Είναι φθηνό το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η ικανότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει σε τροχιά την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος, να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 και να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η αγορά μετά το μετεκλογικό ανοδικό ξέσπασμα δείχνει να ισορροπεί γύρω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, ωστόσο ελλείψει καταλυτών η αξία των συναλλαγών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η ικανότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει σε τροχιά την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος, να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 και να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η αγορά μετά το μετεκλογικό ανοδικό ξέσπασμα δείχνει να ισορροπεί γύρω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, ωστόσο ελλείψει καταλυτών η αξία των συναλλαγών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης πριν από την τελευταία διόρθωσή του σκαρφάλωσε από το χαμηλό των 485 μονάδων στις 25 Μαΐου ως και 650 μονάδες στις 4 Ιουλίου, σημειώνοντας κέρδη άνω του 34%. Κρίσιμο θεωρείται και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς η μη οριστικοποίηση των όρων της δεν επιτρέπει στους επενδυτές να ζυγίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν για το αν συμφέρει η τοποθέτηση στις μετοχές του κλάδου. Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι εάν ο κίνδυνος της χώρας και το ρίσκο εξόδου από το ευρώ μειωθούν, υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που σήμερα διαπραγματεύονται σε υποτιμημένα επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Credit Suisse, η οποία αναβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο από underweight σε benchmark, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη από τις περιφερειακές αγορές.
«Οι ελληνικές μετοχές μοιάζουν φθηνές, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι ήδη δυσοίωνες (-3%), το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται μόλις στο 1%, ενώ η διαγραφή του 36% του χρέους της κυβέρνησης μοιάζει ρεαλιστική» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση. Οι οικονομολόγοι της τονίζουν ότι η αποπληρωμή του δανείου προς την ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιμηκυνθεί για άλλα 3 – 7 χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι «το ΔΝΤ ίσως είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα εξαιτίας των πιθανών επιδράσεων που μπορεί να έχει αυτό στις τράπεζες των Βαλκανίων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk