Επιστήμονες στις ΗΠΑ μελέτησαν ένα άστρο παρόμοιο με τον Ηλιο και όπως υποστηρίζουν γύρω από το άστρο έχει δημιουργηθεί ένα πλανητικό σύστημα με διάταξη και χαρακτηριστικά που μοιάζουν πολύ με το δικό μας. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα ηλιακό σύστημα με τόσο κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που έχει και το δικό μας.

Το «δίδυμο» σύστημα

Μέχρι σήμερα στα ηλιακά συστήματα που έχουν εντοπιστεί στο Σύμπαν οι πλανήτες είναι κατά βάση γίγαντες αερίου που κινούνται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο. Ερευνητές του ΜΙΤ παρατήρησαν το άστρο Kepler-30 που βρίσκεται σε απόσταση χιλίων ετών φωτός από εμάς και είναι πανομοιότυπο με τον Ηλιο.

Διαπίστωσαν την ύπαρξη τριών πλανητών που κινούνται γύρω από το άστρο. Στο δικό μας ηλιακό σύστημα η τροχιά των πλανητών ευθυγραμμίζεται με τον ισημερινό του Ηλιου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο ηλιακό σύστημα Kepler-30 αφού η τροχιά των τριών πλανητών είναι ευθυγραμμισμένη με τον ισημερινό του μητρικού τους άστρου. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πρώτη φορά

Μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να είναι αρκετά μικρό αφού διαθέτει (μέχρι στιγμής) μόλις τρεις πλανήτες, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται πλανήτες που έχουν διάταξη και τροχιά παρόμοια με εκείνη των πλανητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού δείχνει ότι ηλιακά συστήματα σαν το δικό μας υπάρχουν διάσπαρτα στο Σύμπαν και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σε αυτά κάποιοι πλανήτες με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ζωής.