Ευριπίδης

Ο «Ευριπίδης» πάει Κηφισιά. «Ο Ευριπίδης στη Στοά», το γνωστό βιβλιοπωλείο του Χαλανδρίου, ανοίγει ένα νέο υποκατάστημα ανάμεσα στη Ν. Ερυθραία και στην Κηφισιά. Είναι ενθαρρυντική είδηση το να ανοίγει ένα βιβλιοπωλείο σε καιρούς κρίσης. Πόσω μάλλον αν το βιβλιοπωλείο αυτό δημιουργείται χωρίς δανεισμό, πάνω σε ένα επιτυχημένο μοντέλο που ήδη υπάρχει.

Ευριπίδης | tovima.gr
Ο «Ευριπίδης» πάει Κηφισιά. «Ο Ευριπίδης στη Στοά», το γνωστό βιβλιοπωλείο του Χαλανδρίου, ανοίγει ένα νέο υποκατάστημα ανάμεσα στη Ν. Ερυθραία και στην Κηφισιά. Είναι ενθαρρυντική είδηση το να ανοίγει ένα βιβλιοπωλείο σε καιρούς κρίσης. Πόσω μάλλον αν το βιβλιοπωλείο αυτό δημιουργείται χωρίς δανεισμό, πάνω σε ένα επιτυχημένο μοντέλο που ήδη υπάρχει. Για πολλούς ο «Ευριπίδης στη Στοά» είναι ίσως το καλύτερο βιβλιοπωλείο στην περιφέρεια. Κατ’ αρχάς είναι ένα μοντέρνο σε design βιβλιοπωλείο, ενημερωμένο σε ελληνικό και ξένο βιβλίο, με πολύ καλό παιδικό τμήμα, ξένα περιοδικά και καλούς πωλητές. Εχοντας το προνόμιο να βρίσκεται στο Χαλάνδρι, σε μια γειτονιά με συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του, αξιοποίησε κυρίως αυτό που χαρακτηρίζει τους Χαλανδριώτες, ότι όλοι είναι μια μεγάλη παρέα. Το καφέ του είναι στέκι για όσους θέλουν να περάσουν από ‘κεί και να συναντήσουν φίλους. Στην ουσία ο «Ευριπίδης» είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που με τις δραστηριότητές του δίνει το στίγμα σε μια ιστορική γειτονιά. Πόσες συνοικίες στην Αθήνα μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν βιβλιοπωλεία που παίζουν ανάλογο ρόλο;
Το πρώτο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» ιδρύθηκε από τον Ευριπίδη Βασιλόπουλο το 1955. Τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά του το 1998 ιδρύοντας, ακριβώς απέναντι από το παλιό, το νέο βιβλιοπωλείο με τίτλο «Ευριπίδης στη Στοά». Αν και δεν έχει πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο, δεν υπάρχει Χαλανδριώτης που να μην το ξέρει και να μην κάνει το πέρασμά του από εκεί. Ο τζίρος του πέρυσι ήταν 3,5 εκατ. ευρώ και το πελατολόγιό του αριθμεί 25.000 αναγνώστες, εκ των οποίων 16.000 έχουν κάρτα μέλους. Η εμβέλειά του φτάνει από τις παρυφές των Αμπελοκήπων ως την Κηφισιά. Οι επισκέπτες του δέχονται «πολιτιστικές ριπές» με συνεχείς εκδηλώσεις, ισχυρό παιδικό τμήμα, λέσχες ανάγνωσης, ενδιαφέρον site με λειτουργία ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, και πολλές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία, όπως υποστήριξη σχολικών βιβλιοθηκών κτλ.
Το νέο κατάστημα στην Ερυθραία/Κηφισιά είναι ένα στοίχημα. Η περιοχή δεν έχει κάτι αντίστοιχο, δεν διαθέτει την ομοιογένεια του Χαλανδρίου και είναι γνωστή περισσότερο για τα γαστριμαργικά στέκια της. Υπάρχουν όμως πνευματικές εστίες που μπορούν να βρουν ένα πεδίο δράσης στον νέο «Ευριπίδη». Το βιβλιοπωλείο θα στεγάζεται σε ένα νεόδμητο τριώροφο κτίριο επί της λεωφ. Κηφισιάς 310, εμβαδού 500 τ.μ. Θα διαθέτει αίθριο, μικρό αμφιθέατρο για παιδικές εκδηλώσεις και γενικότερα θα έχει την ίδια ανάπτυξη του επιτυχημένου μοντέλου στο Χαλάνδρι. «Η φιλοδοξία μας», όπως μου λέει ο εκ των ιδιοκτητών, Θοδωρής Βασιλόπουλος, «είναι να αποτελέσει, όπως και το κατάστημα στο Χαλάνδρι, πολιτιστικό κέντρο με εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρεμβάσεις». Καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Σεπτέμβριο θα υποδεχθούμε το νέο βιβλιοπωλείο των βορείων προαστίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk