«Μη προβληματική» η αγορά κρατικών ομολόγων από τον EFSF λέει η Bundesbank

«Μη προβληματική» θεωρεί η γερμανική κεντρική τράπεζα την αγορά κρατικών ομολόγων από τον EFSF, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχει αλλάξει η άποψή της για το ρόλο της ΕΚΤ -δηλαδή, η αντίθεση της Bundesbank σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» χρέους. Αγορά ομόλογων από την Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα, επαναλαμβάνει η Φρανκφούρτη, καλλιεργεί «λανθασμένα κίνητρα».

«Μη προβληματική» μόνο για τον EFSF θεωρεί η γερμανική κεντρική τράπεζα την αγορά κρατικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχει αλλάξει η άποψή της για το ρόλο της ΕΚΤ -δηλαδή, η αντίθεση της Bundesbank σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» χρέους.

H αγορά ομόλογων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναλαμβάνει η Φρανκφούρτη, καλλιεργεί «λανθασμένα κίνητρα» και δεν είναι ο «ενδεδειγμένος» τρόπος για την υπέρβαση της κρίσης.

Με δηλώσεις εκπροσώπου της στο DJNewsires, η γερμανική κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της τραπεζικής άδειας για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, υποστηρίζοντας πως αυτό θα καθιστούσε τον μηχανισμό εκ των πραγμάτων χρηματοδότη των ευρωπαϊκών χωρών -κάτι που αντιβαίνει στην κείμενη Συνθήκη της ΕΕ.

Οι αναφορές της Bundesbank έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διάσωση του ευρώ «δείχοντας» σε πιθανή αναβίωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η υποδοχή που είχαν βρει οι δηλώσεις Ντράγκι στις αγορές ήταν θετική, πρασινίζοντας τους δείκτες, αποκλιμακώνοντας επίσης την πίεση και στα ιταλικά ομολόγα.

Η αναφορά της Bundesbank δεν προξενεί έκπληξη -ο Guardian σχολιάζει ενδεικτικά πως έκπληξη ήταν μόνο ότι άργησε περίπου ένα 24ωρο να επαναλάβει την αντίθεσή της.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, λίγο μετά τις δηλώσεις από την Bundesbank, πως οι Συνθήκες της ΕΕ δεν συμβαδίζουν με τραπεζική άδεια στον ESM. Προανήγγειλε δε πως ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε θα προχωρήσει σε ανακοίνωση αργότερα εντός της ημέρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk