ΒΗΜΑτοδότης

Κατά τη διάρκεια της καταθλιπτικής συνάντησης του κ. Ι. Στουρνάρα με την «τρόικα εσωτερικού», δηλαδή με τους κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, την περασμένη Τετάρτη στο Μαξίμου έπεσε στο τραπέζι και το περίφημο «χαράτσι της ΔΕΗ». Η επίσημη ονομασία του κεφαλικού φόρου είναι «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας».

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Κατά τη διάρκεια της καταθλιπτικής συνάντησης του κ. Ι. Στουρνάρα με την «τρόικα εσωτερικού», δηλαδή με τους κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, την περασμένη Τετάρτη στο Μαξίμου έπεσε στο τραπέζι και το περίφημο «χαράτσι της ΔΕΗ». Η επίσημη ονομασία του κεφαλικού φόρου είναι «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας».

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με το μέτρο διότι υπήρξε εμπνευστής του πέρυσι στη ΔΕΘ (προκαλώντας πανελλαδική «ηλεκτροπληξία»…), εισηγήθηκε να επικρατήσει ο «τεχνικός» όρος και να πάψουν οι κυβερνητικοί να το αποκαλούν «χαράτσι». Ζήτησε λοιπόν από τον κ. Σαμαρά να «μαζέψει» τον κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος εξακολουθεί να ομιλεί για «χαράτσι» νομίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στην αντιπολίτευση. Πράγματι, αν το «χαράτσι» μετονομαστεί «Ειδικό Τέλος», ίσως πληρώνεται με ενθουσιασμό, προθυμία και ευγνωμοσύνη…
***
Με την ευκαιρία αυτή μαθαίνω από ανώτατη πηγή της ΔΕΗ που βρίσκεται κοντά στον επικεφαλής της επιχείρησης κ. Αρθούρο Ζερβό ότι το «χαράτσι» θα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ από εδώ και στο εξής δεν θα διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε όποιον δεν το πληρώνει (αρκεί βέβαια να καταβάλλει το κόστος του ρεύματος). Η απόφαση ελήφθη γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν εξυπηρετούσαν τους… τερατώδεις λογαριασμούς, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αποκτήσει… τερατώδες ταμειακό πρόβλημα. Με απλά λόγια, η ΔΕΗ «κλείνει το μάτι» στους πελάτες της να πληρώνουν το ρεύμα και μόνον.
Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ντιλ της συγκυβέρνησης. Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ενθουσίασαν τους θιασώτες του πάλαι ποτέ δικομματισμού για την αποτελεσματικότητα με την οποία προχώρησαν στον τεμαχισμό της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα συγχαρητήρια δεν οφείλονται στο γεγονός ότι η «καλή» απορροφήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά στο ότι η «κακή» (η οποία περνά υπό εκκαθάριση) φαίνεται ότι θα περιέχει και τα δάνεια των δύο κομμάτων ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία προφανώς θα διαγραφούν μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, όταν η Παναγία κάνει θαύματα και οι ψηφοφόροι βρίσκονται στις παραλίες. Κάπως έτσι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα φορτώσουν στους φορολογουμένους τα αμαρτωλά χρέη τους προκειμένου να αρχίσουν από την αρχή, με νέα ορμή, την προσπάθεια για τη διάσωση του τόπου. Τι λέει για όλα αυτά ο κ. Κουβέλης;
***
Δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός θύμωσε, όπως κυκλοφορεί, για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο θέμα των κρίσεων, αλλά ίσως πρέπει να αρχίσει να θυμώνει και με άλλα. Με πληροφορούν ότι στο Πεντάγωνο δεν έχουν πλέον απήχηση μόνο απόστρατοι αξιωματικοί αλλά και απόστρατοι διπλωμάτες. Ισως έτσι εξηγείται η πρόθεση του κ. Π. Παναγιωτόπουλου να προσλάβει ως διπλωματικό σύμβουλό του τον πρέσβη ε.τ. κ. Λ. Καραγιάννη. Γνωστός για τις υπερσυντηρητικές απόψεις του, ο κ. Καραγιάννης υπήρξε πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι την περίοδο που ξεκινούσε η αιματοχυσία στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη (οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι ήταν ο σύνδεσμός του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), ο κ. Καραγιάννης θεωρείται από πολλούς εκ των βασικών υποστηρικτών της άποψης ότι η λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων θα ήταν ο διαμελισμός τους μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας. Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας του προσφέρει και αυτοκίνητο με οδηγό μόνιμο υπαξιωματικό. Αλλά, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Σαμαράς είχε υποδείξει στους υπουργούς του να είναι προσεκτικοί με τέτοια θέματα…
***
Εντύπωση (θετική) έχoυν προκαλέσει σε πολλούς κύκλους του ΥΠΕΞ η προθυμία και η εργατικότητα του κ. Δ. Κούρκουλα. Το άλλοτε στέλεχος της Επιτροπής και σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών είναι συνεχώς παρόν στις Βρυξέλλες και σε όλα τα Συμβούλια Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα τηρεί χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τις επικοινωνιακές κινήσεις. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι αντιδιαστέλλουν αυτή την πρακτική με εκείνη του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος, με εξαίρεση το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, προτιμά να μένει στο κλεινόν άστυ, να συναντάται με πρέσβεις ξένων χωρών και να προετοιμάζεται για τη στιγμή που η οικονομική κρίση θα αναγκάσει την Ιστορία να στρέψει το μοναχικό της βλέμμα επάνω του. Κούνια που τον κούναγε…
***
Την περασμένη Δευτέρα έλληνες ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Σπ. Δανέλλης του ΠαΣοΚ και ο κ. Ν. Χρυσόγελος των Οικολόγων, συνέρρευσαν (όπως σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι θα έκαναν) στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Αρτας σε εκδήλωση για την πολύπαθη ανάπτυξη. Πολλοί είπαν πολλά που δεν είναι του παρόντος να αναφέρω, αλλά ξεχωρίζω τη δήλωση του κ. Μάρτιν Σουλτς στην παρέμβασή του μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σήμερα, όχι το 2015 και το 2016». Καλό είναι να υπάρχει κάποιος φιλέλληνας Γερμανός στις Βρυξέλλες, αλλά είμαι βέβαιος ότι η τρόικα και το Βερολίνο αδιαφορούν πλήρως για τις απόψεις του.
***
Oh boy… θα έλεγε κάποιος άγγλος ευγενής αν μάθαινε ότι ο κ. Κώστας Μπίκας, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΕΥΠ και γνωστός διπλωμάτης, τοποθετήθηκε πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο. Ο κ. Μπίκας, κομψός, ευθυτενής και πάντοτε έτοιμος να θέτει «αθώες» ερωτήσεις στους συνομιλητές του (ένα ταλέντο που τον οδήγησε ως την κεφαλή των ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών…), ταιριάζει στο ύφος του Λονδίνου αφού, αν ήταν Αγγλος, θα ήταν ο Μ της MI6.

Για την πρεσβεία της Ουάσιγκτον επελέγη ο κ. Χρ. Παναγόπουλος, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου όλων των υπουργών Εξωτερικών από τον κ. Δ. Δρούτσα και μετά. Τέλος, στη δύσκολη πρεσβεία της Αγκυρας θα προΐσταται ο κ. Θέμης Δεμίρης, ο οποίος, όπως μου λένε, «σκέφτεται out of the box» και «ξέρει να δίνει λύσεις».
***
Οι εξελίξεις με την Αγροτική συνέπεσαν με «έκρηξη» του κ. Π. Ρουμελιώτη κατά του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε λίγο-πολύ ότι ο κ. Παπανδρέου υπέκυψε σε πιέσεις των Γερμανών και συναίνεσε το 2010 σε ένα πρόγραμμα τη σκληρότητα του οποίου το ΔΝΤ ουδέποτε ήθελε να επιβάλει στην Ελλάδα. Αμεσα οι παπανδρεϊκοί μετέδωσαν ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ρουμελιώτης υπήρξε «αυλικός» του Ανδρέα Παπανδρέου (έγινε υπουργός Οικονομίας το 1987 μετά την παραίτηση του κ. Κ. Σημίτη) και συνέδεαν εμμέσως τις όψιμες επιθέσεις του είτε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο είτε με οικονομικούς παράγοντες με τους οποίους διατηρεί όψιμη συναντίληψη.

Προσέθεταν επίσης ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα και οι ισορροπίες στην ευρωζώνη δεν επέτρεπαν τότε τίποτε καλύτερο. Πηγή μου πάντως που γνωρίζει τι συνέβη στις αρχές του 2010 διαβεβαιώνει ότι ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν πίεζε από την αρχή για «κούρεμα» του χρέους, αλλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ αντιδρούσε διότι ήξερε ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση θα προκαλούσε έκρηξη των προσδοκιών για σειρά αναδιαρθρώσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη, κάτι που άλλωστε το βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα.
***
Οπως ανέφερε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», ο κ. Αντ. Σαμαράς έλαβε πριν από περίπου έναν χρόνο μια διδακτορική διατριβή που εκπόνησε φίλος του που συνδυάζει τις ακαδημαϊκές ανησυχίες με «εκ των έσω» γνώση του πολιτικού παρασκηνίου. Το θέμα της διατριβής ήταν η διοίκηση πολιτικού κόμματος. Μεταξύ άλλων, η διατριβή, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», επικεντρώνεται στον λεγόμενο «κανόνα του Παρέτο» σύμφωνα με τον οποίο το 80% των αποτελεσμάτων μιας ομάδας επιτυγχάνεται από το 20% των ανθρώπων της ομάδας. Μου λένε ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να διαπιστώσει ποιοι είναι οι 2 στους 10 υπουργούς που προσφέρουν τα 8/10 του κυβερνητικού αποτελέσματος – και με βάση τη μυστική αυτή βαθμολόγηση θα λάβει τις αποφάσεις του για ανασχηματισμό το φθινόπωρο…

***

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος δεν ενθουσιάζεται όταν μαθαίνει για τις συζητήσεις στελεχών περί της δημιουργίας νέου «μεταρρυθμιστικού» κόμματος. Και οι σύντροφοι στην Ιπποκράτους δεν βοηθούν τον πρόεδρο να διατηρήσει την αυτοσυγκέντρωση που η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί όταν σπεύδουν κάθε τρεις και λίγο να τον ενημερώνουν για το τελευταίο σενάριο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι πολλοί υποψιάζονται πως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Ηλ. Μόσιαλος κυοφορούν αυτό το καλοκαίρι το… «νέο» και το «μοντέρνο» υπό τις ευλογίες του κ. Αν. Λοβέρδου. Ο Γιάννης γράφει το μανιφέστο στην Πάρο, ο Ηλίας συνδράμει από το LSE στο Λονδίνο και ο Ανδρέας μιλάει με την τρόικα στην καφετέρια του «Χίλτον». Οσο για την «εθνική εκσυγχρονίστρια» Αννα, φέρεται να πιστεύει ότι ο ιδανικός χρόνος (timing στα ελληνικά…) για την ίδρυση νέου κόμματος είναι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Αλ. Τσίπρα! Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι ορισμένοι «Διαμαντοπουλικοί» πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ακόμα και μέσα στο επόμενο εξάμηνο (ίσως γιατί πιστεύουν ότι θα αποτύχει αμέσως και βιάζονται να τον διαδεχθούν…). Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι η Αννα έβαλε στο στόμα της για πρώτη φορά την απαγορευμένη λέξη «δραχμή». Μου λένε ότι σε απόρρητη συνομιλία της εξέφρασε την άποψη ότι αν αποτύχει και αυτή η κυβέρνηση, τότε ίσως οι Ελληνες θα πρέπει να παραδεχτούμε την εθνική αποτυχία και να σκεφτούμε την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ωστόσο – όπως λένε οι κυνικοί – το εθνικό νόμισμα θα αποδειχθεί μικρή παρένθεση αφού θα αναλάβουν δράση οι μεταρρυθμιστές και θα μας ξαναβάλουν στο ευρώ! Δεν υπάρχει σωτηρία δηλαδή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk