Ανοίγει σταδιακά η «κάνουλα» προς τις επιχειρήσεις

Θετική ήταν για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, τον Ιούνιο η ροή χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις. Οι καθαρές χορηγήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις τον μήνα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 1,06 δισ.ευρω. Αντιθέτως, στα νοικοκυριά η καθαρή ροή χρηματοδότησης σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αρνητική ( -255 εκατ.ευρω)

Θετική ήταν για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, τον Ιούνιο η ροή χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις. Οι καθαρές χορηγήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις τον μήνα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 1,06 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, στα νοικοκυριά η καθαρή ροή χρηματοδότησης σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αρνητική ( -255 εκατ.ευρω).

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο δωδεκάμηνος ρυθμός χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα να εμφανίσει τον Ιούνιο μείωση κατά 4,3%, έναντι μειώσεως 4,5% που εμφάνισε τον Μάιο.

Ειδικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2012, ήταν θετική και ίση με 1.067 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός στο -4,1% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων περιορίσθηκε σε -3,9% από -4,3% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν επίσης λιγότερο αρνητικός, τον Ιούνιο του 2012, στο -6,7% από -7,2% το Μάιο του 2012.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, στα στεγαστικά δάνεια η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 109 εκατ.ευρώ. Έτσι ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης παρέμεινε στο -3,5%. Στα καταναλωτικά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις όποιες εκταμιεύσεις κατά 162 εκατ. ευρώ (αρνητική καθαρή ροή) με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης να διαμορφωθεί στο -6,3%.

Ο περιορισμός των πιστώσεων είχε ως αποτέλεσμα το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες να μειωθεί στο τέλος Ιουνίου στα 110,6 δισ. ευρώ από 116 δισ.ευρω που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αντιστοίχως το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 114,5 δισ.ευρώ από 121, 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk