Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί βάση του ΡΚΚ στη Συρία»

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εγκατάσταση του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία και τη δημιουργία απειλής εναντίον της χώρας μας» διαμηνύει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρόκειται να αναλάβει δράση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Ερντογάν δηλώνει ακόμη ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο στενός κύκλος του βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο, και βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για «μία νέα εποχή» στη Συρία

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εγκατάσταση του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία και τη δημιουργία απειλής εναντίον της χώρας μας» διαμηνύει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρόκειται να αναλάβει δράση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Ερντογάν δηλώνει ακόμη ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο στενός κύκλος του βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο, και βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για «μία νέα εποχή» στη Συρία.

Η ανησυχία και η ένταση που επικρατεί στην Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Βρετανία.

Ως προς την προοπτική διαμόρφωσης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του Βορείου Ιράκ.

Ο Ερντογάν είπε πως σε σχέση με τις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», ενώ τόνισε πως μέχρι την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ έτσι ώστε να ενημερωθεί η διοίκησή του για τις ευαισθησίες της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχει ήδη το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο «και είναι λάθος να δημιουργηθεί ένα Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «η Τουρκία δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της Συρίας, όπως και την έναρξη συγκρούσεων μεταξύ αιρέσεων ή εθνοτήτων».

«Στη βόρεια Συρία δεν υπάρχουν μόνο Κούρδοι, αλλά και Τούρκοι και Άραβες» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο του μηνύματος που θα δοθεί στη διοίκηση του Βορείου Ιράκ, ο Ερντογάν ανέφερε: «Θα πούμε ότι τι ζητούμενο είναι να μην διαταραχθεί η εμπιστοσύνη μας προς εσάς. Μη δώσετε λαβή για λανθασμένα βήματα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα φέρουμε εμείς την ευθύνη».

Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα δημιουργίας παρεμβαλλόμενης γραμμής με τη Συρία, ο Ερντογάν είπε πως «η παρεμβαλλόμενη γραμμή, η γραμμή ασφάλειας και τα στρατόπεδα είναι μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων. Οι προτεραιότητες όμως εξαρτώνται από τη διαδικασία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk