Η Σωτηρούλα, η Βελκουλέσκου και οι τροικανοί στην Κύπρο

Δύο γυναίκες, η Κυπρία υπουργός Εργασίας κυρία Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση, μόλις η τρόικα έπιασε δουλειά στην Κύπρο

Δύο γυναίκες, η Κυπρία υπουργός Εργασίας κυρία Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση, μόλις η τρόικα έπιασε δουλειά στην Κύπρο.

Είτε στη Λευκωσία, έλεγαν δημοσιογραφικές πηγές, δεν έχουν ακόμα καταλάβει πως συμπεριφέρεται η τρόικα και οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έρχονται σε επαφή μαζί τους νομίζουν ότι θα πετύχουν ένα…light Μνημόνιο, είτε οι τροϊκανοί δεν έχουν ιδέα από την κυπριακή οικονομική πραγματικότητα.

Δεν πέρασε για παράδειγμα από κανέναν στη Λευκωσία, απαρατήρητη η επιμονή της κυρίας Βελκουλέσκου (σ.σ. ήταν αυτή που εισηγήθηκε στην Ελλάδα την απόλυση 150.000 υπαλλήλων) να μειωθούν, με το «καλημέρα» οι μισθοί των Κυπρίων κατά 25%. Είπε μάλιστα, προφανώς για να ισχυροποιήσει την πρότασή της ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25%.

Η κυρία Χαραλάμπους μόλις το άκουσε αυτό, της είπε ότι αυτός είναι πιθανός ο λόγος ότι γέμισε η Κύπρος από Ρουμάνους μετανάστες και τα μπαρ με Ρουμάνες και ότι στην Κύπρο έχουν μεταναστεύσει πολλοί πολίτες του πρώην ανατολικού μπλοκ, λόγω ακριβώς αυτών των πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Νάταν όμως μονάχα αυτό; Με το πρώτο «πέρασμα» της τρόικας σε υπουργεία, άρχισαν στην Κύπρο να θέτουν τις πρώτες «κόκκινες γραμμές». Ποιές είναι αυτές;

*Να μην καταργηθεί τελείως η ΑΤΑ. Για την ΑΤΑ, οι τροικανοί έδειξαν έκπληξη, αφού είπαν, ότι η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που διατηρεί ακόμα ΑΤΑ.

*Να μην γίνει αποδεκτή ισοπεδωτική μείωση μισθών, κοινωνικών παροχών και η μη απόδοση του 13ου μισθού και κυρίως δεν θα υπάρξει συναίνεση σε μέτρα που θα οδηγήσουν την Κύπρο σ΄ ένα φαύλο_ όπως τον χαρακτήρισαν_ κύκλο ύφεσης.

* Το (κυβερνών) κομουνιστικό ΑΚΕΛ εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε απάντηση οι τροίκανοί έκαναν σαφή τη θέση τους ότι πρέπει να καταργηθεί η ΑΤΑ, να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος στον δημόσιο τομέα, να ληφθούν διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, να ιδιωτικοποιηθούν η Αρχή Ηλεκτρισμού, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών (CYTA) και βεβαίως η Αρχή Λιμένων. Οι εκτιμήσεις της τρόικας είναι ότι η ύφεση βαθαίνει και ότι η δημοσιονομική τρύπα για το 2012-2013 θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Οι τροϊκανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σ. Κασίνη και ζήτησαν οικονομικά στοιχεία. Ο κ. Κασίνης τους ανέλυσε τις προοπτικές που έχει η Κύπρος για την αξιοποίηση φυσικού αερίου σε συνεργασία και με άλλες γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ και επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει σημαντικότατο γεωπολιτικό ρόλο, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Τι είπαν οι τροϊκανοί; Ό,τι, θεωρούν «πολύ θετική εξέλιξη» τον εντοπισμό φυσικού αερίου και άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορέσει να αποτελέσει αντίδοτο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο. Μόνον που η εκματάλλευσή του, σύμφωνα κυβερνητικούς υπολογισμούς, θα αρχίσει το 2019!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk