Πτώση των εξαγωγών το Μάιο στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά από το 2009, οι εξαγωγές τον Μάιο παρουσίασαν πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποδίδεται στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο, στο 5μηνο οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά σε σχέση με πέρυσι

Για πρώτη φορά από το 2009, οι εξαγωγές τον Μάιο παρουσίασαν πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποδίδεται στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο, στο 5μηνο οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές (χωρίς τα πετρελαιοειδή) τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1,3 % στο 1,37 δισ. ευρώ, έναντι 1,39 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011.

Η πτώση αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη τη ΕΕ, κατά 5,6%, αναδεικνύοντας τις πρόσθετες πιέσεις που ασκεί το φάσμα της ευρωπαϊκής ύφεσης στις ελληνικές εξαγωγές. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 7,3 %.

«Η μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης στην ΕΕ, εξαιτίας της κρίσης απαιτούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα και αποτελεσματικά συντονισμένες προσπάθειες, από πλευράς της Επίσημης Πολιτείας, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εξαγωγών» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk