Μεγάλες απώλειες για τους προμηθευτές των νοσοκομείων

Σωρρευτικές απώλειες κατά 41% τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσε η εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων κυρίως λόγω της δραστικής περιστολής των δημοσίων δαπανών προμηθειών υγείας

Σωρρευτικές απώλειες κατά 41% τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσε η εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων κυρίως λόγω της δραστικής περιστολής των δημοσίων δαπανών προμηθειών υγείας.

Η διενέργεια διαγωνισμών, η μείωση των τιμών και η δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών ήταν ένας συνδυασμός μέτρων από πλευράς του δημοσίου που συνέβαλαν στη μεγάλη πτώση του τζίρου και των κερδών των εταιρειών που προμηθεύουν τα νοσοκομεία.
Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα ειδών και περιλαμβάνει από προϊόντα μιας χρήσης (π.χ. επίδεσμοι, γάζες κλπ.) μέχρι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι κ.λπ.).
Σύμφωνα με έρευνα της Icap, o κλάδος παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009 (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης: 12,3%). Ωστόσο το 2010 η εικόνα διαφοροποιήθηκε ριζικά καθώς η εγχώρια αγορά παρουσίασε σημαντική υποχώρηση κατά 23,5%, λόγω του συμμαζέματος των δαπανών στο δημόσιο τομέα.
Σημειώνεται ότι ο δημόσιος τομέας απορροφά διαχρονικά το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας αγοράς και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται στο 70%, έναντι 30% του ιδιωτικού. Σύμφωνα με τα στελέχη της Icap εκτιμάται ότι το 2011 η αγορά σημειώσε νέα σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό της τάξης του 23%, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια οι απώλειες να προσεγγίζουν το 41%.
Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν άμεσο αντίκτυπο στα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 104 επιχειρήσεων (εισαγωγικών και παραγωγικών) προκύπτει ότι οι πωλήσεις τους το 2010 μειώθηκαν κατά 18,4% και τα μικτά κέρδη κατά 19,1%.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 68,7% ενώ τα κέρδη προ φόρων κατακρημνίστηκαν σε ποσοστό 97,6%.
Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τον κλάδο και συγκεκριμένα σε 423 ημέρες (ως μέσος όρος πενταετίας), γεγονός που αποτυπώνει το μείζον πρόβλημα του κλάδου σχετικά με τις καθυστερήσεις εξόφλησης από πλευράς δημόσιου τομέα.
Ο κλάδος αποτελείται από μεγάλο αριθμό εισαγωγικών και περιορισμένο αριθμό παραγωγικών επιχειρήσεων. Τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων όπως αναλώσιμα, γάζες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, επιδεσμικό υλικό, υλικά τεχνητού νεφρού, οδοντικές προθέσεις και συναφή υλικά, διαγνωστικά αντιδραστήρια. Ο μεγάλος όγκος και τα πλέον εξειδικευμένα προϊόντα (ορθοπεδικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα κλπ.) είναι εισαγόμενα.
Εκτός των επιχειρήσεων με αποκλειστική δραστηριότητα τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων δραστηριοποιούνται και επιχειρήσεις από άλλους κλάδους (φαρμακευτικές, ηλεκτρικών συσκευών κ.α.).
Η γενικότερη κατάσταση της υγείας και το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό την ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών με επακόλουθο την αύξηση ζήτησης και των εξεταζόμενων προϊόντων. Αντίστοιχα, η αυξανόμενη έκθεση του πληθυσμού σε νοσογόνες καταστάσεις συμβάλει θετικά στη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας και κατά συνέπεια πολλών προϊόντων του κλάδου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk