Διευθυντικό «χαρακίρι» στην ιαπωνική Nomura

Στον δρόμο της… Ιρλανδίας κινείται και η γιγαντιαία ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, ο δεύτερος τραπεζικός κολοσσός που χάνει τον διευθυντή του μέσα στον Ιούλιο μετά την Barclay’s και την αποχώρηση του Μπομπ Ντάιαμοντ! Το «χαρακίρι» έκανε αυτή τη φορά ο διευθύνων σύμβουλος της Nomura την τελευταία τετραετία, ο 59χρονος Κενίτσι Ουατανάμπε, ενώ είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα το δεξί του χέρι στην τράπεζα, ο Τακούμι Σιμπάτα.

Στον δρόμο της… Ιρλανδίας κινείται και η γιγαντιαία ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, ο δεύτερος τραπεζικός κολοσσός που χάνει τον διευθυντή του μέσα στον Ιούλιο μετά την Barclay’s και την αποχώρηση του Μπομπ Ντάιαμοντ!
Το «χαρακίρι» έκανε αυτή τη φορά ο διευθύνων σύμβουλος της Nomura την τελευταία τετραετία, ο 59χρονος Κενίτσι Ουατανάμπε, ενώ είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα το δεξί του χέρι στην τράπεζα, ο Τακούμι Σιμπάτα. Το πανίσχυρο δίδυμο της Nomura κατηγορείται για παράνομη, επιλεκτική ενημέρωση πελατών τής χρηματιστηριακής της μονάδας το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι συγκεκριμένοι πελάτες προνομιακή θέση σε συγκεκριμένες αυξήσεις κεφαλαίων μεγάλων ομίλων, μεταξύ των οποίων και η TEPCO – η ιδιοκτήτρια του «καταραμένου» πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα….
Από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης, τον περασμένο Μάρτιο, η μεγάλη τράπεζα έχει χάσει το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής της αξίας, γκρεμίζοντας μόνη της τον τραπεζικό δείκτη της αγοράς του Τόκιο κατά 10%! Αλλά και η πιστοληπτική αξιολόγηση της μεγατράπεζας βρίσκεται στα τάρταρα, ένα σκαλί πάνω από το επίπεδο junk, μετά τη νέα εαρινή υποβάθμισή της από τον οίκο Moody’s.
Να σημειωθεί εδώ ότι η Nomura, υπό την ηγεσία των Ουατανάμπε και Σιμπάτα, απορρόφησε το 2008 τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης αμερικανικής επενδυτικής Lehman Βrothers, η κατάρρευση της οποίας θεωρείται η θρυαλλίδα της παγκόσμιας κρίσης. Το βέβαιο είναι πως η παραίτηση του διάσημου ιάπωνα τραπεζίτη αποτελεί ένα ακόμη «καρφί στο φέρετρο» της αξιοπιστίας του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, καθώς η ιδιότυπη ασυλία και η κουλτούρα συγκάλυψης των τραπεζικών «αμαρτιών» που επικρατούσε για δεκαετίες (και) στην Ιαπωνία φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk