Λονδίνο: Κριτήριο ουσίας και ελπίδας

ΣΕ ΣΚΛΗΡΕΣ περιόδους της εθνικής – κοινωνικής ζωής, όπως αυτή που μας βασανίζει εδώ και καιρό, είναι φυσικό κάθε έξαρση σε ατομική ή ομαδική μορφή όχι μόνο να είναι ευπρόσδεκτη αλλά να οδηγεί και σε έστω και περιορισμένης διάρκειας οξυγόνωση. Ενας χώρος που προσφέρεται και ήδη έχει προσφέρει αυτή την ανάσα είναι ο αθλητισμός. Και τούτο χωρίς να ξεχνιούνται, πόσω μάλλον να ακυρώνονται, οι γνωστές και ποικίλες παρενέργειες. Αλλά αυτόν τον καιρό το ζητούμενο είναι άλλο.

Λονδίνο: Κριτήριο ουσίας και ελπίδας | tovima.gr
ΣΕ ΣΚΛΗΡΕΣ περιόδους της εθνικής – κοινωνικής ζωής, όπως αυτή που μας βασανίζει εδώ και καιρό, είναι φυσικό κάθε έξαρση σε ατομική ή ομαδική μορφή όχι μόνο να είναι ευπρόσδεκτη αλλά να οδηγεί και σε έστω και περιορισμένης διάρκειας οξυγόνωση. Ενας χώρος που προσφέρεται και ήδη έχει προσφέρει αυτή την ανάσα είναι ο αθλητισμός. Και τούτο χωρίς να ξεχνιούνται, πόσω μάλλον να ακυρώνονται, οι γνωστές και ποικίλες παρενέργειες. Αλλά αυτόν τον καιρό το ζητούμενο είναι άλλο. Τι μπορεί να περιμένει από το κορυφαίο παγκόσμιο και όχι μόνο αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο ελληνικός λαός; Σαφές το ερώτημα αλλά δύσκολη η απάντηση. Μάλιστα διφυής, διπλής προσέγγισης, συνεπώς και απάντησης.
***
Η ΜΙΑ ΟΨΗ του νομίσματος αφορά τις διακρίσεις. Και οι αγωνιστικές διακρίσεις δεν περιορίζονται στα μετάλλια και στις θέσεις του ολυμπιακού βάθρου, αλλά περιλαμβάνουν και τις άλλες τιμητικές θέσεις του τελικού αγώνα και επιπροσθέτως το πώς κάθε αθλητής και αθλήτρια, ανεξάρτητα από το τι θέση κατέλαβε, και πόσο ανταποκρίθηκε στη «μάχη» απέναντι στο δικό του «εγώ», στις διαμορφωμένες ικανότητες, στο ταλέντο, καθώς και στην ψυχοπνευματική δοκιμασία που είναι σύμφυτη με τη σωματική.
***
ΣΥΝΕΠΩΣ, αυτό που όλοι μας προσδοκούμε και ευχόμαστε είναι πρώτιστα κάθε αθλητές και αθλήτρια να δικαιώσει την προσωπικότητά του/της. Αυτό ισχύει κατ’ αναλογία και στην ομαδική προσπάθεια. Τούτο σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταθούμε μονοπωλιακά στον αριθμό των μεταλλίων αλλά και στη συμμετοχή σε τελικές φάσεις. Και ανάλογα κάθε μέλος τι προσκομίζει ατομικά και σε ποιο επίπεδο έφτασε.
***
Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ προσέγγιση στις πιθανές διακρίσεις είναι ενθαρρυντική. Υπάρχουν συμμετοχές που εξ αντικειμένου εμπεριέχουν την πιθανότητα υψηλής διάκρισης. Θα ήταν ολισθηρό να περιπέσουμε στην… αριθμητική. Να πούμε, π.χ., ότι η Ελλάδα θα κερδίσει 3 ή 5 μετάλλια (κάτι που δεν φαίνεται απίθανο). Σημασία έχει να υπάρξει εικόνα συνόλου, γιατί αυτή η εικόνα εκφράζει την ουσία του ελληνικού αθλητισμού, όπου το ποσοστό της επιτυχίας θα είναι αριθμητικά και ποσοτικά μεγαλύτερο κατά πολύ από εκείνο της αποτυχίας ή της στασιμότητας.
***
ΕΞΗΓΟΥΜΕΘΑ: Αν ένας αθλητής ή αθλήτρια που εξ αντικειμένου κρίνεται ικανός για μετάλλιο καταταγεί τέταρτος, αυτό δεν θα είναι αποτυχία. Αν κάποιο άλλο μέλος της αποστολής που συμπεριελήφθη στη δύναμή της γιατί «έπιασε» το χαμηλό όριο σημειώσει καλύτερη επίδοση από την ως τότε ατομική ή προχωρήσει στον επόμενο γύρο εκφράζεται ως ενεργητικό στοιχείο.
***
Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ όσον αφορά τα μετάλλια και τις θέσεις τελικής φάσης είναι εύκολη. Η πρόβλεψη δεν είναι κάτι το κακό. Αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάψευσης. Κατά την προσωπική γνώμη του γράφοντος, κάθε φίλαθλος ας κάνει τη δική του πιθανή εικόνα με χρυσό, αργυρό και χαλκό. Ολα τα άλλα είναι έπεα πτερόεντα. Θα προτιμούσαμε, αντίθετα, μια εικόνα συνολικής αγωνιστικής προσπάθειας σε υψηλό επίπεδο. Ετσι θα έχουμε μέσα από τον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα να εκτιμήσουμε μια αποστολή που θα έχει κάνει στο ακέραιο, ή όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτό, το ίδιο το καθήκον της.
***
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ένα μετάλλιο λάμπει, κατ’ αντανάκλαση του χρώματος. Αλλά είναι σφάλμα νοοτροπίας και κακή συνήθεια να ξεγελιόμαστε και να επαναπαυόμαστε, εκ προοιμίου, στα σωσίβια του ενός ή δύο μεταλλίων. Πιο ασφαλές κριτήριο ουσίας και ελπίδας η εικόνα του συνόλου της αποστολής να είναι ικανοποιητική ως ομαδική προσπάθεια και όχι ως παραπλανητικές οάσεις μέσα στην έρημο. Η εικόνα συνόλου έχει την ίδια αξία – ας αφήσουμε στην άκρη τη συναισθηματική έξαρση – με αυτό που χαρακτηρίζεται ως κοινός παρονομαστής των προσπαθειών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk