Ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι τον Απρίλιο του 2012 το Ταμείο δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Στις 28 Μαΐου το ΤΧΣ διέθεσε στις τράπεζες προσωρινή χρηματοδότηση (bridge recapitalization) για να καλύψουν την περίοδο μέχρι την εφαρμογή της τελικής ανακεφαλαιοποίησης.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα για την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι τον Απρίλιο του 2012 το Ταμείο δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Στις 28 Μαΐου το ΤΧΣ διέθεσε στις τράπεζες προσωρινή χρηματοδότηση (bridge recapitalization) για να καλύψουν την περίοδο μέχρι την εφαρμογή της τελικής ανακεφαλαιοποίησης.

Πρόκειται για τα 18 δισ. ευρώ που έχουν κατευθυνθεί στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους σε ομόλογα του EFSF.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες σε περιόδους κρίσης.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το άνοιγμα της έρευνας είναι κοινή πρακτική για μεγάλα μεγέθη κρατικών ενισχύσεων μέσω έκτακτων σχημάτων.

«Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν αυτή την περίοδο σε ακραίες συνθήκες» δήλωσε ο Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, και πρόσθεσε:

«Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα PSI και η βαθιά ύφεση έχουν αποδυναμώσει τα κεφάλαια τους. Η προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk