα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια των παχιών (μεταγραφικών) αγελάδων… Φτώχεια καταραμένη, που λέει μια άλλη λαϊκή ρήση…
Η οικονομική κρίση λοιπόν ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει το μπάτζετ του ανέκαθεν προβληματικού ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και οι αξιόλογοι ξένοι ποδοσφαιριστές και προπονητές λιγόστευσαν επικίνδυνα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ειδικότερα για τους προπονητές είναι ενδεικτικό ότι από τις 16 ομάδες Α’ Εθνικής μόνο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα πορευτούν τη νέα σεζόν με αλλοδαπούς τεχνικούς (τους Πορτογάλους Λεονάρντο Ζαρντίμ και Ζεσουάλδο Φερέιρα, αντιστοίχως). Αντε τρεις μαζί με τον Ατρόμητο που προσέλαβε τον Σέρβο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος όμως εδώ και χρόνια έχει και ελληνική υπηκοότητα.
Η ελληνοποίηση (σε επίπεδο παικτών) του πρωταθλήματος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 που τα σημάδια της οικονομικής κρίσης άρχισαν να εμφανίζονται και στο ποδόσφαιρο. Τότε οι αλλοδαποί παίκτες των 16 ομάδων της Λίγκας από 215 μειώθηκαν σε 186. Ως μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν οι αποχωρήσεις του Γάλλου Τζιμπρίλ Σισέ και του Βραζιλιάνου Ζιλμπέρτο Σίλβα από τον Παναθηναϊκό, του Αργεντινού Νάτσο Σκόκο από την ΑΕΚ και ακολούθησαν τον περασμένο Ιανουάριο ο Πορτογάλος Αντελίνο Βιεϊρίνια και ο Χιλιανός Πάμπλο Κοντρέρας, τους οποίους ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε να πουλήσει στην προσπάθειά του να κατεβάσει το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος και να εξασφαλίσει την άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Πανιωνίου, που τον περασμένο Ιανουάριο ξεφορτώθηκε τα ακριβά συμβόλαια των Φαμπιάν Εστογιανόφ, Μπενάρντ Κουμορτζί, Σίτο Ριέρα, Εντιν Τσότσαλιτς, Ντάρκο Κβιρκβέλια, Μάρκους Γιόνσον.
Την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο ο ΠΑΟ έχασε επιπλέον τον Μοζαμβικανό Σιμάο (πήγε στην κινεζική Σαντόνγκ Λουνένγκ) και τον Σωτήρη Νίνη (Πάρμα). Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να πουλήσει τον Βραζιλιάνο Λεονάρντο (Τζεονμπούκ Ν. Κορέας), τον Γρηγόρη Μάκο (Μόναχο 1860) και τον Βίκτορα Κλωναρίδη (Λιλ), ενώ δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Κολομβιανό Φαμπιάν Βάργκας (Ιντεπεντιέντε) και τον Κώστα Μανωλά (Ολυμπιακός). Και ο Δικέφαλος του Βορρά δεν κράτησε τον Ιταλό Μπρούνο Τσιρίλο και τον Σέρβο Βλάνταν Ιβιτς, ενώ πούλησε τον νεαρό Κώστα Σταφυλλίδη (Λεβερκούζεν) και δύσκολα θα μείνουν οι διεθνείς Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Στέλιος Μαλεζάς, Στέφανος Αθανασιάδης αν υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις.
Εν ολίγοις, το νέο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής θα διεξαχθεί σε ένα νέο σκηνικό με πρωταγωνιστές εν πολλοίς έλληνες παίκτες αλλά και προπονητές, καθώς η απόκτηση καλών ξένων αποτελεί πλέον πολυτέλεια για το σύνολο των ΠΑΕ πλην του Ολυμπιακού. Ακόμη όμως και οι Ερυθρόλευκοι με το γεμάτο πορτοφόλι του Βαγγέλη Μαρινάκη ενδεχομένως δεν θα έλεγαν «όχι» στην παραχώρηση του Βέλγου Κέβιν Μιραλάς, του Αλγερινού Ραφίκ Τζιμπούρ και του Βασίλη Τοροσίδη, αν έφερναν προσφορές δελεαστικές (και) για τον Ολυμπιακό.
Ωστόσο ουδέν κακόν αμιγές καλού από τη φυγή (και μη απόκτηση άλλων) αξιόλογων ξένων παικτών, καθώς τα νέα παιδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερες ευκαιρίες να αναδείξουν το ταλέντο τους. Αλλωστε, η πολύ καλή πορεία που είχε την περασμένη σεζόν ο Ατρόμητος (4ος στο πρωτάθλημα και φιναλίστ στο Κύπελλο) έχοντας τους λιγότερους ξένους (8) στο ρόστερ του, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα. Συνεπώς, η ελληνοποίηση του ρόστερ μπορεί να φαίνεται (και να είναι) «λύση ανάγκης» για τις ΠΑΕ εν μέσω κρίσης, ωστόσο κερδισμένος μοιάζει να βγαίνει και ο έλληνας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ