Και δεύτερο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Ένας 77χρονος άνδρας, που έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πέθανε

Ένας 77χρονος άνδρας, που έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πέθανε.

Έπειτα από την καταγραφή ακόμη πέντε περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 14.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένα από τα κρούσματα οφείλεται σε μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε βαριά ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, ο οποίος έχει ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Η μετάγγιση είχε πραγματοποιηθεί πάντως πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της ασθένειας για φέτος.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι η μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού ο ιός δεν παραμένει στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν δώσει οδηγίες στα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας 75χρονος με επιβαρυμένη υγεία πέθανε από μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα έπειτα από τσιμπήματα κουνουπιών, από τα οποία μεταδίδεται ο ιός.

Η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν 262 περιστατικά και 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η ενημέρωση του κοινού και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα στα λιμνάζοντα νερά φαίνεται ότι απέδωσαν το 2011, οπότε τα κρούσματα μειώθηκαν στα 101.

Ο απολογισμός της φετινής επιδημίας θα είναι σαφής τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, όταν θα έχουν πια μειωθεί οι πληθυσμοί των κουνουπιών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών, αφού στο 80% των περιπτώσεων ο ιός δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk