Η επόμενη «Ανοιξη» από εμάς εξαρτάται

Επιδότηση, βόλεμα, ρουσφέτι, Δημόσιο, εφάπαξ, επιδόματα, γραφειοκρατία, σύνταξη, μονιμότητα και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Εχετε όμως αναρωτηθεί για πόσα χρόνια αυτές οι λέξεις αποτέλεσαν το βασικό λεξιλόγιο των Ελλήνων που ονειρεύονταν μια ξέγνοιαστη ζωή βασισμένη στη «φούσκα», όπως αποδείχθηκε, του ελληνικού υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα; Τώρα όμως που το «ελληνικό όνειρο» χρεοκόπησε και οι προσλήψεις μάς τελείωσαν τι κάνουμε;

Η επόμενη «Ανοιξη» από εμάς εξαρτάται | tovima.gr
Επιδότηση, βόλεμα, ρουσφέτι, Δημόσιο, εφάπαξ, επιδόματα, γραφειοκρατία, σύνταξη, μονιμότητα και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Εχετε όμως αναρωτηθεί για πόσα χρόνια αυτές οι λέξεις αποτέλεσαν το βασικό λεξιλόγιο των Ελλήνων που ονειρεύονταν μια ξέγνοιαστη ζωή βασισμένη στη «φούσκα», όπως αποδείχθηκε, του ελληνικού υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα; Τώρα όμως που το «ελληνικό όνειρο» χρεοκόπησε και οι προσλήψεις μάς τελείωσαν τι κάνουμε; Θα τα βάψουμε μαύρα και θα περιμένουμε το νέο «μάννα εξ ουρανού»; Φυσικά και όχι. Η δική μας γενιά, οι συνομήλικοί μου, οι σημερινοί τριαντάρηδες, μπορεί να γαλουχηθήκαμε με το πιο αντιπαραγωγικό μοντέλο ωστόσο παραμένουμε ακόμα το πιο ζωντανό κομμάτι αυτής της κοινωνίας.
Το μόνο κομμάτι που δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη μιζέρια που προσπαθούν καθημερινά να μας επιβάλουν. Κόντρα σ’ αυτούς που σταυρώνουν τα χέρια και μας λένε πως «ευκαιρίες δεν υπάρχουν» ή τους άλλους που πρόθυμα θα μας αποχαιρετούσαν αν τα μαζεύαμε για άλλες πολιτείες προκειμένου να βρούμε την τύχη μας μακριά από την πατρίδα. Οσοι νέοι άνθρωποι επέλεξαν να παραγάγουν από τη χώρα τους εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι αποτυχημένοι; Φυσικά και όχι. Είναι πολλά τα παραδείγματα νέων Ελλήνων που σήμερα πρωταγωνιστούν στον χώρο των web start ups επιχειρήσεων, εξάγουν τη δουλειά τους και κερδίζουν τη διεθνή αναγνώριση. Η μεθοδολογία λοιπόν υπάρχει και δεν είναι δύσκολο να τη μάθει κάποιος. Αρκεί μία συμμετοχή σε κάποιο event τύπου opencoffee, στο οποίο κάποιος μπορεί να «ψαχτεί» και να μάθει από τις εμπειρίες άλλων.
Τι μας λείπει όμως και δεν έχουμε μπορέσει να βρούμε τον δρόμο μας; Βασικό είναι η ενημέρωση. Είναι μάταιο να απαριθμήσω πόσα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πάει χαμένα επειδή νέοι επαγγελματίες ουδέποτε ενημερώθηκαν για αυτά. Οπως και σε άλλα ζητήματα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτίστως αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος απέτυχαν να φέρουν την πληροφορία σε εκείνους που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Ακόμη και αν πάντως κάποιος καταφέρει να ενημερωθεί για κίνητρα και προγράμματα που η πολιτισμένη Δύση παρέχει, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και η φορολογική αστάθεια έχουν καταστήσει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα πράγμα σχεδόν εξωγήινο. Δηλαδή να θες να δουλέψεις και να εξαρτάσαι από την ουρά της Εφορίας, τη διάθεση κάποιου υπαλλήλου του ΟΑΕΕ και την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης για το πού θα κάτσει η μπίλια του ΦΠΑ. Πρόσφατα, παρακολουθώντας μια παρουσίαση του TEDxThessaloniki, έπιασα τον εαυτό μου να συμπάσχει με έναν νέο επιχειρηματία όταν εκείνος προκειμένου να καταρτίσει ένα πρόχειρο business plan έφτασε σε αδιέξοδο όταν προσπαθώντας να υπολογίσει τα έξοδα αναρωτήθηκε για τον ΦΠΑ της επόμενης χρονιάς. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και αν δεν την αλλάξουμε δεν θα αλλάξει και η νοοτροπία της νέας γενιάς που με κλειστές τις στρόφιγγες των προσλήψεων αναζητεί μια νέα επαγγελματική διέξοδο.
Ολοι εμείς λοιπόν, που ζήσαμε τις χρυσές μέρες του ελληνικού ονείρου και σήμερα βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες της κατάρρευσής του, έχουμε πλέον την ευκαιρία να αλλάξουμε τα εμπόδια που επί τόσα χρόνια επέβαλλε ο «άκρατος» κρατισμός. Εμπρός λοιπόν, μπορούμε να το κάνουμε… Η επόμενη «Ανοιξη» από εμάς εξαρτάται…

Ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk