Στα βήματα Χριστόδουλου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Επίθεση κατά όλων όσοι προσπαθούν να διαχωρίσουν την Εκκλησία από το κράτος εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την Φλώρινα όπου βρίσκεται. «Ναι μας χρειάζονται οι ξένοι και οι Ευρωπαίοι μας. Αλλά είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα, δεν είμαστε η αποικία. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε μέσα μας και δεν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος

Επίθεση κατά όλων όσοι προσπαθούν να διαχωρίσουν την Εκκλησία από το κράτος εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την Φλώρινα όπου βρίσκεται. «Ναι μας χρειάζονται οι ξένοι και οι Ευρωπαίοι μας. Αλλά είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα, δεν είμαστε η αποικία. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε μέσα μας και δεν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Το ξέσπασμα του κ. Ιερωνύμου προκάλεσε αίσθηση και σε πολλούς έδειχνε να ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου καθώς ήταν σαφές ότι απαντούσε στα τελευταία δημοσιεύματα που φέρουν την βουλευτή της ΔΗΜ. ΑΡ. κυρία Μαρία Ρεπούση να τάσσεται υπέρ της διακοπής του εκκλησιασμού των μαθητών. «Κυρά μου τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας», είπε και πρόσθεσε: Ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο, χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σ’ αυτό τον τόπο γι αυτό το χώρο. Ποιό είναι το δικαίωμα σου, που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά. Τους ρώτησες τους γονείς;»
Προηγουμένως ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις σπουδές που πραγματοποιούν πολλοί στο εξωτερικό και επιστρέφοντας θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

«Σήμερα», είπε, «υποφέρουμε από αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε αντίθετοι στις σπουδές, πρέπει να σπουδάσουμε. Σε όλα τα κράτη να πάμε. Να πάρουμε γνώσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράδοση μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θεμέλια και τις ρίζες μας. Γιατί προοδεύουν τόσο πολύ αυτοί οι Έλληνες που πάνε έξω και έχουν καταλάβει τις μεγαλύτερες θέσεις, ενώ εδώ δεν είναι αρεστοί και αν έρθουν τους διώχνουνε. Είναι ερωτηματικά αυτά. Σ’ έναν υπουργό, με τον οποίο συζητούσα μπροστά από λίγο καιρό, του είπα: η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μορφωμένους ανθρώπους, αλλά που να ‘χουνε μέσα τους την πατρίδα, την παράδοση. Έναν που πάει και βγάζει το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ κ.λ.π τον θέλουμε, αλλά επειδή έμαθε πέντε γλώσσες, έμαθε πολλά πράγματα, δεν σημαίνει ότι θα του δώσουμε μια καρέκλα και ένα μολύβι για να υπογράφει κατά την δική του άποψη και να βγάζει και εγκύκλιο που να λέει απαγορεύεται η προσευχή στα σχολεία».

Υπεραμυνόμενος του ιδιαίτερου ρόλου της Εκκλησίας και επικρίνοντας όλους όσοι δεν τον αντιλαμβάνονται ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Δεν είμαστε εναντίον των ανθρώπων που σπούδασαν και φέρνουν πολιτισμό εδώ. Όχι τους χρειαζόμαστε, διότι η Ελλάδα από αυτό έζησε. Αλλά για προσέξτε πιο είναι το μυστικό της Ελλάδος. Δεν διώχνει το ξένο, το παίρνει αλλά το αφομοιώνει και το κάνει δικό της. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε αυτό ιδιαίτερα. Θα ήθελα να το πω στους αρχιερείς μας, αλλά και στα πολιτικά πρόσωπα, ότι αυτή η ηττοπάθεια αυτό το να μην πούμε την λέξη εκκλησία γιατί ξέρετε, έχει πολιτικό κόστος, να μην πούμε ότι τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα βρίσκονται σ’ αυτήν την κατάσταση, αλλά να βρούμε μια λέξη που θα λέει ότι τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στην υπ’ αριθμό τάδε, τάδε λες και δεν θα ψάξουν να τα βρουν αυτοί που μας λένε ότι στην ιστορία στην Μικρά Ασία συνωστίζονταν οι έλληνες σαν στο λεωφορείο για να μπούνε για να φύγουνε. Λοιπόν θα πρέπει να το καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε μια γραμμή δύσκολη και επομένως όλα αυτά τα ερωτηματικά που είπαμε στην εκκλησία και εδώ ελέχθησαν, δεν γίνονται με τέτοιες σκέψεις».

Την θέλουμε την πατρίδα μας την θέλουμε την θρησκεία μας τις θέλουμε τις παραδόσεις μας, διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και στην συνέχεια κάλεσε τους έλληνες να έχουν θάρρος και να προχωρήσουν. «Οι Έλληνες», δήλωσε «είναι λίγο φοβισμένοι, είναι λίγο μαζεμένοι, το λέω γιατί το ζω. Οι εκκλησιές μας γεμίζουνε και περιμένουν μια σπίθα. Ο τόπος μας υποφέρει και υπάρχει κίνδυνος αυτή η σπίθα κάποια στιγμή να ξεσπάσει».

Και σε άλλο σημείο σημείωσε: «Εμείς πρέπει να το καλλιεργήσουμε η φλόγα που πρέπει να δώσουμε οι Δεσποτάδες, οι Περιφερειάρχες οι Βουλευτές. Και να μην φοβούνται αυτούς τους λίγους για τους οποίους λέει το γραφικό «ουκ ευρεθεί ο τόπος αυτών. Δεν θα βρεθεί ο τόπος τους, θα φύγουν και θα χαθούν και δεν θα υπάρχουν. Θα υπάρξει ο Γερμανός Καραβαγγέλης, θα υπάρξουν όλοι αυτοί που υπάρχουν εδώ πέρα. Αν εμείς δεν το βάλουμε αυτό μέσα μας στην καρδιά μας, αλλά σκεφτόμαστε σαν κακομοίρηδες δεν θα πάμε μπροστά. Αν όμως πούμε αυτό είμαστε και θα μείνουμε και θα αγωνιστούμε, θα μας σεβαστούν ακόμα περισσότερο αλλιώς η Μεσόγειος θα γίνει Περσικός κόλπος. Θα πρέπει να τα δούνε οι μεγαλύτεροι, να σκεφτούν, να συμβουλέψουν. Ναι, αυτά που πήραμε να τα δώσουμε, είμαστε έντιμοι, αλλά δεν θα μας πνίξετε. Όταν με επισκέφθηκε ο Γερμανός Υπουργός στο γραφείο μου τα είπαμε αυτά. Αυτοί που θεμελίωσαν την Ε. Ε. ντρέπονται σήμερα για εκεί που φτάσαμε…».

…»Η Ελλάδα είναι η ευκαιρία να δώσει το παράδειγμα και το έναυσμα. Να ξεκινήσει από εκεί. Εμείς έχουμε πατρίδα, έχουμε παράδοση, έχουμε θρησκεία και εκείνοι οι οποίοι δεν τα θέλουν και θέλουν να κάνουν εγκυκλίους, ας πάνε όπου θέλουνε. Είναι ελεύθεροι, δεν τους μισούμε, δεν τους διώχνουμε, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να χαλάσουν το σύμπαν» Εδώ είναι οι φίλοι μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές που τον άκουγαν «θα έχετε και δυσκολίες αν το πείτε αυτά στην Βουλή γιατί θα πούνε είσαι καθυστερημένος, αλλά χρειάζεται να το πούμε εδώ όπως λέτε και εσείς οι Βουλευτές, από εκεί το παίρνουμε, κόκκινες γραμμές, εμείς βάζουμε κόκκινη γραμμή εκεί, πίσω από αυτή δεν πηγαίνουμε… είναι και άλλοι που δεν συμφωνούν. Εγώ συμφωνώ με αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μου, γιατί ο αγώνας μας γι’ αυτό γίνεται ν’ ακoύμε και αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μας. «».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk